Галерија Арка - галерија на современа уметност

Галерија Арка – галерија на современа уметност

Галеријата Арка е галерија на современа уметност која има за цел да го редефинира уметничкиот пазар. Нашата цел е да и дадеме на уметноста поголема цел преку социјални иницијативи и да создадеме позитивно влијание во светот. Ние не само што ја промовираме работата на етаблираните уметници, туку и ги ставаме во центарот на вниманието најперспективните креатори на ликовни уметности од новата сцена. Галеријата Арка моментално работи со над 64 уметници од различни стилови, потекла и националности. Нивната уметност е претставена во уметничката галерија The One, нашиот постојан простор лоциран во The One Palacio Da Anunciada, палата од XVIII век претворена во луксузен хотел со 5* во историскиот центар на Лисабон, Португалија.

Грета Балин Дијаз, ко-основач и куратор на Arca Gallery. 

Галеријата Арка е основана од Грета Балин, кубанска претприемачка и уметничка кураторка која се преселила во Португалија пред повеќе од 20 години со глава исполнета со соништа и амбиции. Грета има позадина во дизајнот на ентериер и архитектурата, како и две децении искуство на пазарот на уметност. Со голема одлучност таа успеа да го претвори својот тинејџерски сон во просперитетен бизнис, со практична помош на Ханс Варела (сопруг, уметник скулптор и ко-основач на галеријата Арка). Галеријата е дел од проектот поврзан со Алокубано, културно здружение кое Грета и Ханс го создадоа пред повеќе од 10 години за да ја промовираат кубанската култура во Португалија. Како што минуваа годините, тие брзо сфатија дека и покрај тоа што е шарен, уметничкиот пазар има недостатоци со кои треба да се соочиме. Затоа, во 2019 година, парот одлучи да се здружи со нивниот најстар син Виктор Балин и неговата партнерка Наоми Буабса, соодветно проект менаџер задолжен за проширување и менаџер за маркетинг и развој. Ова партнерство имаше за цел да и помогне на галеријата да ја постигне својата цел за проширување, а истовремено постојано да изнаоѓа иновативни начини за создавање позитивно општествено влијание и надминување на предизвиците со кои се среќаваат во областа на уметноста.

Уметничка галерија The One by Arca Галерија во The One Palácio Da Anunciada, Лисабон – Португалија 

Во Уметничката галерија The One, организираме изложби со преку 60 уметнички дела кои се обновуваат месечно врз основа на заедничка тема. За секоја инаугурација, се обидуваме да создадеме незаборавен настан кој вклучува музика во живо, кетеринг, но најмногу платформа за промовирање на социјална кауза што ќе ја поддржуваме во текот на целото времетраење на изложбата. На пример, нашата мартовска изложба ја посветивме на AMCV, португалска непрофитна организација која обезбедува поддршка за жените жртви на злоупотреба. Март, како меѓународен месец на правата на жените, на целата изложба беше претставена само уметност изработена од жени-уметници, а дел од добивката од продажбата беше донирана на АМЦВ. На нашата јулска изложба ќе бидат претставени уметници од Задругата за образование и рехабилитација на инвалидни граѓани на Амадора (CERCIAMA). 100% од добивката од продажбата на нивните уметнички дела ќе биде донирана на нивната институција, бесплатно. 

Познат е фактот дека уметничкиот пазар може да биде донекаде елитистичка сцена, каде што циркулираат многу пари заради тоа без да служат за поголема цел. Етаблираните уметници со долгогодишно искуство можат пристојно да живеат надвор од него, но постои ѕид што создава ограничувања за малите галерии и независните уметници кои ги немаат потребните врски што се потребни за да создадат име за себе. Во галеријата Arca работиме на уривање на овој ѕид со цел новите уметници да ја добијат видливоста што ја заслужуваат. Ние, исто така, се обидуваме да добиеме доволно изложеност да инкаме дел од милијардите долари генерирани од пазарот на уметност во добротворни цели. Целиот наш тим, кој е од обесправена средина, го разбираме предизвикот да мора да изградиме нешто без ништо. Наша главна мотивација е да возвратиме, и другите обесправени луѓе да ги постигнат своите цели. 

Изградбата на таков бизнис бара голема количина на работа, трпение и мотивација. Лесно е да се обесхрабрите кога работите на високо конкурентно поле, поради што е неопходно секогаш да останете креативни, иновативни и да имате дефинирани цели. Она што не одржува е тоа што бараме секој нов предизвик да го претвориме во можност. Го сфативме фактот дека уметноста е тешко достапно поле и го направивме наш деловен план работејќи на -сеуште доверливи- проекти кои ќе помогнат да се реши ова прашање. Уметниците и компаниите ја добиваат нашата порака, која ги тера да сакаат да скокнат на нашиот брод и да бидат дел од промената.

Тимот на Arca Gallery во хотелот Aurea Museum (привремена изложба), Лисабон – Португалија 

Arca Gallery како семеен бизнис, ние се обединуваме дома неделно за да разговараме за нашите проекти и да размислуваме заедно. Ги слушаме идеите меѓусебно, вклучувајќи ги и оние на Мартин, 13-годишниот син на Ханс Грета, кој е голема предност за нашиот тим, како наша маскота и главен мотиватор! Сакаме имиџот на нашиот бренд да ја одразува моќта што ја поседува семејството. Без разлика дали се поврзани со крв или избрани поединци, семејството е лепилото што поврзува сè заедно. Затоа се обидуваме да ја претвориме уметничката заедница во семејство каде сите би можеле да си помагаме и да растеме. 

Грета е многу активна на платформите на социјалните медиуми, главно Фејсбук и Инстаграм. Таа управува со сметките на галеријата со постојано прикажување на уметничките дела прикажани на нашите изложби, но исто така споделува фотографии од нашите настани, дава идеи за украсување користејќи уметност и комуницира со нашата заедница преку директни пораки, преноси во живо и привлечна или информативна содржина. Нашето присуство на социјалните мрежи заедно со другите маркетинг стратегии ни помогна да добиеме доволно изложеност за Arca Gallery да биде допрена за да учествува на онлајн уметнички настани и да биде прикажана во различни медиуми. Грета неодамна беше прикажана на Куријакос ТВ, португалски ТВ канал, за да ја претставува галеријата Арка заедно со Филомена Пара, која е една од нашите сликари-уметници. Нов напис од The ​​Golden Phoenix, луксузна агенција за недвижности, неодамна објави и статија за Arca Gallery и нејзиното создавање. Нашиот тим исто така беше воодушевен што имаше можност да ги пречека Кристина Фереира и Софија Рибеиро (португалски познати личности) во својот галериски простор. 

Работиме и на соработка со корпорации за проект кој има за цел да ја донесе уметноста во корпоративните простори за поздрава работна средина. Анализиравме неколку студии кои беа направени за ефектот на уметноста врз мозокот и човечкото однесување. Докажано е дека помага да се намали стресот со подигање на нивото на серотонин, но исто така го промовира протокот на крв во

мозокот, зголемувајќи го за 10%. Ова поттикнува критичко размислување, решавање проблеми, креативност и одлучување. Следствено, имањето уметност во вашата работна канцеларија може да ги подобри вашите перформанси преку подобрување на вашите ментални капацитети, но и да направи вработените да се чувствуваат поценети, што ја прави уметноста да стане речиси корпоративна потреба. 

Она што е важно другите претприемачи да го разберат е дека секој може да има бизнис идеи, но она што е најважно е визијата и влијанието што ќе го генерира. Не мора нужно да имате позадина за бизнис менаџмент за да напредувате, но треба да ја запознаете вашата ниша и кои проблеми ќе ги решите. Сепак, не чекајте да бидете подготвени да го започнете вашиот бизнис, бидејќи никој никогаш не е таков. Животот и искуствата се најдобри учители. Секој ден има нешто ново за учење, па ако чекате да научите сè пред да започнете со вашиот бизнис, тогаш никогаш нема да го започнете. 

Уметничка галерија The One by Arca Галерија во The One Palácio Da Anunciada, Лисабон – Португалија 

Каде да не најдете? 

веб-страница: www.artgallerytheone.com 

email: infoarcagallery[заштитена по е-пошта] 

Инстаграм: @artearcagallery / @artgallerytheone 

Фејсбук: Арка Галерија Португалија 

Whatsapp: + 351 936 048 869

MS, Универзитетот Дурам
GP

Работата на матичен лекар вклучува широк опсег на клиничка разновидност, што бара големо знаење и ерудиција од специјалист. Сепак, сметам дека најважно за семејниот лекар е да биде човек затоа што соработката и разбирањето помеѓу лекарот и пациентот се клучни во обезбедувањето успешна здравствена заштита. Во моите слободни денови, сакам да бидам во природа. Уште од детството, јас сум страствен за играње шах и тенис. Секогаш кога имам слободно време, уживам да патувам низ светот.

Најново од Business News

Ервин Вилс е начин на размислување и бизнис стратег кој ги трансформира своите клиенти во личност која ќе ги постигне нивните соништа, цели и пошироко.

Millionaire Life Strategy, меѓународна компанија за зајакнување со седиште во Холандија, ги овластува жените и технолошките претприемачи