КОИ СЕ НЕСАКАНИ ДЕЈСТВА НА МЕЛАТОНИН ДАЛИ ИМА РИЗИЦИ ВО ДОПОЛНУВАЊЕ СО МЕЛАТОНИН-мин

КОИ СЕ НЕСАКАНИ ДЕЈСТВА НА МЕЛАТОНИН? ДАЛИ ИМА РИЗИЦИ ВО ДОПОЛНУВАЊЕТО СО МЕЛАТОНИН?

///

Мелатонин, неврохормон кој се лачи од мозочните епифизни жлезди, се чини дека е безбеден дури и кога се зема во високи дози. Сепак, не постојат студии за неговите долгорочни несакани ефекти или неговите влијанија врз другите функции на телото.

Мелатонин е неврохормон што го лачат мозочните епифизни жлезди и е достапен и како додаток. Луѓето кои имаат проблеми со спиењето, вклучително и оние на кои им треба долго време или имаат ограничено времетраење на спиењето, обично земаат додатоци на мелатонин за да го подобрат квалитетот на сонот. Луѓето обично земаат 1 mg до 10 mg како доза за мелатонин, иако идеалната доза не е утврдена. Се чини дека додатокот е безбеден, дури и во случаи кога се зема во високи дози како од 10 mg до 100 mg. Сепак, постојат врски што недостасуваат, особено ефектите што мелатонин може да ги има врз личноста на долг рок, како тој влијае на другите функции на телото и како може да влијае на доенчињата, адолесцентите и доилките, што ги прави експертите да имаат резерва за неговата употреба од такви чувствителни поединци. Еве се што треба да знаете за мелатонин.

Разбирање на мелатонин

Прво, ајде да разбереме што е мелатонин. Ако некогаш сте слушнале за „хормонот на темнината или „хормонот за спиење“, сте слушнале за мелатонин. Тоа е вид на хормон кој се лачи од мозокот, поточно од епифизата. Следствено, тој се нарекува неврохормон. Некои луѓе имаат проблеми со спиењето и дополнуваат со хормони, што значи дека овој хормон е достапен како додаток. Во САД, луѓето можат да го купат преку шалтер. Меѓутоа, во Европа, Австралија и придружните региони, мелатонин се смета за лек кој се продава само по рецепт (лек само на рецепт или ПОМ).

Мелатонин има широк опсег на неговите ефекти

Мелатонин е навистина безбеден додаток и неговата администрација не е поврзана со сериозни медицински проблеми или несакани ефекти. Сепак, експертите имаат своја резерва за мелатонин бидејќи неговите ефекти се широки. Освен што делува како помош за спиење, тоа влијае на другите аспекти на здравјето и квалитетот на животот, вклучувајќи ги сексуалните, ослободувањето на кортизол, имунолошкиот систем, температурата и крвниот притисок. Како таква, постои потреба да се испитаат неговите ефекти врз наведените системи, особено на долг рок.

Дали дополнувањето со мелатонин ги предиспонира луѓето до сериозни несакани ефекти?

Мелатонин може да се пофали со извонредно безбеден профил, поради што неговата употреба расте во популарност. Иако не е толку ефикасен како другите лекови и помагала за спиење, тој нема никакви евидентирани несакани ефекти. Спроведени се неколку студии за да се утврди како мелатонин се споредува со плацебо за несакани ефекти, но ниту една не може да се смета за значајна. Иако некои луѓе се жалеа на вртоглавица, главоболка, гадење итн., ефектите ги почувствуваа учесниците од двете групи. Како такви, тие не беа специфични за мелатонин. Сепак, постојат резерви за администрирање на додатоци на мелатонин на чувствителни групи како што се доенчиња, адолесценти и мајки кои дојат, бидејќи повеќето студии не се сведени на овој аспект, ниту пак мелатонин е истражуван за неговите несакани ефекти врз други функции освен спиењето.

Некои експерти стравуваат дека дополнувањето со мелатонин може да го попречи природното лачење на мелатонин во телото

Како што беше споменато на почетокот, мелатонин е неврохормон кој се лачи од епифизата на мозокот. Ова значи дека телото има систем кој го лачи, но некои луѓе имаат проблеми со спиењето и посегнуваат по него. Како таков, мелатонин му помага на лицето да спие побрзо, го подобрува времетраењето на спиењето и ја намалува телесната температура за да го овозможи спиењето. Сепак, некои научници сметаат дека користењето мелатонин долго време може да го попречи природниот систем на телото за да го лачи. Иако ова може да има смисла, краткорочните студии не го потврдија ова, но постои потреба да се продолжи со истражување на мелатонин за да се пополнат овие алки што недостасуваат. Сепак, генерално, мелатонин се смета за здрав и е еден од ретките додатоци кои немаат ефекти на зависност. Како такво, откажувањето од него нема да предизвика синдром на повлекување. Повторно, студиите што доведоа до овие заклучоци беа само краткорочни, поради што беше потребна потреба да се спроведат слични студии за истите параметри, но на подолго времетраење.

Мелатонин за деца?

Администрацијата за храна и лекови (ФДА) не го испитувала мелатонин за деца, ниту ја проценувала неговата безбедност. Сепак, употребата на додатокот расте во популарност, дури и кај децата. Некои земји не се грижат за ова, но во Австралија и Европа, мелатонин е лек кој се издава само на рецепт, првенствено за возрасни. И покрај тоа, некои области во Европа, вклучително и Норвешка, го администрираат овој додаток на деца. Додека студиите не забележале негативен прием на мелатонин кај децата, вториот се смета за чувствителна група, поради што многу експерти се воздржуваат да го даваат на децата. Дополнително, оваа растечка група може да биде засегната и од широките ефекти на мелатонин. Како такви, само дополнителни студии ќе помогнат да се расчисти воздухот.

Мелатонин може да предизвика дневна несоница кај корисниците

Другата грижа за мелатонин е тоа што може да предизвика дневна поспаност, особено кога се администрира во текот на денот. Се разбира, ова не е несакан ефект на овој хормон бидејќи тоа е она што тој треба да го прави. Како и да е, луѓето со намалени стапки на клиренс на мелатонин може да ја сметаат дневната поспаност како проблем бидејќи треба да останат активни во текот на денот, но додатокот сè уште ќе делува. Намалениот клиренс на одреден лек или додаток го означува периодот на кој системот му треба за да го отстрани од телото. Додека младите луѓе, особено здравите, можеби нема да имаат негативни ефекти со намалени стапки на клиренс на мелатонин, тоа може да биде предизвик за постарите соработници кои може неуспешно да се обидат да се држат и да останат будни.

Природно го зголемува нивото на мелатонин

За среќа, не треба да земате додатоци на мелатонин ако немате сериозни проблеми со спиењето, бидејќи можете да направите неколку работи за да го зајакнете природно. Прво, избегнувајте да гледате телевизија или да користите електронски уреди додека спиете. Второ, затемнете ги светлата бидејќи намалената светлина во текот на ноќта е поврзана со зголеменото производство на мелатонин. Трето, изложете се на силните утрински светла. Тие треба да го зголемат нивото на мелатонин без нужно да земате додатоци на мелатонин.

Заклучок

Мелатонин е хормон произведен од мозокот, но е достапен и како суплементи. Иако е генерално безбеден за употреба, експертите се загрижени за неговите широки и долгорочни ефекти. Ако имате проблеми со спиењето, може да имате корист од користењето, но исто така би можеле да ги зголемите нивоата природно со затемнување на светлата навечер и изложување на силната утринска светлина.

Нутриционист, Универзитетот Корнел, MS

Верувам дека науката за исхрана е прекрасен помошник и за превентивно подобрување на здравјето и за дополнителна терапија во лекувањето. Мојата цел е да им помогнам на луѓето да го подобрат своето здравје и благосостојба без да се измачуваат себеси со непотребни ограничувања во исхраната. Јас сум поддржувач на здрав начин на живот – спортувам, возам велосипед и пливам во езерото цела година. Со мојата работа, бев прикажан во Vice, Country Living, Harrods магазинот, Daily Telegraph, Grazia, Women's Health и други медиуми.

Најново од Здравје