КОЈА РАЗЛИКАТА ПОМЕЃУ кафеавиот и белиот шеќер е НЕКОЈ ПОЗДРАВ ИЛИ ПОДОБАР-мин.

КОЈА Е РАЗЛИКАТА ПОМЕЃУ КАФЕВНИОТ И БЕЛИОТ ШЕЌЕР? ДАЛИ Е НЕКОЈ ПОЗДРАВ ИЛИ ПОДОБР?

///

Кафеавиот шеќер во основа е бел шеќер во кој е додадена меласа или бел шеќер кој не е целосно исцеден од меласата. Додека двете се обработуваат различно, главната разлика е во бојата и вкусот, а ниту една не е подобра од другата.

Може да се збуните со многуте видови шеќери во индустријата, вклучувајќи гранулирани, прав, бели, светло-кафеави, темно кафеави и фини шеќери. Како таква, многумина се прашуваат која е која. Сепак, во основа постојат два вида шеќери; кафеав и бел шеќер. Иако постојат значителни разлики во вкусот, бојата и методите на обработка на овие два вида шеќер, тие се технички исти. Нивната калориска содржина малку се разликува, а исто така и минералните состави, но овие варијации се мали и немаат влијание врз здравствениот профил на шеќерите. Еве се што треба да знаете за белиот и кафеавиот шеќер.

Основи за шеќер

Шеќерот е природен засладувач, исто како мед и јаворов сируп или природните верзии на засладувачот агава. Шеќерот природно се произведува од растенија од шеќерна репка или шеќерна трска со екстракција на сокот, испарување за да остави кристали и центрифугирање на кристалите за да се отстрани меласата. Иако јаворов сируп и мед може да имаат некои потенцијални придобивки, шеќерот е технички нула калории; што значи дека внесува калории во телото без здравствени или нутритивни придобивки. Сепак, кафеавиот шеќер содржи минерали во трагови на калиум, железо и калциум, но нивниот процент е занемарлив. Како таков, не би барале шеќер во име на добивање на хранливи материи содржани во него. Шеќерот се споредува поинаку со другите засладувачи, со тоа што некои сакаат мед што може да се пофали со повеќе калории, но други имаат помалку. Се користи за засладување на кафе или чај дома, а исто така и за печење и во кондиторската индустрија.

Што е бел шеќер?

Како што сугерира името, белиот шеќер е белата верзија на засладувачот природно произведен од растенија од шеќерна трска или шеќерна репка. За да се произведе бел шеќер, сок од шеќерна трска или шеќерна репка се екстрахира, се загрева и се прочистува за да се добие меласа, која е кафеав сируп. Она што следува е дополнително прочистување со помош на центрифуга за одвојување на шеќерот од меласа.

Што е кафеав шеќер?

Кафеавиот шеќер е кафеава верзија на засладувачот произведен од шеќерна репка или шеќерна трска со екстракција на сокот во растенијата, потоа загревање и прочистување за да се добие меласа. Нерафинираниот темно кафеав шеќер обично не поминува низ центрифугата и е малку здрав, имајќи предвид дека меласата што му ги должи здравствените придобивки е сè уште недопрена. Спротивно на тоа, рафинираниот темно кафеав шеќер поминува низ центрифугата со две можности. Процесот можеби не е толку интензивен и намерно остава одредена содржина на меласа во кафеавиот шеќер. Втората опција е онаму каде што центрифугирањето е интензивно и ја чисти целата меласа, но некои се додаваат во исчистениот бел шеќер така што тој малку порумени. Постојат различни категории на кафеави шеќери, чиј интензитет на кафеава боја зависи од процентот на меласа и дали е рафинирано или нерафинирано.

Бели наспроти кафени шеќери: како се споредуваат нутритивно?

Иако постојат мали варијации во нутритивните профили на кафеавиот и белиот шеќер, овие два вида се идеално исти. Нивните нутритивни профили се слични бидејќи и двете потекнуваат од исто растение, или шеќерна трска или шеќерна репка. Единствената мала разлика е во тоа што кафеавиот шеќер содржи малку повеќе минерали од калиум, железо и калциум од белиот шеќер. Сепак, оваа разлика е мала, имајќи предвид дека токму овие хранливи материи се присутни во кафеавиот шеќер, но во незначителни пропорции. Како таков, не би размислувале дека кафеавиот шеќер е поздрав или повеќе од белиот шеќер.

Понатаму, мала е разликата во калорискиот состав на кафеавите и белите шеќери, што повторно е незначително. Поради тоа што има меласа во својата структура, кафеавиот шеќер има повеќе калории од белиот шеќер. На пример, би собрале 15 калории од порција од 4 g бел шеќер, но би добиле 16.3 калории од кафеав шеќер во истата количина. Ова, повторно, е занемарлива разлика. Како што стои, и двата шеќери се калорични и треба да се консумираат само умерено. Освен тоа, обајцата се едноставни јаглехидрати, што значи дека и двајцата го зголемуваат инсулинот во крвта и нивото на шеќер, го поставуваат системот во акција на ролеркостер со скокови на шеќер и ненадејни падови на енергија, го зголемуваат ризикот кај луѓето за дебелина и дијабетес тип 2.

Кафеавиот и белиот шеќер се разликуваат по начинот на кој се произведуваат

Има разлика во процесите на производство на бел и кафеав шеќер. Како што беше кажано на почетокот, кафеавите и белите шеќери потекнуваат од кафеави или бели шеќери. Сепак, производните процеси започнуваат исто, но се разликуваат кон крајот. Белиот шеќер поминува низ филтри составени од коски или јали за да ги одвои белите кристали од кафеавата меласа. Спротивно на тоа, кафеавиот шеќер поминува низ истиот процес, но на него му се додава меласа откако ќе помине низ центрифугите и филтрите, особено за рафинираниот кафеав шеќер. Од друга страна, нерафинираниот шеќер не поминува низ филтрите или центрифугите. Како таков, ја има својата меласа недопрена и има малку повеќе минерали од калциум, железо и калиум и други придобивки.

Кафеав шеќер наспроти бел шеќер: кулинарски апликации

Кафеавиот и белиот шеќер имаат различен вкус и не се слични по боја. Како такви, тие имаат различни кулинарски примени кои ја фаворизираат секоја од нив. На пример, кафеавиот шеќер привлекува влага поради меласата и резултира со погусти и помеки печени производи. Како таков, тој е идеален за правење чоколади или овошни колачи кои добро се вклопуваат со нејзината боја. Спротивно на тоа, белиот шеќер овозможува доволно кревање и произведува повоздушни производи. Следствено, тоа е соодветно за пекарски производи како што се меренге или мус кои бараат соодветно нараснување. Некои луѓе користат кафеав и бел шеќер наизменично, но произведуваат храна со различна боја, вкус, текстура и густина.

Заклучок

Кафеавиот и белиот шеќер се хранливо слични, бидејќи сите се произведени од шеќерна репка или растенија од шеќерна трска. Иако минералниот состав и калориската содржина малку се разликуваат помеѓу двете, ова се мали разлики. Сепак, тие се разликуваат по боја, вкус, методи на обработка и кулинарски апликации. Како такви, вашите лични преференци и наменетиот финален производ се тие што одредуваат кој шеќер ќе го користите.

Иева Кубилјуте е психолог и советник за секс и врски и хонорарен писател. Таа е и консултант на неколку брендови за здравје и здравје. Додека Иева е специјализирана за покривање на теми за велнес, кои се движат од фитнес и исхрана, до ментална благосостојба, секс и врски и здравствени состојби, таа пишуваше за разновидни теми за животниот стил, вклучувајќи убавина и патување. Најдобрите моменти во кариерата вклучуваат: луксузен спа-прескокнување во Шпанија и приклучување кон теретана во Лондон од 18 илјади фунти годишно. Некој мора да го направи тоа! Кога не пишува на своето биро - или интервјуира експерти и студии на случај, Иева завршува со јога, добар филм и одлична нега на кожата (се разбира, малку е што таа не знае за буџетската убавина). Работи кои ѝ носат бескрајна радост: дигитални детоксикации, лате од овесно млеко и долги прошетки (а понекогаш и џогирање).

Најново од Здравје