Лора Гриер Глобална божица

Лаура Гриер: Глобална божица

Која е Лаура Гриер Травел?

Лора Гриер е мулти-дирешка, патувачки фотограф која се прослави како фотограф за авантуристички патувања, фоторепортер, ликовна уметничка фотографка и фотограф на свадбени дестинации. Таа е трагач на возбуда и опседната со патувања и документирање на нови искуства и луѓето што ги среќава. Нејзината креативност и талент се протегаат надвор од фотографијата, бидејќи таа е и ко-основач на Andeana Hats, бизнис специјализиран за рачно изработени капи од женски занаетчии од Кечуа, со приходи кои директно ѝ се враќаат на заедницата.

Какво беше патувањето на Лора досега?

Таа стана фотограф бидејќи на млада возраст била опседната со гледање Жак Кусто и каналот National Geographic. Таа всушност мислеше дека целото нејзино детство сака да биде зоолог или археолог, бидејќи за неа тоа значеше да биде Индијана Џонс! Сега со тоа, Лаура имаше многу необично воспитување кое почна да влијае на нејзината работа и да ја комбинира нејзината љубов кон Индијана Џонс: додека растеше, и двајцата нејзини родители работеа за ЦИА и беа стационирани низ целиот свет. На млада возраст, таа живеела во Индонезија, Тајланд и Џакарта, а Лаура секогаш била околу култури сосема различни од нејзините. Тоа ѝ даде алатки за навистина да разбере повеќе од светот околу неа и создаде страст во неа што ја обои целата нејзина работа оттогаш, помагајќи да создаде своја сопствена фотографска компанија. Прекрасна дневна фотографија.

Создавање Андеана капи беше инспириран од патувањата во Перу, каде ко-основачите Патс Крисијак и Лаура ги открија уникатните, рачно изработени капи создадени од жените Кечуа во оддалечените делови на Светата долина, Перу. Лаура и Патс ги создадоа Andeana Hats како начин да ги поддржат овие жени занаетчии со носење на нивните капи на глобален пазар до кој занаетчиите инаку не би имале пристап, правејќи ги овие жени занаетчии хранителите во нивните домаќинства, а исто така ја зголемува свеста за нивната култура. практики, помагајќи да се зачуваат нивните занаети и нивниот јазик кој се изразува само усно и во ткаени обрасци. Овие потомци на народот Инки го практикуваат она што National Geographic го нарекува „уметност што исчезнува“; древна традиција на ткаење или везење која низ вековите се пренесувала од жените во нивната култура. Така, без глобален пазар за споделување и продавање на овие стоки, овие традиции ќе изумрат.

Со растењето на овие бизниси, Лора не ја изгуби својата страст за пишување, како и фотографирање на различни делови од светот. Една од нејзините омилени фото-приказни што ги напиша и фотографираше беше за Глобалниот проект за образование на жените во Сенегал, каде што организацијата помага да се изградат и одржуваат училишта за млади девојки во заедници кои инаку не би имале можност. Лаура сега е објавена од National Geographic, People Magazine, Forbes, HuffPost, Tastemade, Thrillist, Lonely Planet, Matador Network и безброј други публикации и подкасти. Неодамна, Лаура беше прикажана на Калифорнискиот пренос во живо на NBC за Меѓународниот ден на жената, истакнувајќи ја нејзината работа како жена во бизнисот.

Кои се предизвиците и можностите со кои се соочува овој бизнис?

Како мулти-пренуер, Лора се соочува со предизвици во балансирањето на нејзините различни бизниси. Еден од најголемите предизвици со кои се соочува е како да го претстави сето она што го прави без никого да надвладее! Таа не само што патува и продава уметнички отпечатоци, ниту само фотографира свадби или едноставно продава прекрасни рачно изработени капи. Никогаш не е лесно да се дојде до брзо разјаснување за неа. Сепак, Лора, исто така, ги препознава можностите што доаѓаат со поседувањето разновиден сет на вештини. Нејзините фотографски вештини и овозможуваат да заработува пари и да го диверзифицира својот приход преку различни начини, како што се создавање содржини на социјалните мрежи, продажба на капи, креирање на убави уметнички фотографии, консултации со бизниси и снимање на светот за различни организации.

Една од неверојатните работи по кои Лаура сега е позната е нејзината „Глобална божица пука“. Овие снимки прикажуваат жени од целиот свет, облечени во елаборирана облека и накит, снимени во неверојатни места ширум светот. Бидејќи Лаура сега патувала во 88 земји (досега!), со цел да фотографира и да ги поттикне жените да ја прегрнат својата внатрешна божица. Стана еден од нејзините омилени аспекти на фотографијата и стана белег на работата на Лаура и доказ за нејзината вештина како фотограф.

Кој е советот на Лора до другите бизниси?

Советите на Лаура до претприемачите аспиранти е да ги третираат своите идеи со љубов и посветеност, наместо да ги гледаат како хоби или споредна работа. Таа ги охрабрува претприемачите да им го дадат на своите идеи вниманието што го заслужуваат и да избегнуваат да ги третираат како обична мисла. Таа, исто така, ја нагласува важноста од поставување на граници во претприемништвото. Како претприемач, може да биде тешко да се исклучи и да се создаде работно време, па затоа е важно да се држите себеси одговорни и да поставите граници за да се избегне исцрпеност.

Лаура Гриер е извонредна авантуристка со повеќе цртички, која оставила свој белег во индустријата за фотографија и патување. Нејзината страст за патување и фотографија ја навела да создаде неверојатни слики кои ја доловуваат убавината на светот. Нејзината решителност и претприемачки дух ѝ дозволија да гради успешни бизниси и да ги инспирира другите да ги остварат своите соништа. Патувањето на Лаура е доказ за моќта да се следат страстите и наградите што доаѓаат со напорна работа и посветеност.

Лаура Гриер Патувачка фотографија

MS, Универзитетот во Тарту
Специјалист за спиење

Користејќи го стекнатото академско и професионално искуство, ги советувам пациентите со различни поплаки за менталното здравје - депресивно расположение, нервоза, недостаток на енергија и интерес, нарушувања на спиењето, напади на паника, опсесивни мисли и вознемиреност, тешкотии со концентрирање и стрес. Во слободно време сакам да сликам и да одам на долги прошетки на плажа. Една од моите најнови опсесии е судоку - прекрасна активност за смирување на немирниот ум.

Најново од Business News