Медитација водена за ослободување од стрес

Медитации водени од StarLight Breeze

За медитацијата

Опуштете го вашето тело, смирете го вашиот ум и смирете го вашиот дух со ова водено предавање за медитација. Практикувањето медитација може да помогне со поголема ментална јасност, ресетирање и ребалансирање на секој систем во вашето тело. Има длабок, богат и смирувачки ефект, промовирајќи чувство на мир и чувство на свесност.

Ова водено предавање за медитација за „Ослободување од стрес“ ќе ви помогне да ја ублажите анксиозноста и напнатоста со визуелизирање на треперлива свеќа. Практиката ве поттикнува да започнете со следење нежна работа со здивот и градење свест за физичките сензации на здивот. Ова ќе ја зајакне и подобри вашата ментална еластичност, концентрација и целокупниот фокус. Исто така, ќе ве води во место на крајна релаксација и внатрешна смиреност, помагајќи ви да забавите.

Стресот може да земе данок - слабеење на имунолошкиот систем, предизвикувајќи висок крвен притисок, замор, депресија и анксиозност. Тоа може да стане многу штетно за вашата целокупна благосостојба, затоа е важно да го признаете стресот што можеби го носите и да се справите со него од прва рака.

Добрата вест е дека оваа практика на медитација може да помогне да се ублажи стресот што можеби го носите, но и да ви обезбеди вештини што треба да ги користите за да спречите акумулација на стресот на долг рок. Ова е кога работата со здив станува исклучително значаен дел од одржувањето на стресот на заливот. Длабокото дишење може да има длабоки ефекти врз квалитетот на вашиот ум, помагајќи ви да постигнете внатрешен мир. На крајот на краиштата, здивот е основата на нашата животна сила и енергија.

Оваа водена практика на медитација дополнително ќе ве покани да визуелизирате треперлива свеќа во мракот. Поради нашата поврзаност со светлината на свеќи, телото ќе почне да се релаксира, помагајќи ви да се чувствувате емоционално и физички помирни. Свеќите се таму за да нè смират - нежната и маѓепсувачка глетка на нивната светлина ни овозможува да уживаме во моментот на тишина и да го исклучиме светот околу нас.

Визуелизирајќи ја треперливата светлина на свеќата, ќе се вклучите во себе и ќе ја вратите вашата внатрешна смиреност во неизвесните и стресни моменти. Истражувајќи уште подлабоко, ќе бидете охрабрени да го визуелизирате вашиот стрес како се топи заедно со восокот од свеќа. Ќе постигнете чувство на олеснување и подмладување, бидејќи ментално ќе гледате како вашите грижи и стравови целосно исчезнуваат. Редовното вежбање може да помогне да се намали секојдневната анксиозност и стрес, да се подобри вашиот сон, да се енергизира вашето тело и расположение и на крајот да се подобри вашето целокупно здравје и благосостојба. Затоа, вдишете и нека најдете тишина внатре.

Водена медитација

Добредојдовте во медитациите на StarLight Breeze… Може ли да најдете удобна положба… Во која седите исправено, но не премногу тесно… Одржување на грбот, вратот и главата исправени… Држете ја брадата во неутрална положба… Полека превртете ги рамената наназад и отворете ги до градите… Нежно ставете ги дланките во скутот… И кога ќе бидете подготвени, затворете ги очите… Почнете да ја фокусирате вашата свест на здивот… Фокусирајте се на воздухот што влегува низ носот и излегува низ устата… И како почнувате да ја развивате оваа нежна свесност во сегашниот момент, насочете го вашето внимание кон искуството на дишење… Чувствата на вдишување и чувствата на издишување… Забележувајќи го воздухот што влегува и излегува од вашето тело…

Цврсто, но нежно, насочете го вашето неподелено внимание кон искуството на здивот… Поканете внимателност на секое вдишување и издишување… Свесно сте свесни за долго вдишување… И свесно сте свесни за долго издишување… Целосно присутен во ова момент ... Чувство на здивот во телото ... Прегрнете го здивот со секој дел од вас ... Почувствувајте ги физичките сензации што доаѓаат заедно со секое вдишување и издишување ... Начинот на кој градите и стомакот се креваат ... Ве релаксира подлабоко ... Дишете ... Го смирувате умот, телото и духот … Дишење… Го ослободувате стресот и напнатоста… Станувате помирни и во склад со себе… Наоѓање смиреност… Отпуштање на секое задржување… Отпуштање на се што може да застане на патот на вашата севкупна благосостојба … Чувствувајќи дека целото тело се релаксира сега… Опуштете ги рамената… Опуштете ја вилицата… Опуштете го просторот помеѓу веѓите… Само следете го мојот глас… Ве водам во место на целосен внатрешен мир…

И сега… Како што сè подлабоко и подлабоко паѓате во состојба на релаксација… Сакам да се замислите себеси во безбедно, удобно опкружување… Собата е пријатно темна… И сега… Замислете дека има нежен сјај на свеќа пред вие… Одржувајте го вашето внимание свртено напред додека ги набљудувате нежните треперење на пламенот што танцува… Многу е релаксирачки да се гледа како оваа свеќа се движи во секоја насока, како што сака…

Забележете го секој детал за свеќата - како изгледа? … Каков облик е? … Која боја? … Која големина? … Направете слика од свеќата во вашиот ум со колку што можете повеќе детали… Светлината на свеќата е со прекрасна златна нијанса во темнината… Ве смирува… Ве релаксира…

И сега… Замислете дека свеќата почнува да го топи стресот и напнатоста што можеби сте ги носеле… Додека свеќата продолжува да гори, почувствувајте го стресот како се ослободува… Олеснување на тензијата… Релаксација тече низ целото тело… Набљудувајте како восокот од свеќата станува помека, исто како вашето тело… Забележете го начинот на кој пламенот реагира на здивот… Кога вдишувате… И кога издишувате… Начинот на кој ја менува својата шема… Нежно движење… И додека го одржувате фокусот на восокот од свеќата, видете како таа продолжува да се топи… Полека се претвора во течност… Топла и тече… Ослободена од стрес или напнатост… Восокот ги топи сите ваши грижи… Грижи… И сомнежи…

Како што растопениот восок почнува да се гради, видете го полека се прелева… Се истура по страните на свеќата… Капка по капка… Исто како што капе сите ваши стресови што ги носевте… Мекиот пламен ве релаксира… Се чувствувате мирно во ова простор… Чувство на топење на стресот… Продолжете да ја набљудувате свеќата… Уживајќи во оваа релаксација… Чувство во целосен мир… Во овој момент на тишина… Дишење длабоко овде…

Останете со овој опуштен здив додека ја привршуваме оваа практика… Земете последен длабок здив и ослободете се… со свое темпо… Без брзање… Нема туркање… Започнете да мавтате со прстите… Движете ја главата од страна на страна… И секогаш кога спремни сте, отворете ги очите… Запомнете… Денот кога ќе одлучите да се откажете од работите што ви тежат, е денот кога ќе почнете најсилно да блескате… Се надеваме дека уживавте во оваа практика на медитација на StarLight Breeze, и нека имаш прекрасен ден.

Најново од бесплатни водени предавања за медитација