Времето е мерка Италијанска бајка го учи времето

Времето е мерка Италијанска бајка го учи времето

Некаде во Северна Италија, се вика град Торино. Тоа е наше, и ги учи сите што се вкрстуваат со неа за културата, издржливоста, монархијата и историјата. 

Торино не е ништо што некогаш сте го очекувале од Италија, но постои нешто магично за нејзините улици и неговите легенди. Од една од овие легенди е роден Алемано, како што го знаеме денес. 

Тоа беше 1856 година, уште пред да се роди Италија како држава, Кога Џузепе Алемано го основал својот бизнис и се занимавал со мерење работи, колку што е можно попрецизно. Некои луѓе долу во градот велат дека во одреден момент имало трка меѓу парните машини, а единствениот што можел да се искачи до ридовите и да ја заврши трката бил опремен со мерните алатки на Алемано. 

Не знаеме дали е вистина, но сакаме да веруваме. 

За неколку децении сè со некој вид мотор беше опремено со нашите уреди: од спортски автомобили до возови, до подморници, до авиони. Да бевте пилот или професионалец во овие области, бидете сигурни дека ќе го познавате Алемано - тоа беше вашиот верен придружник. И можете да ни верувате. 

Има една стара италијанска песна за еден дечко, девојка и нивното возење наоколу. Се вика Торпедо Блу: првиот автомобил Fiat масовно произведен досега. Нашите алатки беа на него.

…Vengo a prenderti stasera, sulla mia Torpedo Blu.

Но, нашата понова историја започнува во 2019 година. Да ви кажеме.

Мерење на нашата сегашност

Почнувајќи од 2018 година, меривме сè што може да помислите: горе на небото, долу под вода, брзината, силата, притисокот. Изградивме дури и лабораторија, така што секој што ќе се соочи со нефункционални алатки или каков било проблем со уреди може да ни ги донесе и да ни дозволи да ги поправиме. 

Ни остана една мерка да ја освоиме: Меревме сè освен Време до 2019 година, кога Џанлука Траверса, нашиот сегашен извршен директор, шеташе низ градски настан посветен на стари возила наречен Automotoretrò, кога налетал на еден стар манометар брендирани Алемано Феличе Торино. Таа конкретна алатка беше инсталирана на Fiat 1919 од 501 година, но во тоа време не знаевме подобро: вознемирени, го купивме тој мерач со љубопитност и што доведе до нова идеја.

Сакавме да ја обновиме историјата што Алемано ја растеше во Торино со амбициозен проект. И со тоа се родија Мисуратори дел Темпо. Тие не се само рачни часовници: нивното име е буквален италијански превод на „Времемери“, од причина што навистина сакавме нашето минато да биде што повеќе вклучено. 

Семејството Алемано ги мери работите и кога почина последниот член на семејството, ние го продолживме неговото наследство чувајќи го она што го научивме од него, со гордост што едноставно сме најдобри во она што го работиме. Мерење работи

Нашата прва колекција, Колезија 1919 година, е почит на тој ден, Џанлука го нашол мерачот и избрал да го оствари сонот – три модели на часовници да раскажат приказна не само за нас, туку, пред сè, за луѓето кои избираат да ги носат. 

Овие луѓе се облечен во речиси двесте торински приказни, легенди, луѓе кои го вложиле својот живот во градењето на брендот, уште во 1900-тите. 

Нам ни е многу важно да продолжиме да ја шириме приказната и да се гордееме со луѓето кои нè поддржуваат избирајќи да го носиме нашиот бренд: тие се тие што ја прераскажуваат историјата на Алемано, а не ние. 

Во 2020 година станавме дел од мултисекторски бренд конзорциум, наречен Ексклузивни брендови Торино: EBT ги моли 24 бизниси низ градот да соберат сила, со цел светот да го запознае нашиот град и нашата волја да и го вратиме на нашата територија она што некогаш ни го даваше. Потенцијал. 

Не само Произведено во Италија, ние бевме Произведено во Торино. 

Допрва треба да дојде 

Знаете ли што е забавно да имате двесте години историја за играње? Тоа е дека ниту еден од нашите дизајни не е всушност нов: сите наши дизајни, од нашата колекција од 1919 година до второто раѓање Колекција 1973 година (спортска колекција посветена на подводниот свет) се инспирирани од нивните директни роднини, мерните алатки од каде доаѓаат, мерачите и се. 

И што допрва следи? Не можеме навистина да кажеме, но има едно нешто што сигурно го знаеме - тоа е нашиот следен часовник, нашиот следен Misuratore del Tempo, е веќе дизајниран и подготвени повторно да бидеме откриени и пренаменети како часовник. 

Ве молиме, не се откажувајте од историјата

И ако сте спремни да научите нешто од нас, нека биде ова: почитувајте ги вашите корени, не се откажувај од нив само затоа што се скромни, или малите градски центри во Италија; нашите територии и она што тие помогнаа да се негува се достојни за наша почит – затоа што тие враќаат исто толку. 

Верувајте му на вашето чувство на стомакот: ако сте се заљубиле во некоја деловна идеја, ве молиме бркајте ја. Нема да биде лесно и ќе се соочите со стотици мали чекори назад и препреки. Ако сте спремни да тренирајте ја вашата издржливост, нешто големо може да биде пред вас. 

И иновирајте, донесете луди идеи, млади идеи на маса – За нас, почитувањето на нашето минато значеше да продолжиме да работиме на професионални полиња како што работевме порано, но и да ја скратиме предноста, пионерски независни проекти. Работеше за нас: не плашете се да одите до крај во други насоки; во исто време, не заборавајте од каде дојдовте. 

Мисуратори дел Темпо, новото лице на Алемано, беше сон - и ние живееме во него секој ден. 

Нутриционист, Универзитетот Корнел, MS

Верувам дека науката за исхрана е прекрасен помошник и за превентивно подобрување на здравјето и за дополнителна терапија во лекувањето. Мојата цел е да им помогнам на луѓето да го подобрат своето здравје и благосостојба без да се измачуваат себеси со непотребни ограничувања во исхраната. Јас сум поддржувач на здрав начин на живот – спортувам, возам велосипед и пливам во езерото цела година. Со мојата работа, бев прикажан во Vice, Country Living, Harrods магазинот, Daily Telegraph, Grazia, Women's Health и други медиуми.

Најново од Business News