ДАЛИ CBD маслото ДЕЛИ ЗА БОЛКИ НА НОГАТА?

ДАЛИ CBD маслото ДЕЛИ ЗА БОЛКИ НА НОГАТА?

Многу поединци претрпеле болки во нозете во одреден период од животот. Болката во стапалото може да биде резултат на удирање или удирање во нешто или носење тесни чевли. Сепак, силните болки во нозете може да бидат резултат на мултиплекс склероза, дијабетична невропатија, ахилова тетива, дијабетес тип II и други основни проблеми. Половина од луѓето кои страдаат од болки во нозете бараат лекови без рецепт, додека четвртина не прави ништо за тоа. Без разлика дали се прави нешто во врска со тоа или не, некои луѓе веројатно се прашуваат дали природните третмани можат да направат подобри терапии, особено ако лековите што се продаваат без рецепт не успеат. Всушност, многу луѓе се прашуваат дали КБР нафта, канабиноидот чија возбуда се популаризира, може да ја отстрани болката во нозете. Општо земено, студиите за CBD масло се ограничени и ниту една научна студија не може да тврди, со доволно докази, дека помага при болки во нозете. Затоа, овој блог нема да продава CBD масло или да го препорачува за болки во нозете. Некои студии тврдат дека CBD маслото може да се бори против болката и воспалението во болните стапала, но потребни се повеќе научни докази пред да се користи за какво било ублажување на болката. 

Разбирање на CBD маслото

CBD маслото е канабиноид или едно од многуте активни соединенија кои се наоѓаат во растението коноп. Доаѓа од коноп и се споменува дека помага при голем број физички болки, вклучително и болки во нозете. CBD маслото постои во три формулации; базирано на изолација (99.9% чисто CBD масло), целосен спектар (повеќе канабиноиди, вклучувајќи THC, CBD, CBT, CBN и CBG) и широк спектар (сите канабиноиди без психоактивни THC). Брендовите CBD пораснаа толку широк што нејзините производи се продаваат во продавници, вклучително и ЦБД гуми, капсули, тинктури, топични производи и вапс.

Може ли CBD маслото да помогне при болки во нозете?

Студиите за CBD се ограничени, делумно затоа што канабиноидот неодамна беше легализиран. Пред тоа, многу строги правила забрануваа и застанаа на патот на истражувањето на CBD. Затоа, ниту една научна студија не може да тврди дека CBD маслото помага при болки во нозете. Сепак, истражување од Јулија, (2020), дава анегдотски докази кои повикуваат на CBD масло за болка и воспаление, но на нив им е потребна модерна студија за поддршка пред да се користат за да се претпостави лек во маслото CBD.

Зошто маслото CBD може да помогне при болки во нозете

Многу не е разбрано за CBD маслото, вклучително и како функционира. Сепак, студиите веруваат дека човечкиот систем има мрежа од ендоканабиноиди, рецептори и ензими кои го формираат ендоканабиноидниот систем (ECS), систем кој влијае, влијае или комуницира со клучните процеси и функции во телото, вклучувајќи го и спиењето, температурните регулативи. , расположенија, стрес, перцепција, болка, варење, имунитет и ситост. Се тврди дека земањето CBD масло или неговите производи го поставува телото во корективен механизам, помагајќи да се врати сè во нормала. Сепак, повеќето од овие студии се од анегдотски докази или рани истражувања, некои вклучуваат животни, а нивните резултати не можат да се повторат 100% на човечки суштества, а некои се ограничени во опсегот и работат со мала популација, што го прави невозможно да се претпостават нивните резултати врз човечки суштества, додека не се одржат клиничките испитувања. Затоа, студиите не препорачуваат CBD масло за болки во нозете.

Може ли CBD маслото да помогне при болки во нозете?

Студиите за CBD масло се ограничени и ниту едно научно истражување не може да тврди дека земањето CBD масло може да помогне да се смири болката во нозете. Сепак, некои рани истражувања кои не се поткрепени со современи научни истражувања тврдат дека маслото од CBD може да помогне во болката. На пример, еден студија направено во 2015 година, забележано е дека локалното нанесување CBD масло на стаорци со артритис резултирало со намалување на болката. Иако оваа студија се чини дека сугерира дека маслото од CBD може да ја отстрани болката во стапалото, во неа се вклучени само животни. Сепак, во научните истражувања, стаорците не ги даваат најдобрите показатели бидејќи резултатите добиени од нивните студии не можат 100% да се повторат на човечки суштества. Сè додека клиничките испитувања не ја потврдат ефикасноста на CBD маслото за болки во нозете, истражувањата нема да го препорачаат канабиноидот за оваа функција.

Може ли CBD маслото да помогне при воспаление?

Почесто болката и воспалението придонесуваат меѓусебно да се појават со тоа што секогаш кога има болка се јавува и воспаление. Сепак, некои рани студии, на пример, онаа на Бруни, и сор., (2018), укажува на CBD маслото како лек за воспаление. Понатаму, студија 2017 користеше CBD на остеоартритични стаорци и забележа значително намалување на воспалението и воспалителните маркери. Освен тоа, една претходна студија спроведена во 2009 година покажа дека CBD маслото може да помогне борба против акутно воспаление, феномен што се доживува кога телото се бори со самонанесеното воспаление. Сепак, има потреба од понатамошни студии пред да се препорача CBD масло за каква било болка, вклучително и болка во нозете.

Дали треба да користите CBD масло за болки во нозете?

Изборот за земање CBD масло за болки во нозете е на поединецот. Сепак, вреди да се одбележи дека повеќето студии кои тврдат дека ефективноста на CBD маслото за болки во нозете се од анегдотско истражување или вклучуваат стаорци. Потребни се повеќе клинички испитувања особено со човечки суштества пред да се препорача CBD масло за болки во нозете. Освен тоа, ФДА не го одобри CBD маслото за болки во стапалата, затоа разговарајте со докторот пред да пробате кој било производ CBD за болка. Производите на CBD може да содржат многу информации, а некој може ненамерно да земе психоактивен THC. Студиите за CBD се ограничени и она што го знаеме за канабиноидот е многу помалку од она што не го знаеме за него. Ова имплицира дека земањето производи од CBD нафта од која било причина, вклучително и болки во нозете, е ризичен пристап.

Заклучок

Додека раните истражувања и анегдотските докази тврдат дека CBD маслото може да помогне во борбата против болките во стапалата и да ве ослободи од воспаление, има потреба од дополнителни научни студии пред да се препорача CBD маслото и неговите производи за проблеми со стапалата. Сепак, ако одлучите да користите CBD масло за проблеми со нозете, претходно консултирајте се со доктор.

Референци

Бруни, Н., Дела Пепа, Ц., Олиаро-Босо, С., Песионе, Е., Гасталди, Д., и Досио, Ф. (2018). Системи за испорака на канабиноиди за третман на болка и воспаление. Молекули, 23 (10), 2478.

Џулија, Н. Најдобар CBD крем за стапала: Топ 10 тематски прегледи од коноп (2022).

MS, Универзитетот во Тарту
Специјалист за спиење

Користејќи го стекнатото академско и професионално искуство, ги советувам пациентите со различни поплаки за менталното здравје - депресивно расположение, нервоза, недостаток на енергија и интерес, нарушувања на спиењето, напади на паника, опсесивни мисли и вознемиреност, тешкотии со концентрирање и стрес. Во слободно време сакам да сликам и да одам на долги прошетки на плажа. Една од моите најнови опсесии е судоку - прекрасна активност за смирување на немирниот ум.

Најново од CBD