ДАЛИ CBD маслото помага при изгореници од сонце?

ДАЛИ CBD маслото помага при изгореници од сонце?

Летото доаѓа со својата светлина, но не без болните изгореници од жешкото сонце. Сепак, немате друга опција освен да одите на отворено. Во зависност од степенот на изгореници од сонце, можеби ќе треба да поднесете блага до силна болка. Може да земете лекови против болки и да нанесете креми на погодените делови за да ги олесните изгорениците од сонце, но тоа можеби нема да ги ублажи ефектите. Затоа, повеќето луѓе се прашуваат дали КБР нафта може да помогне при изгореници од сонце. Студиите за CBD се ограничени и никакви научни студии не можат да укажат на CBD маслото како третман за изгореници од сонце. Сепак, некои рани истражувања тврдат дека CBD маслото може да помогне при болка и воспаление придружни изгореници од сонце. Сепак, FDA не го регулира производството на CBD, така што треба да се консултирате со вашиот лекар пред да експериментирате со CBD масло за изгореници од сонце.

Разбирање на CBD маслото

Иако популарноста на CBD маслото се зголемува, некои луѓе не разбираат многу за овој канабиноид. Канабидиолот (CBD) е едно од многуте активни соединенија наречени канабиноиди во c растение. За разлика од THC, тој нема психоактивни ефекти и нема да ве остави да се чувствувате „високо“. Како резултат на тоа, CBD стана популарна и се продава во различни формулации, како што се гуми за џвакање, топични производи, капсули, јадења, вапсови и производи за чад. Може да имате CBD масло во три форми; базирано на изолација (99.9% чисто CBD масло без други канабиноиди), со целосен спектар (има повеќе канабиноиди, вклучувајќи CBD, CBT, CBN, CBG и THC) и CBD со широк спектар (ги има сите други канабиноиди, но нема THC). Последните две опции ветуваат целосна придружба поради повеќекратната содржина на канабиноиди.

Што се изгореници од сонце и колку лоши можат да добијат?

Луѓето страдаат од изгореници додека готват, работат со киселини или концентрирани соединенија или кога се изгорени од сончевите зраци. Постојат три степени на изгореници;

Прв степен

Тоа е кога изгорениците влијаат на надворешниот слој на кожата. Таквите изгореници заздравуваат за неколку дена без голема борба.

Втор степен

Ова влијае на надворешниот и внатрешниот слој на кожата. Овие изгореници оставаат чувство на чешање и дамки.

Изгореници од трет степен

Овие се најтешките и лошо влијаат на кожата. Можеби нема да исчезнат самостојно, и можеби ќе треба да одите на графтови за да ги поправите.

Изгорениците од сонце најчесто резултираат со изгореници од прв и втор степен, во зависност од тоа колку долго ќе бидете изложени на сончевите зраци и колку се силни зраците. Сепак, тие се болни и може да ве остават со лузни некое време. Розовата нијанса доживеана со изгореници е резултат на тоа што телото испраќа дополнителна крв во погодената област. Болката во погодената област се должи на тоа што телото реагира на изгорениците преку воспаление. Овие одговори, болка и воспаление се неподносливи, така што луѓето бараат природен третман како CBD, особено кога навлажнувачите, лековите против болки, кремите и другите конвенционални техники за управување не функционираат.

Може ли CBD маслото да помогне при изгореници од сонце?

Студиите за CBD се ограничени, делумно поради регулаторните пречки што го забранија истражувањето на CBD пред да се легализира канабиноидот. Затоа, нема доволно докази за да се има научна основа за тврдење дека маслото од CBD може да помогне при изгореници од сонце. Маслото CBD не се продава за лекување или лекување на изгореници од сонце, но ако некој се одлучи за CBD масло за изгореници од сонце, треба да се консултира со својот лекар пред да го стори тоа.

Може ли CBD маслото да помогне при воспаление од изгореници?

Најчеста реакција на изгореници од сонце е воспаление додека телото се обидува да се излечи од повредите. Воспалението е безопасен имунолошки одговор. Меѓутоа, спонтано воспаление во случај на изгореници резултира со оток, болка и чешање, што го прави поштетен. Некои ограничени студии сугерираат дека CBD маслото може да помогне при воспаление. На пример, студија од Zurier & Burstein (2016) укажува на тоа дека CBD маслото може да го заштити телото од акутно воспаление, како она што е доживеано во случај на изгореници од сонце. Друго истражување спроведено од Филпот и сор. (2017) откриле дека администрирањето на CBD масло на стаорци со остеоартритис помогнало во борбата против воспалението. Иако овие студии се ветувачки, тие не даваат доволно докази за научно тврдење дека маслото од CBD помага при изгореници од сонце. Освен тоа, повеќето студии вклучуваат животни и не постои сигурност дека забележаните позитивни резултати ќе се повторат на човечки суштества.

Може ли CBD маслото да помогне со болка?

Кога некој ќе доживее воспаление, тоа резултира со болка, а изгорениците од сонце не се исклучок. Како и во случајот на воспаление, студиите за CBD масло се ограничени и нема научни докази кои тврдат дека CBD маслото може да резултира со управување со болката. Сепак, некои студии, вклучително и една спроведена од Вучковиќ и др. (2018), потврди дека CBD маслото е антиинфламаторно и може да помогне во борбата против воспалението и болката. Сепак, потребни се повеќе истражувања за да се тврди дека CBD како лек за болка.

Заклучок

Додека некои рани истражувања сугерираат дека маслото од CBD може да помогне при болка и воспаление од изгореници, нема доволно научни докази за овие тврдења. Кога користите CBD масло за изгореници од сонце, вреди да се запамети дека многу неизвесности ги опкружуваат студиите за CBD масло. Затоа, не го препорачуваме CBD маслото за лекување на изгореници од сонце, а оној што ќе избере CBD масло мора претходно да се консултира со својот лекар.

Референци

Филпот, ХТ, О'Брајан, М., и Мекдугал, Џеј Џеј (2017). Слабеењето на раната фаза на воспаление со канабидиол ја спречува болката и оштетувањето на нервите кај остеоартритисот на стаорци. болка, 158(12), 2442.

Вучковиќ, С., Сребро, Д., Вујовиќ, К.С., Вучетиќ, Ч., & Простран, М. (2018). Канабиноиди и болка: Нови сознанија од старите молекули. Граници во фармакологијата, 1259. Zurier, RB, & Burstein, SH (2016). Канабиноиди, воспаление и фиброза. Весник на FASEB, 30(11), 3682 3689-

Анастасија Филипенко е психолог за здравје и здравје, дерматолог и слободен писател. Таа често ги покрива убавината и негата на кожата, трендовите во храната и исхраната, здравјето и фитнесот и врските. Кога не пробува нови производи за нега на кожата, ќе ја најдете како оди на часови по велосипед, се занимава со јога, чита во парк или пробува нов рецепт.

Најново од CBD