ДАЛИ CBD маслото помага при управување со гневот?

ДАЛИ CBD маслото помага при управување со гневот?

Лутината има позитивни и негативни ефекти. Додека многу луѓе го сметаат за негативна емоција бидејќи може да предизвика цела лавина од многу проблеми, може да го подготви телото за лет и борба, што го прави витален механизам за преживување. Кога гневот е неконтролиран, тој може да го натера да дејствува без размислување, предизвикувајќи идно каење. Бидејќи гневот исто така го нарушува расудувањето, постои секоја потреба да се контролира. Дури и со терапии и конвенционални лекови, некои луѓе не можат да го контролираат гневот или да го контролираат кога ќе се појави. Како такви, можеби ќе бидете како и многу други кои се прашуваат дали КБР нафта може да помогне при лутина. Некои студии сугерираат дека земањето CBD масло може да помогне да се справите со болката, анксиозноста, стресот, воспалението и многу други работи што предизвикуваат гнев, но научните студии не ја поддржуваат употребата на маслото CBD за управување со гневот.

Што е CBD масло?

CBD маслото е едно од стотиците активни соединенија наречени канабиноиди кои се наоѓаат во растението коноп. Како и THC, CBD маслото е проучено, но сепак има многу да се знае за него бидејќи она што го знаеме за него е многу помалку од она што не го знаеме. Сепак, студиите целосно утврдија дека, за разлика од THC, маслото од CBD не е психоактивно и нема „висок“ ефект поврзан со THC, поради што маслото CBD се продава за да помогне во речиси сè.

Што предизвикува гнев?

Наместо гневот да се сфати како лоша емоција, помага да се знае дека тој не доаѓа од никаде, и честопати, тоа е показател за основната состојба. Стресот, депресијата, анксиозноста, нервозата, болката, фрустрацијата и иритацијата се меѓу многуте нешта кои предизвикуваат и го влошуваат гневот. Сепак, економските ситуации стануваат потешки секој втор ден, а стресните фактори се зголемуваат, подложувајќи се повеќе луѓе на зголемени изливи на гнев. Постојат многу видови на гнев, вклучително и преплавен, испарлив, осудувачки, самонанесен, хроничен и пасивен гнев. Било која од наведените состојби се меша со катехоламините (CAs), хемиски соединенија кои ги контролираат расположенијата и емоциите.

Какви CA има и како тие влијаат на изливот на гнев?

Општо земено, телото има три катехоламини или невротрансмитери кои влијаат на гневот: допамин, епинефрин и норепинефрин. Самите CA немаат никаква врска со гневот, но имањето премногу или премалку од овие невротрансмитери влијае на управувањето со гневот на еден или друг начин. На пример, допаминот помага во когнитивните функции, а вистинските количини доведуваат до сочувство и решавање проблеми. Сепак, премалку или премногу од тоа резултира со проблеми со концентрацијата и тешкотии во фокусирањето. Епинефринот помага со емоциите, но премалку или премногу резултира со хиперактивност и замор или ниски стапки на закрепнување.

Може ли CBD маслото да помогне во управувањето со гневот?

Ниту една научна студија не може да тврди дека земањето CBD масло ќе му помогне на лицето подобро да се справи со нападите на гнев. Ова делумно произлегува од јазот во знаењето на една студија од Стајнберг, и сор., (2002), но допрва треба да се открие многу за овој канабиноид. Освен тоа, CBD маслото и конопот беа нелегални долго време, а правните проблеми што произлегуваат од многу ограничувања околу студиите за канабиноиди беа забранети. CBD маслото не се препорачува за управување со гневот. Сепак, студиите сугерираат дека човечкото тело има мрежа на рецептори, канабиноиди и ензими кои го формираат ендоканабиноидниот систем, за кој се тврди дека комуницира со CBD за помогне да се справат со невро-предизвиците, вклучително и импулсивен гнев. Всушност, се чини дека ECS комуницира со CA-и дискутирани погоре за да го спречи нивниот вишок или ниски количини што би резултирале со гнев. И покрај тоа, потребни се повеќе научни студии за да се потврди постоењето на ендоканабиноиден систем во човечкиот систем и дека тој има влијание врз гневот.

Други причини зошто маслото CBD може да помогне во управувањето со гневот

Поради наводното постоење на ендоканабиноидниот систем и неговата интеракција со канабиноидите од растенијата, вклучително и CBD маслото, CBD маслото може да има неколку механизми кои помагаат во управувањето со гневот. На пример;

CBD маслото може да помогне при болка

Ова тврдење е точно врз основа на тврдење од Пјермарини и Висванат, (2019). Една од главните причини за гнев е болката. Кога некој е погоден од болка, чувството на фрустрација може да предизвика лутина. Еден студија кои вклучуваат стаорци забележале дека употребата на гел со масло од CBD на машки стаорци со остеоартритис доведе до намалени маркери за болка. Како такво, се чини дека CBD маслото може да помогне во ублажување на болката и да го спречи гневот што би произлегол од него. И покрај тоа, ФДА не го одобри CBD маслото за каква било форма на болка, ниту пак научните студии потврдија дека производите од CBD масло може да доведат до управување со болката. Оваа студија се фокусираше на животни и не можеме да бидеме 100% сигурни дека истите резултати реализирани кај стаорци ќе бидат преведени на човечки суштества.

CBD маслото може да има некои антиинфламаторни ефекти

Другите причини за гнев се стресот, анксиозноста и депресијата, кои исто така го ставаат во фрустрирана состојба на умот, што веројатно ќе резултира со гнев. Иако неколку фактори може да предизвикаат стрес, депресија и анксиозност, тие може да имаат врска со воспаление. Сепак, еден студија вклучување на стаорци покажува дека маслото од CBD може да помогне во борбата против воспалението. Со подобра контрола на воспалението, CBD маслото може да помогне да се контролира гневот. Сепак, една научна студија од Галили, и сор., (2018) покажува дека CBD може да помогне со антиинфламаторни ефекти. 

CBD маслото може да помогне при спиење

Недостатокот на сон долго време може да го остави човекот уморен и лесно да се налути. Сепак, луѓето земаат CBD масло за да им помогнат да спијат подобро. Сè се сведува на интеракцијата CBD-тело. Научна студија од Кухатасан, и сор., (2019). го поддржува CBD маслото за подобар сон. Меѓутоа, ако маслото CBD навистина помага при спиењето, тоа би можело да помогне во управувањето со гневот поврзан со спиењето.

CBD маслото може да го ослободи телото од хормони за притисок

Другата честа причина за гнев е прекумерното количество на хормони за притисок. Овие можат да го направат телото и мозокот хиперактивни, што лесно ќе резултира со лутина. Сепак, CBD маслото е пријавено дека помага во ослободување на телото од хормони за притисок, иако никакви научни студии не можат да го потврдат тоа.

Заклучок

Лутината може да изгледа како лоша емоција, но може да послужи како механизам за преживување кога помага телото да се испрати во режим на лет или борба. Маслото CBD се продава за да помогне со речиси сè, вклучително и управување со гневот. Сепак, овој блог покажува дека ниту една научна студија не обезбедува доволно докази за да се покаже дека маслото од CBD е ефикасно за управување со гневот. Иако канабиноидот може да помогне во намалувањето на болката, стресот и воспалението што предизвикува гнев, нема доволно научни докази за да се поддржат овие тврдења.

Референци

Галили, Р., Ехтин, З., и Хануш, ЛО (2018). Антивоспалителните својства на терпеноидите од канабисот. Истражување за канабис и канабиноид, 3 (1), 282-290.

Кухатасан, Н., Дуфорт, А., Мекилоп, Ј., Готшалк,

R., Minuzzi, L., & Frey, BN (2019). Употреба на канабиноиди за спиење: А

Критички преглед на клиничките испитувања. Експериментални и клинички

Психофармакологија, 27 (4), 383.

Piermarini, C., & Viswanath, O. (2019). CBD

Како нов лек во Армаментариумот на провајдерот на болка. Болка и терапија, 8 (1), 157-158.

Стајнберг, КЛ, Рофман, РА, Керол, КМ,

Кабела, Е., Каден, Р., Милер, М., … и Проект за третман на марихуана

Истражувачка група. (2002). Приспособување третман за зависност од канабис за разновидна популација. Зависност, 97, 135-142.

Експерт за ментално здравје
MS, Универзитетот во Латвија

Длабоко сум убеден дека на секој пациент му треба единствен, индивидуален пристап. Затоа, во мојата работа користам различни методи на психотерапија. За време на моите студии, открив длабок интерес за луѓето како целина и верување во неразделноста на умот и телото и важноста на емоционалното здравје во физичкото здравје. Во слободното време, уживам во читањето (голем љубител на трилери) и одење на планинарење.

Најново од CBD