ДАЛИ CBD маслото ВИ ДАВА ЕНЕРГИЈА?

ДАЛИ CBD маслото ВИ ДАВА ЕНЕРГИЈА?

Многу луѓе го вклучуваат CBD маслото во нивниот животен стил од различни причини. Потрошувачите, производителите на реклами тврдат дека овој канабиноид може да управува со состојби како што се болка, депресија, анксиозност, болести, фокус, меморија, сознание и закрепнување. Во моментов, нема доволно научни докази за кредитирање на нафтата CBD за енергија и поврзаните придобивки. Сепак, некои студии укажуваат на тоа КБР нафта ги подобрува другите фактори кои индиректно ја зголемуваат енергијата, како што е нагласено во овој напис. Маслото CBD не се препорачува за лекување или лекување на проблеми поврзани со енергијата, особено затоа што FDA не го одобри канабиноидот.

Разбирање на CBD маслото

CBD е едно од многуте активни соединенија во растенијата канабис. Иако CBD маслото може да се извлече од марихуана или растенија од коноп, Законот за фарма смета дека маслото CBD добиено од коноп со помалку од 0.3% THC е легално. Повеќето брендови користат коноп за производство на нивните CBD нафтени производи бидејќи марихуаната има повисока концентрација на TCH.

Нафтените производи од CBD вклучуваат гуми за џвакање, нане, капсули, меки гелови, тинктури, вапи, претходно валани пупки од коноп, тематски производи и предмети за домашни миленици. Покрај тоа, постојат три различни формулации на CBD масло дефинирани според составот како што следува;

CBD масло со целосен спектар

Содржи терпени, флавоноиди и повеќе канабиноиди како што се CBD, CBT, CBN, CBG и психоактивен THC, поврзани со целосен ефект на придружба.

CBD масло со широк спектар

Оваа формулација е повеќе како CBD масло со целосен опсег во составот, само што му недостасува психоактивна THC.

CBD масло базирано на изолација

 На ова CBD масло му недостасуваат терпени, флавоноиди и канабиноиди. Содржи само CBD и се смета за чиста формулација.

Повеќето почетници и луѓе на кои земниот вкус на CBD маслото им е неподнослив, се фокусираат на изолатите бидејќи се без вкус и мирис. Сепак, CBD маслата со целосен и широк спектар се избор на многу луѓе за нивниот целосен ефект на придружба, а вториот е идеален ако сакате да го избегнете психоактивниот THC поради неговиот „камен“ или „висок“ ефект.

Може ли CBD маслото да ви даде енергија?

На едно лице може да му недостасува енергија од многу причини, вклучувајќи хронични состојби и болки, исхрана, недоволно спиење, дневна поспаност и стрес. Студија од Молтке и Хиндоча, (2021) сугерира дека маслото CBD може да управува со овие услови и да му помогне на лицето да ја врати енергијата. Сепак, нема доволно докази за да се докаже дека маслото CBD влијае на енергијата.

CBD маслото е во интеракција со ендоканабиноидниот систем

Многу е непознато за CBD маслото, вклучително и како функционира. Сепак, човечкото тело има ендоканабиноиден систем (ECS) со ензими, канабиноиди и рецептори (CB1 и CB2) кои ги модулираат функциите низ телото и можат да помогнат со енергија. ECS влијае на критичните функции и процеси во телото, вклучувајќи перцепција, болка, варење, имунитет, спиење, регулација на температурата и ситост. Според Ди Марзо и Писцители, (2015), ендоканабиноидниот систем е во интеракција со канабиноидите и кога се зема CBD масло, канабиноидите се врзуваат за рецепторите. Ова ги става рецепторите во корективен механизам, обидувајќи се да врати сè во рамнотежа. Како таква, интеракцијата на маслото ECS-CBD може да му даде енергија на телото. Сепак, има потреба од повеќе студии кои ќе го откријат постоењето на таков систем и неговите ефекти врз енергијата.

CBD масло за управување со болка

Болката е меѓу многуте фактори кои трошат енергија. Затоа, сè што може да ја намали болката може да резултира со добивка на енергија. Постојат ограничени CBD студии за управување со болката. Сепак, една студија од Вучковиќ, Сребро и Вујовиќ и сор. (2018) Анализирајќи ги студиите за CBD од 1975 до 2018 година, заклучи дека маслото од CBD може да помогне при различни форми на болка, вклучително и невропатска, канцерогена и фибромијалгија. Студијата сугерира дека CBD ја ублажува хроничната болка, придонесувајќи за добивање енергија. Како и да е, прегледот не покажува дека маслото CBD може директно да даде една енергија.

CBD масло за подобрен сон

Спиењето е одредба што му овозможува на телото да се опушти и да се подготви да се врати на прсти кога ќе се разбудите. Луѓето со несоница и слаб квалитет на сон генерално се чувствуваат уморни бидејќи не му даваат доволно време на системот да се подмлади. Дали CBD маслото може да го подобри сонот и да му даде енергија? Една студија од Шенон, Луис и Ли и сор. (2019) кај 72 испитаници забележано е дека капсулите од 25 mg CBD масло им помогнале на 66.9% од учесниците да добијат подобар сон, додека 79.2% пријавиле намалена анксиозност. Студијата сугерира дека CBD маслото може да го зајакне нечиј сон и да ја намали анксиозноста, реално да му даде енергија. Сепак, оваа студија опфати мала популација која не може да направи точни научни претпоставки.

Дали треба да земете CBD масло за енергија?

Тековните студии не нудат доволно докази за научно да се утврди дека маслото од CBD може да помогне со недостигот на енергија. Исто така, ФДА не одобри CBD масло за енергија, што значи дека не постои препорачана доза за CBD масло. Многу празнини во знаењето ги опкружуваат студиите за CBD, а има многу информации за CBD маслото што е непознато. Сите овие покажуваат дека земањето CBD масло од која било причина е ризичен пристап.

Заклучок

Нема доволно докази за кредитирање на CBD маслото за давање енергија на човекот. Иако првичните истражувања покажуваат дека маслото од CBD може да ја намали анксиозноста и болката и да го подобри сонот на една личност, не е познато до кој степен тоа е можно и дали овие ефекти водат до добивка на енергија. Ако го вклучите CBD маслото во вашиот животен стил, треба претходно да се консултирате со лекар.

Референци

Moltke, J., & Hindocha, C. (2021). Причини за употреба на канабидиол: Пресечна студија за корисници на CBD, фокусирајќи се на стресот, анксиозноста и проблемите со спиењето што самите го перцепираат. Весник за истражување на канабис, 3(1), 1-12.

Ди Марзо, В., и Писцители,

F. (2015). Ендоканабиноидниот систем и неговата модулација од фитоканабиноиди. Неуротерапија, 12(4), 692-698.

Вучковиќ, С., Сребро, Д., Вујовиќ,

KS, Vučetić, Č., & Prostran, M. (2018). Канабиноиди и болка: Ново

Увид од старите молекули. Граници во фармакологијата, 1259.

Шенон, С., Луис, Н., Ли,

H., & Hughes, S. (2019). Канабидиол во анксиозност и сон: голем случај

Серија. Весник Permanente,23.

Нутриционист, Универзитетот Корнел, MS

Верувам дека науката за исхрана е прекрасен помошник и за превентивно подобрување на здравјето и за дополнителна терапија во лекувањето. Мојата цел е да им помогнам на луѓето да го подобрат своето здравје и благосостојба без да се измачуваат себеси со непотребни ограничувања во исхраната. Јас сум поддржувач на здрав начин на живот – спортувам, возам велосипед и пливам во езерото цела година. Со мојата работа, бев прикажан во Vice, Country Living, Harrods магазинот, Daily Telegraph, Grazia, Women's Health и други медиуми.

Најново од CBD