ДАЛИ CBD маслото ВИ ПОМАГА ДА СПИЕТЕ ПОДОБРО?

ДАЛИ CBD маслото ВИ ПОМАГА ДА СПИЕТЕ ПОДОБРО?

Од легализацијата на CBD во Законот за фарми од 2018 година, производите на CBD чии концентрации на THC се помали од 0.3% станаа попопуларни. Различни држави во САД имаат различни закони за CBD, при што повеќето држави делумно или целосно го прават CBD маслото легално. Луѓето тврдат дека CBD помага во управувањето со различни состојби, вклучувајќи го и спиењето. Општо земено, нема докази за да се тврди и квантифицира тоа КБР нафта може да им помогне на луѓето да спијат подобро. Сепак, првичните истражувања и анегдотски докази сугерираат дека маслото CBD може да го подобри РЕМ нарушувањето (нарушување на спиењето), анксиозноста, болката и ефектите на воспалението, што на крајот ќе го подобри квалитетот на сонот. Потребни се повеќе докази за да се утврдат овие тврдења, а бидејќи ФДА не одобри CBD масло за спиење, претходно консултирајте се со лекар. Еве сè што треба да знаете за CBD маслото и подобар сон.

Разбирање на CBD маслото

CBD е хемиско соединение од растението канабис за кое се тврди дека има многу придобивки. Овој канабиноид е широко популаризиран бидејќи нема „висок“ ефект поврзан со психоактивниот THC. Постојат три типа на CBD масло;

  • Целосен спектар- има повеќе канабиноиди, THC, терпени и флавоноиди и е поврзан со високиот ефект.
  • CBD масло со широк спектар - повеќе наликува на CBD масло со целосен спектар, но нема THC
  • Врз основа на изолат - имаат само CBD и нема други соединенија

Маслото CBD може да се екстрахира од растенија од коноп или марихуана, но повеќето брендови го добиваат своето CBD масло од коноп за да се усогласат со законот за фарма, кој го легализираше CBD маслото со не повеќе од 0.3% концентрација на THC.

Може ли CBD маслото да ви помогне да спиете подобро?

Маслото CBD порасна во популарност, а соединението се тврди дека помага при различни услови. Некои луѓе го користат овој производ за да им помогнат да спијат подобро, а можеби се прашувате дали маслото од CBD може да помогне во зајакнувањето на квалитетот на вашиот сон. Сепак, нема доволно научни докази за да се тврди дека CBD маслото може да помогне да се спие подобро. Освен тоа, ФДА не одобри CBD масло за проблеми со спиењето.

Зошто маслото CBD може да помогне со спиењето - ендоканабиноидниот систем

Човечкото тело има мрежа од ендоканабиноиди, рецептори и ензими низ целото тело, формирајќи го ендоканабиноидниот систем (ECS). ECS има рецептори во мозокот, централниот и периферниот нервен систем и другите критични органи во телото.Според Ди Марзо, В. (2006), фитоканабиноидите како THC или CBD комуницираат со ECS и влијаат на многу витални процеси и функции, вклучувајќи спиење, анксиозност, воспаление, меморија, перцепција, болка, расположение и стрес. Се верува дека маслото од CBD комуницира со рецепторите низ целото тело за да го подобри спиењето. Сепак, нема доволно научни докази за да се покаже дека маслото од CBD може да го подобри сонот и потрошувачите треба претходно да се консултираат со својот лекар.

CBD масло и анксиозност

Производителите кои препорачуваат CBD масло за спиење тврдат дека канабидиолот може да му помогне да спие подобро со олеснување на анксиозноста. Иако ова не е поткрепено со доволно научни докази, некои студии го поддржуваат тврдењето. На пример, студија од Шенон и сор. (2019) вклучително 72 субјекти со лош сон и анксиозност објавија дека по 1 месец од консумирањето капсули од 25 mg, повеќе од 70% од учесниците пријавиле намалена анксиозност, а други 66% пријавиле подобрување на спиењето. Иако овие наоди се ветувачки, студијата работеше само со 72 субјекти, мала големина на примерокот за да се направат претпоставки во научните студии.

CBD масло и болка - Дали може да го подобри квалитетот на спиењето?

Кога луѓето трпат некои хронични болки, веројатно ќе се борат со спиењето. Освен тоа, кога некој има болка, тие доживуваат воспаление, што ја влошува болката. Ова му отежнува на човекот да спие. Некои студии тврдат дека маслото од CBD може да ја ублажи болката, помагајќи да се спие подобро. На пример, истражување од Вучковиќ и др. (2018). утврди дека CBD маслото може да ја смири хроничната болка и воспалението. Сепак, потребни се дополнителни истражувања за да се поддржат овие тврдења, особено затоа што ФДА не го одобри CBD маслото за болка.

CBD масло и РЕМ нарушување на спиењето

Луѓето со нарушување на брзото движење на очите (РЕМ) имаат тешкотии со спиењето. Студија од Чагас и сор. (2014) тврди дека земањето CBD масло може да им помогне на корисниците да преминат од РЕМ спиење во не-РЕМ сон, помагајќи им да го подобрат квалитетот на спиењето.

Дали треба да земете CBD масло?

Некои студии тврдат дека луѓето можат да користат CBD масло за подобрен квалитет на спиењето. Сепак, има многу да се разбере за CBD маслото и како тоа функционира во телото. Бидејќи FDA не го одобри спиењето на CBD масло, постои можност за дезинформации на етикетите на CBD маслото, особено за податоците за моќта и точноста. Покрај тоа, не постои препорачана доза на CBD масло, затоа треба да се консултирате со вашиот лекар пред да го користите канабиноидот за спиење.

Заклучок

Некои производители продаваат CBD масло за подобар сон, а многу луѓе го користат производот за оваа намена. Иако првичните истражувања тврдат дека маслото од CBD може да помогне при анксиозност, болка и воспаление и нарушување на РЕМ спиењето за да се зајакне спиењето, постои потреба од доволно научни докази за да се поддржат овие тврдења. Затоа, консултирајте се со вашиот лекар пред да користите CBD масло.

Референци

Chagas, MH, Eckeli, AL, Zuardi, AW, Pena‐Pereira, MA, Sobreira‐Neto, MA, Sobreira, ET, … & Crippa, JAS (2014). Канабидиолот може да ги подобри сложените однесувања поврзани со спиењето поврзани со брзото движење на очите Нарушување на однесувањето на спиењето кај пациенти со Паркинсонова болест: Серија на случаи. Весник за клиничка фармација и терапевтика, 39(5), 564-566.

Шенон, С., Луис, Н.,

Ли, Х.,

& Хјуз, С. (2019). Канабидиол во анксиозност и сон: серија на големи случаи. Постојаниот

Весник, 23.

Вучковиќ, С., Сребро, Д., Вујовиќ, К.С., Вучетиќ, Ч., & Простран, М. (2018). Канабиноиди и болка: Нови сознанија од старите молекули. Граници во фармакологијата, 1259. Ди Марзо, В. (2006). Кратка историја на канабиноидната и ендоканабиноидната фармакологија инспирирана од работата на британските научници. Трендови во фармаколошките науки, 27(3), 134-140.

Барбара е хонорарен писател и советник за секс и врски во Dimepiece LA и Peaches and Screams. Барбара е вклучена во различни едукативни иницијативи кои имаат за цел да ги направат советите за секс подостапни за секого и да ги разбие стигмата околу сексот во различни културни заедници. Во слободното време, Барбара ужива да шета низ старите пазари во Брик Лејн, да истражува нови места, да слика и да чита.

Најново од CBD