ДАЛИ CBD маслото помага во ублажување на киселинскиот рефлукс?

ДАЛИ CBD маслото помага во ублажување на киселинскиот рефлукс?

Рефлукс на киселина или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) е медицинска состојба која влијае на многу луѓе ширум светот. Додека кај некои луѓе состојбите се влошуваат со храна, други страдаат од тоа без оглед на консумираната храна. Аспиринот, ибупрофенот и опиоидите се вообичаени лекови кои луѓето ги земаат за да го ублажат рефлуксот на киселина. Сите овие доаѓаат со несакани ефекти, поради што многу луѓе се прашуваат дали КБР нафта може да помогне при рефлукс на киселина. Општо земено, никакви научни студии не ја поддржуваат употребата на CBD масло за рефлукс на киселина или го гледаат како ефикасна терапија. Некои несродни студии тврдат дека маслото од CBD може да има антисекреторен ефект врз киселината и да помогне при болка и воспаление што доаѓа со рефлукс на киселина. 

Позадински информации за CBD масло и рефлукс на киселина

Додека возбудата за CBD маслото што помага при проблеми со здравјето се зголемува секојдневно, некои луѓе можеби нема да разберат што е CBD масло. Тоа е екстракт од коноп и едно од стотиците активни соединенија наречени канабиноиди кои се наоѓаат во растенијата канабис. За разлика од THC, CBD маслото не е психоактивно и не предизвикува „висок“ ефект, поради што е многу популаризирано за помагање во многу работи, вклучително и рефлукс на киселина. Рефлукс на киселина опишува медицинска состојба, во која киселината и храната се искачуваат од желудникот во хранопроводникот, кога долните сфинктерни мускули на хранопроводникот остануваат отворени откако ќе се дозволи храната да помине. Често резултира со болки во градите, горчлива регургитација, подригнување, надуеност, дијареа и многу повеќе. Уште полошо, резултира со ГЕРБ, што ги влошува сите споменати несакани ефекти.

Дали CBD маслото помага при рефлукс на киселина?

Научните студии не ја поддржуваат употребата на CBD масло за ублажување на рефлукс на киселина, ГЕРБ или нивните симптоми или несакани ефекти. Затоа, CBD маслото или неговите производи не се препорачуваат за рефлукс на киселина. Сепак, некои рани, но неповрзани студии навестуваат дека маслото CBD може да помогне во управувањето со рефлуксот на киселина и неговите несакани ефекти. Студиите тврдат дека канабиноидот може да помогне да се намали болката што доаѓа со киселоста, да се бори против воспалението што ги влошува работите и да игра антисекреторна улога на мукоидните ѕидови на желудникот, спречувајќи или забавувајќи го лачењето на киселина.

Зошто маслото CBD може да помогне при рефлукс на киселина

Се верува дека човечкото тело има мрежа на рецептори, ендоканабиноиди и ензими, кои го формираат ендогениот канабиноиден систем (ECS). Се смета дека ECS има многу улоги во телото, вклучувајќи регулација на спиење, варијација на расположението, варење, ситост, стрес, болка, перцепција, регулација на температурата и многу повеќе. Има потреба од дополнителни студии за да се докаже дека ендоканабиноиден систем навистина постои во телото и дека има многу улоги поврзани со него. Бидејќи болката, воспалението и секрецијата на киселина може да бидат под влијание на ECS, тоа може да помогне при рефлукс на киселина.

CBD масло за секреција на киселина во желудникот

Се смета дека CBD маслото помага во намалувањето на стомачната киселина што ја влошува ситуацијата. Една студија спроведена од Germanò, et al., (2001) во кои се вклучени животни (стаорци) утврдиле дека администрирањето на CBD масло на овие глодари ја забавува фреквенцијата и сериозноста на чиревите на желудникот. Бидејќи причината за чиревите на киселина и рефлуксот на киселина се исти (секреција на стомачни киселини), се верува дека маслото од CBD може да помогне во намаленото лачење на желудочна киселина, намалувајќи ги киселинските рефлукси. Освен тоа, се смета дека желудникот е дел од органите со неколку рецептори и канабиноиди кои ја штитат неговата обвивка од корозија и секреција на киселина. Сепак, друга студија беше направена од Готфрид, и сор., (2017) што сугерираше дека CBD маслото има анти-секреторни ефекти кои директно го контролираат лачењето на киселината, дополнително ограничувајќи го рефлуксот на киселина.

CBD масло за антиинфламаторни ефекти

Се верува дека CBD маслото поседува антиинфламаторни ефекти бидејќи се извлекува од растенија. Некои рани студии, исто така, се чини дека ги поткрепуваат овие тврдења, но научните докази не покажуваат дека маслото од CBD се бори против воспалението. Во студија од 2018 година во која беа вклучени животни, маслото од CBD беше инјектирано на стаорци со артритис и компромитиран грб. Студијата објави неколку воспалителни маркери во споредба со претходната администрација на CBD масло, што сугерира дека маслото CBD може добро да помогне во управувањето со воспалението што доаѓа со кисела корозија на ѕидовите на хранопроводникот. Сепак, оваа единствена студија не може да се користи за да се направат претпоставки за сите други студии. Понатаму, се вклучени животни, кои не се најдобри показатели во студиите бидејќи резултатите снимени од тестовите на животни не можат да се повторат 100% на човечки суштества.

CBD масло за управување со болка

Рефлуксот на киселина доаѓа со болка, особено кога ѕидовите на хранопроводникот се кородираат со киселината. Иако нема научни студии сугерираат дека CBD маслото може да помогне во ублажување на болката што доаѓа со рефлукс на киселина. Друга студија од Хаусер, и сор., (2018) евидентирано дека маслото од CBD може да помогне при секоја болка, вклучително и рефлукс на киселина. Многу се смета дека земањето CBD капсули или тинктурите може да помогнат да се намали рефлуксот на киселина. Како и кај другите цитирани студии овде, ова вклучува животни и не може да биде 100% сигурен дека овие ефекти ќе се повторат и на човечките суштества.

CBD маслото може да ја забави перисталтиката

Дигестивниот систем и неговите органи, како што се желудникот и хранопроводникот, се меѓу многуте делови од телото за кои се смета дека имаат ECS рецептори. Рецепторите може да комуницираат со CBD маслото во производите што ги зема, забавувајќи ја перисталтиката. Неволните мускулни движења на долните езофагеални сфинктери (LES) се ограничени и повеќе не се случуваат неправилни грчеви. Со мала перисталтика, повеќе киселини не поминуваат низ хранопроводникот. Сепак, ниту една научна студија не може да докаже дека маслото CBD навистина може да предизвика такви ефекти.

Заклучок

CBD маслото е едно од активните соединенија наречени канабиноиди кои се наоѓаат во растенијата канабис. Бидејќи нема „висок“ ефект поврзан со THC, се смета дека помага со речиси се, вклучително и рефлукс на киселина. Овој блог ја истражува оваа тема, покажувајќи дека иако CBD маслото може да помогне при секреција на киселина, болка и воспаление поврзани со рефлукс на киселина, тоа не може да го третира. Сепак, ако некој одлучи да земе CBD масло за рефлукс на киселина, прво треба да се консултира со лекар.

Референци

Germanò, пратеник, D'Angelo, V., Mondello, MR, Pergolizzi, S., Capasso, F., Capasso, R., … & De Pasquale, R. (2001). Канабиноид CB1-посредувана инхибиција на гастрични улкуси предизвикани од стрес кај стаорци. Архива на фармакологијата на Наунин-Шмидеберг, 363 (2), 241-244.

Готфрид, Ј., Катарија, Р., и Шеј, Р.

(2017). Улогата на канабиноидите врз функцијата на хранопроводникот - Она што го знаеме досега. Канабис

И истражување за канабиноиди, 2 (1),

252-258.

Häuser, W., Petzke, F., & Fitzcharles, MA

(2018). Ефикасност, подносливост и безбедност на лекови базирани на канабис за управување со хронична болка – Преглед на систематски прегледи. Европски весник на болката, 22 (3), 455-470.

Иева Кубилјуте е психолог и советник за секс и врски и хонорарен писател. Таа е и консултант на неколку брендови за здравје и здравје. Додека Иева е специјализирана за покривање на теми за велнес, кои се движат од фитнес и исхрана, до ментална благосостојба, секс и врски и здравствени состојби, таа пишуваше за разновидни теми за животниот стил, вклучувајќи убавина и патување. Најдобрите моменти во кариерата вклучуваат: луксузен спа-прескокнување во Шпанија и приклучување кон теретана во Лондон од 18 илјади фунти годишно. Некој мора да го направи тоа! Кога не пишува на своето биро - или интервјуира експерти и студии на случај, Иева завршува со јога, добар филм и одлична нега на кожата (се разбира, малку е што таа не знае за буџетската убавина). Работи кои ѝ носат бескрајна радост: дигитални детоксикации, лате од овесно млеко и долги прошетки (а понекогаш и џогирање).

Најново од CBD