ДАЛИ CBD маслото ВЕ ЗАСПИВА?

ДАЛИ CBD маслото ВЕ ЗАСПИВА?

Кога Законот за фарма беше усвоен во 2018 година, индустрискиот коноп беше легализиран, а исто така беше и маслото CBD со помалку од 0.3% THC. Канабиноидот изгледа корисен за речиси сè, иако нема доволно научни докази за да се докаже вистинитоста на некои од тврдењата. Оваа статија ја разгледува врската помеѓу CBD маслото и спиењето.

Разбирање на CBD маслото

КБР нафта е хемиска супстанција и едно од повеќе од стоте активни соединенија наречени канабиноиди, природно пронајдени во растенијата канабис. Може да се добие од растенија од коноп или марихуана, но повеќето брендови се фокусираат на маслото CBD добиено од коноп чија вкупна концентрација на THC не надминува 0.3%. Тој нема „високи“ или психоактивни ефекти поврзани со THC. CBD маслото е лесно достапно како јастиви, тинктури, вапси, капсули и топични производи кои содржат некоја од следните три формулации;

CBD масло со целосен спектар

Ова масло има терпени, флавоноиди, CBD, психоактивен THC и многу други канабиноиди, вклучувајќи CBC, CBN, CBT, CBG и CBDa. Тоа е поврзано со целосен ефект на придружба. 

CBD масло со широк спектар

Содржи терпени, флавоноиди и исто толку канабиноиди како во маслото од CBD со целосен спектар и исто така е поврзано со целосниот ефект на придружба. Тој нема психоактивен THC.

CBD масло базирано на изолација

 Изолатите имаат CBD како единствена компонента, без други канабиноиди, терпени или флавоноиди.

Може ли CBD маслото да помогне при спиење?

Поддржувачите на CBD маслото тврдат дека тоа може да направи добра терапија за спиење што го подобрува квалитетот на сонот и ја третира несоницата, но нема доволно научни докази за да го докаже тоа. Подолу е она што раните истражувања велат за CBD маслото за спиење;

  • Преглед од Вучковиќ и др. (2018) покажува дека CBD маслото може да помогне при спиењето со намалување на хроничната болка.
  • Во една студија спроведена од Шенон и сор. (2019) вклучувајќи 72 субјекти, 66.9% од учесниците изјавиле дека имале подобар сон по земањето капсули CBD од 25 mg. Сепак, испитуваната популација беше премногу мала за да формира остварлива статистичка значајност. Истражувањето покажа дека 79.2% од учесниците доживеале намалена анксиозност, што реално би го зголемило сонот.
  • Студија од Чагас и сор. (2014) забележа дека CBD маслото може да помогне со RBD, на крајот подобрување на спиењето, но големината на предметот на студијата беше премногу мала за остварлива статистичка значајност.

Сепак, студиите имаат ограничувања. Повеќето од нив имаат помали популации кои се значајни во реалниот свет, но се статистички незначителни. Освен тоа, повеќето од нив признаваат дека има потреба од дополнителни студии пред да ги потврдат своите наоди, особено затоа што не можеле да објаснат одредени опсервации.

Може ли CBD маслото да ве заспие во текот на денот?

Во делот се разгледува маслото од CBD како средство кое промовира дневна поспаност. Нема доволно истражувања за да го поддржат ова. Во секој случај, CBD маслото има својства за ослободување од стрес и анксиозност кои се чини дека промовираат смиреност и фокусирање кај луѓето во текот на денот. Еве што велат истражувањата за CBD маслото и анксиозноста;

  • Во една студија спроведена од Бергамаски и сор. (2011), натпреварувачите во јавно говорење земале масло од CBD пред вежбата и пријавиле помала анксиозност.
  • Друго истражување на Крипа, и сор. (2011) истакна дека маслото од CBD може да помогне при социјално анксиозно растројство.
  • Според Хундал, и сор. (2018), CBD маслото не покажа знаци на подобрување на анксиозноста и паранојата, но се чинеше дека ја зголемува анксиозноста кај луѓето.

Овие студии се позитивни за најголемите, иако една забележала негативни резултати. Сепак, повеќето од нив користеле мали популации кои и покрај тоа што се реални, не ги претставуваат големите популации. Освен тоа, тие не ги разгледаа долгорочните ефекти на CBD маслото и не постои сигурност дека ќе се забележат истите резултати доколку употребата на CBD маслото се продолжи подолго.

CBD масло наспроти THC за спиење

THC и CBD маслото се популарни производи од канабис, а некои луѓе бараат придобивки од THC за спиење. И покрај тоа, маслото CBD ветува подобри својства за подобрување на спиењето од THC. Освен тоа, THC е психоактивен, и ако помага при спиењето на кој било начин, сепак веројатно ве прави „високи“. Како таков, многу луѓе го избегнуваат и се одлучуваат за CBD масло, кое и покрај тоа што нема доволно докази за поддршка на придобивките за поттикнување на спиењето, нема да ве направи „високи“ или „каменувани“.

Дали CBD маслото е безбедно за спиење?

Додека истражувањето на Ифланд и Гротенхермен (2017) покажува дека CBD маслото е безбедно за спиење, ситуацијата во реалниот свет може да се разликува. Корисниците на CBD очекуваат да доживеат низа благи несакани ефекти, но некои се алармантни. Според ФДА, некои можни негативни несакани ефекти на дериватите на канабис, маслото од CBD вклучуваат губење на апетит, гастроинтестинални проблеми, промена во расположението и оштетување на црниот дроб.

Заклучок

Некои студии сугерираат дека CBD маслото може да го зајакне нечиј сон и да го подобри квалитетот на сонот, но нема доволно докази за да се докаже ова. Се чини дека маслото од CBD има помала веројатност да го заспие човекот во текот на денот. Сепак, постои потреба од дополнителни студии за да се испитаат неговите придобивки за ослободување од анксиозност поврзани со будноста во текот на денот. Тоа, рече, CBD маслото можеби не е безбедно како што се најавува, и може да доведе до некои благи до тешки несакани ефекти, вклучувајќи губење на апетит, оштетување на црниот дроб, промени во расположението и гастроинтестинални проблеми.

Референци

Бергамаски, ММ, Кеирош, РХЦ, Чагас, МХН, Де Оливеира, ДЦГ, Де Мартинис, БС, Капчински, Ф., … и Крипа, ЈАС (2011). Канабидиолот ја намалува анксиозноста предизвикана од симулираното јавно говорење кај пациенти со наивна социјална фобија на третман. Neuropsychopharmacology, 36(6), 1219-1226.

Чагас, МХ, Екели, АЛ,

Zuardi, AW, Пена-Переира, м-р, Собреира-Нето, м-р, Собреира, ЕТ, … & Крипа, ЈАС (2014). Канабидиол

Може да ги подобри сложените однесувања поврзани со спиењето

Поврзано со брзото движење на очите Нарушување на однесувањето на спиењето кај Паркинсоновата болест

Пациенти: Серија на случаи. Весник за клиничка фармација и терапевтика, 39(5),

564-566.

Крипа, ЈАС, Деренусон,

ГН, Ферари, ТБ, Вичерт-Ана, Л., Дуран, ФЛ, Мартин-Сантос, Р.,…

& Халак, JEC (2011). Неврална основа на анксиолитички ефекти на

Канабидиол (CBD) во генерализирано социјално анксиозно растројство: Прелиминарен извештај.

Весник за психофармакологија, 25(1), 121-130.

Хундал, Х., Листер, Р., Еванс,

Н., Антли, А., Енглунд, А., Мареј, РМ, … и Морисон, ПД (2018). На

Ефектите на канабидиолот врз прогонителската идеја и анксиозноста во висока особина

Параноична група. Весник за психофармакологија, 32(3), 276-282.

Ифланд, К., и Гротенхермен,

F. (2017). Ажурирање за безбедноста и несаканите ефекти на канабидиолот: преглед на

Клинички податоци и релевантни студии за животни. Истражување за канабис и канабиноид,

2(1), 139-154.

Шенон, С., Луис, Н., Ли,

H., & Hughes, S. (2019). Канабидиол во анксиозност и сон: голем случај

Серија. Весник Permanente,

23.

Вучковиќ, С., Сребро, Д., Вујовиќ,

KS, Vučetić, Č., & Prostran, M. (2018). Канабиноиди и болка: Нови сознанија од старите молекули. Граници во фармакологијата, 1259.

MS, Универзитетот во Тарту
Специјалист за спиење

Користејќи го стекнатото академско и професионално искуство, ги советувам пациентите со различни поплаки за менталното здравје - депресивно расположение, нервоза, недостаток на енергија и интерес, нарушувања на спиењето, напади на паника, опсесивни мисли и вознемиреност, тешкотии со концентрирање и стрес. Во слободно време сакам да сликам и да одам на долги прошетки на плажа. Една од моите најнови опсесии е судоку - прекрасна активност за смирување на немирниот ум.

Најново од CBD