ДАЛИ CBD СЕ ПОКАЖУВА НА ТЕСТ ЗА ДРОГА?

ДАЛИ CBD СЕ ПОКАЖУВА НА ТЕСТ ЗА ДРОГА?

Тестовите за дрога се наменети да проверат дали лицето користи некоја супстанција. Прочитајте ја оваа статија за да дознаете повеќе за тестот за дрога и зошто CBD може да се појави на тест за дрога.

CBD постепено го презема пазарот на канабис како најпопуларен елемент на канабис. Сега е достапен онлајн и во продавници за тули и малтер. CBD може директно да се купи како производ кој се внесува во гуми за џвакање, производи за нега на кожа и вапс, а непушачите повеќе не мора да го избегнуваат. Во 2018 година, американската влада објави дека конопот, извлечен од CBD, повеќе нема да биде нелегална или контролирана супстанција. Импликацијата на американскиот закон за коноп е дека конопот може да се продава, користи и одгледува во САД. Бидејќи конопот може да биде нелегален во некои држави, можеби сте љубопитни за тоа. Може да се запрашате дали тоа е проследено во тестовите за дрога. Прочитајте за да дознаете дали CBD може да се појави во тестовите за лекови.

ШТО Е ЦБД?

CBD е хемиска супстанција добиена од коноп или марихуана. Конопот и марихуаната се мешаат како ист производ, но се различни, иако и двете припаѓаат на семејството канабис. Разликата помеѓу конопот и марихуаната се заснова на присуството на THC, што исто така одредува дали канабисот ќе биде нелегален или легален. Во јурисдикциите каде што канабисот е легален, количината на THC обично е дозволена е 0.3% или помалку. Марихуаната е нелегална во повеќето нации бидејќи содржи високи количини на THC, до 90%.

ШТО Е ТЕСТ НА ДРОГА?

Се прави тест за дрога на телесните течности или фоликулите на косата за да се утврди дали корисникот конзумирал недозволена супстанција. Тоа може да биде забрането според правилата и прописите на професијата или институцијата.

ПРИЧИНИ ЗОШТО CBD МОЖЕ ДА СЕ ПОКАЖЕ ВО ТЕСТ НА ДРОГА

Тестовите за дрога потврдуваат дека лицето не е затруено според националните закони или професионални правила и прописи - следните причини зошто CBD може да се следи во тестот за дрога.

НАЧИН НА УПОТРЕБА НА CBD

Начинот на употреба на CBD ќе одреди дали CBD ќе се појави. Методите на употреба на CBD не се исти бидејќи некои се поефикасни од другите, додека некои стигнуваат до крвта, а некои не.

ЛЕГАЛНОСТ НА CBD

Повеќето тестови за дрога не бараат земји на CBD каде што употребата на CBD е легална. Сепак, CBD ќе биде дел од тест за дрога во државите каде што CBD е забранета. Луѓето сè уште можат да пристапат до CBD на места или професии каде што е криминализирана, а нивната примарна грижа ќе биде дали CBD може да се следи во системот. Во областите каде што употребата на CBD е нелегална, може да се соочите со затворска казна и парична казна ако е наведено CBD. CBD сè уште се смета за штетен лек во некои нации, така што пред да патувате на ново место со вашиот CBD, мора да се просветлите за законите и прописите за CBD во таа област и не заборавајте да ја дознаете и дозволената количина.

ПРИСУСТВО НА ТХЦ

Додека CBD е легален, властите обично проверуваат за THC. Тие на крајот може да го проверат нивото на CBD ако сакаат да го разберат присуството на THC во системот на лицето. Следниве фактори ќе предизвикаат следење на THC во CBD. Следниве се причините зошто THC може да биде присутна во CBD;

ВИД НА CBD

Типот на CBD што го користите може да одреди дали THC ќе биде забележан. Постојат три главни типа на CBD - полн спектар, широк спектар и изолација со целосен спектар. Од трите, само CBD со целосен спектар содржи THC, иако занемарлива количина, со 0.3%. Стојковски и К. (2022) ве советуваше дека ако сакате да направите тест за дрога, најдобро е да избегнувате CBD со THC.

СЛАБ КВАЛИТЕТ CBD

Пазарот на CBD е нерегулиран и затоа претставува предизвик за корисниците кои не знаат што да бараат кога купуваат CBD. Додека купува CBD, корисникот може да ги следи следните совети за да го купи најдобриот CBD;

КАКО ДА СЕ ИЗБЕГНЕТЕ СЛАБ КВАЛИТЕТЕН CBD

Пазарот на CBD е нерегулиран, што им отежнува на новите корисници да го купат најдобриот CBD.

ИСТРАЖУВАЊЕ

Пред да го купите производот CBD, треба да истражите повеќе за CBD, а кога сакате да го купите производот, треба да дознаете за следново;

НАЈДЕТЕ ГО СЕРТИФИКАТ НА АГЕНЦИЈАТА (COA)

COA ги прикажува деталите за содржината во CBD и обично е достапен на веб-страницата на компанијата или може да му се достави на корисникот по барање. Достапноста на COA навестува дека компанијата е транспарентна, но ако не сака да ја искористи CBD, најдобро е да ја избегнете CBD бидејќи може да содржи некои содржини што компанијата не сака да ги открие.

ДОЗНАЈТЕ ГО ЛАБОРАТОРИСКИОТ ТЕСТ ОД ТРЕТИ ЛИЦА

Лабораторијата од трета страна треба да потврди дали содржината на CBD е како што е наведено во COA. Кога компанијата дозволува трета страна да го тестира производот, тоа му докажува на корисникот дека компанијата е доверлива и веродостојна.

ПОБАРАЈ МИСЛЕЊЕТО ОД ЛЕКАР

Барањето мислење од лекар е од витално значење поради следните причини;

  • Лекарот може да ви помогне да ги разгледате состојките и адитивите на производот CBD, вклучително и секоја супстанција што може да предизвика вашиот CBD да се покаже на тест за дрога.
  • Можете да добиете предлози за најдобрите места за купување CBD од лекар.

ПОГОШНО ОБЕЛЕЖУВАЊЕ

Погрешното означување е ретка појава, но може да се случи. Понекогаш тоа се случува намерно кога компанијата е со лош глас. Кога корисникот има намера да купи CBD што нема THC, но несвесно купува CBD што укажува на недостаток на THC, но сепак има малку додека го тестира THC, CBD ќе се појави. Еванс (2020) изјави дека погрешното означување е вообичаено кај маслото CBD со низок квалитет.

ЗАГАДУВАЊЕ

CBD коегзистира со THC и може да се контаминира за време на обработката. Компанијата може да избегне продажба на контаминирана CBD со предавање на производите на лабораторија на трета страна за тестирање. Крус и сор. (2020) ја истакна можноста CBD производите да бидат контаминирани со THC.

CBD добиени од марихуана

CBD добиен од марихуана има високи нивоа на THC и затоа ќе покаже присуство на THC за време на тест за дрога. Во земјите каде што е дозволена марихуаната, тестовите за дрога нема да проверуваат ниту CBD ниту THC. Анил и сор. (2021) изјави дека CBD добиен од марихуана има висока содржина на THC.

ЗАКЛУЧОК

Тест за дрога се врши кога властите сакаат да знаат дали сте контролирана супстанција. CBD може да се појави во тест на крвта, но за време на тест на крвта, лекот што се бара може да биде THC, но не и CBD, особено на локација каде што CBD е легална. Меѓутоа, ако CBD е нелегален, ќе бидете кривично гонети, казнети, па дури и затворени ако се најдат во вашиот систем. Причините зошто CBD може да се појави во тестот за лекови вклучуваат метод на употреба на CBD, законитост на CBD, присуство на THC и CBD со слаб квалитет. Пред да користат CBD, корисниците мора да се запознаат со локалните правила, закони и прописи.

Користена литература

Анил, С.М., Шалев, Н., Винајака, А.Ц., Надарајан, С., Намдар, Д., Белаусов, Е., … & Колтаи, Х. (2021). Соединенијата на канабис покажуваат антиинфламаторна активност ин витро во воспаление поврзано со COVID-19 во епителните клетки на белите дробови и про-воспалителна активност кај макрофагите. Научни извештаи, 11 (1), 1-14.

Еванс, ГД (2020). Медицинска измама, погрешно означување, контаминација: Сè што е вообичаено во производите со CBD. Мисури Медицина, 117 (5), 394.

Kruse, D., & Beitzke, B. (2020). Коментар за Lachenmeier Et Al (2020) „Дали несаканите ефекти на производите од канабидиол (CBD) се предизвикани од контаминација со тетрахидроканабинол (THC)?“: Спор за различни точки во публикацијата. F1000 Истражување, 9.

Стојковски, К. (2022). Најдобар CBD за артритис 2022: 7 CBD масла и теми за болки во зглобовите. НАРАЧАЈ, 7, 00.

Нутриционист, Универзитетот Корнел, MS

Верувам дека науката за исхрана е прекрасен помошник и за превентивно подобрување на здравјето и за дополнителна терапија во лекувањето. Мојата цел е да им помогнам на луѓето да го подобрат своето здравје и благосостојба без да се измачуваат себеси со непотребни ограничувања во исхраната. Јас сум поддржувач на здрав начин на живот – спортувам, возам велосипед и пливам во езерото цела година. Со мојата работа, бев прикажан во Vice, Country Living, Harrods магазинот, Daily Telegraph, Grazia, Women's Health и други медиуми.

Најново од CBD