ДАЛИ испарувањето на CBD ЌЕ СЕ ПОКАЖЕ НА ТЕСТ НА ДРОГА?

ДАЛИ испарувањето на CBD ЌЕ СЕ ПОКАЖЕ НА ТЕСТ НА ДРОГА?

Дали сте испарувале и сте се загрижиле дали тоа ќе биде откриено на тест за дрога? Не паничете. Оваа статија објаснува повеќе за испарувањето на CBD и вкусовите на дрогата и како тие две се поврзани.

Тестовите за лекови обично тестираат за присуство на THC или сродни метаболити. Тоа значи дека ако испарувате CBD со траги од THC во него, најверојатно ќе паднете на тестот за дрога. Присуството на THC или неговите метаболити ве тера да паднете на тест за дрога. Затоа, дали ќе го поминете тестот за дрога или не, зависи од видот CBD што го користите. Сите CBD производи добиени од индустриски коноп се легални и секогаш имаат низок до занемарлив процент на THC. Иако некои производи имаат помалку од 0.3 проценти или немаат THC, несреќите се случуваат при обработката; оттука тоа можеби не е случај. Покрај тоа, некои производители може погрешно да го означат производот, со што ќе ве доведе во заблуда. Прочитајте за да одредите дали испарувањето CBD ќе се покаже или не на вашиот тест за дрога.

ВОВЕД ВО CBD

CBD е едно од главните соединенија собрани од Канабис Сатива. Канабисот е разноврсно растение кое се одгледува за бројни цели, како што се семето од коноп за храна, рекреативна употреба, терапевтски придобивки и градежни материјали. Според истражување, канабисот содржи повеќе од 400 органски хемиски соединенија, од кои 80 се биолошки активни. Главните биоактивни соединенија во канабисот се канабиноидите како што се CBD и THC. Овие канабиноиди се единствени за канабисот и ниту едно друго растение не ги содржи. Други изобилни канабиноиди покрај THC и CBD се канабинол (CBN), канабигерол (CBG) и канабихромен (CBC).

THC е главната биоактивна состојка во канабисот. Тој е психоактивен и опоен, па оттука носи еуфорични и зависни ефекти, соодветно. Сепак, CBD нема таков ефект. Кампос и сор. (2012) ги покажа терапевтските придобивки од CBD во лекувањето на анксиозноста и депресијата. Според администрацијата на храна и лекови, соединението CBD кое содржи повеќе од 0.3 проценти THC е нелегално. Тој е закажан како Распоред I Лек од страна на Агенција за борба против дрога на Соединетите Американски Држави. Кога земате THC, тој се прикачува на бројни рецептори во мозокот, што носи различни ефекти. Главните области каде што CBD се врзува во мозокот и ефектите на крцкање.

Областа на мозокотефекти
ХипокампусГи нарушува краткорочните когнитивни способности како што е меморијата
НеокортексГо нарушува расудувањето и чувството на задоволство на корисникот
Базални ганглииТоа влијае на времето на реакција и движењето
хипоталамусотГо зголемува целокупниот апетит
Акумунт на јадроПредизвикува еуфорични ефекти
AmygdalaОва води до паника и параноја
ЦеребелумКорисникот се чувствува пијан
Мозочно стеблоУблажува гадење и повраќање
Рбетен мозокЈа намалува болката

Кога земате CBD, тој не ги врзува истите рецептори во мозокот како THC. Затоа, научниците сè уште не се сигурни како ова соединение комуницира со телото за да го изврши своето ефектиЈарар (2021) изјави дека CBD се врзува за ендоканабиноидните рецептори, доведувајќи го во рамнотежа. Девински и сор. (2014) ги откри следните потенцијални придобивки од CBD:

 • Го намалува воспалението
 • Ги контролира нарушувањата на менталната состојба како што е анксиозноста
 • Тоа е лек за хронична болка
 • Го спречува повраќањето и сродните ефекти
 • Ја контролира психозата
 • Промовира невропротекција

КАКО ДЕЛУВА ТЕСТОТ ЗА ДРОГА НА КАНАБИС?

Кога некое лице е под тест на урина, се насочени следните супстанции:

 • Rượu
 • Амфетамини
 • бензодиазепини
 • Опијати
 • кокаин
 • Канабис

Затоа, тестот за урина е еден од главните тестови за канабис. Скринингот на урината делува како имуноанализа користејќи ги антителата за да се прикачат на одредени лекови и метаболити. Овие антитела ги таргетираат ТХЦ ​​и неговите метаболити во тест за дрога за канабис. Позитивен сигнал ќе се прикаже кога антителата се врзуваат за целната супстанција, што значи дека не сте го положиле тестот за дрога.

Според Кулак и Гризволд (2019), Владата на Соединетите Американски Држави поставува одредени вредности на концентрација за време на тестот за лекови. Меѓутоа, ако тестот врати вредност на концентрација под онаа што ја бара федералната влада, тестот за дрога покажува негативен и вие ќе го положите. Додека концентрацијата на несаканата супстанција во вашето тело е повеќе од потребната концентрација, уредите враќаат позитивни резултати; оттука ќе не сте го поминале тестот за дрога. Позитивниот резултат не значи дека сте паднале на тестот за дрога, бидејќи може да се подложите на други последователни тестови за потврда.

Ќе бидете подложени на потврдни тестови како што се масена спектроскопија, гасна хроматографија и течна хроматографија со високи перформанси. Постојат точни методи за откривање на несакани лекови и метаболити во телото. При испитувањето на позитивните резултати, давателот на здравствена заштита мора да биде внимателен бидејќи е можно да се добијат лажно-негативни или лажно позитивни резултати. Луѓето кои се позитивни за време на уринарниот тест се охрабруваат да разговараат со своите лекари и да го видат патот напред.

Тестот за дрога за канабис може да биде позитивен ако користите CBD со целосен спектар по три дена. Може да се открие и ако сте во тешка употреба на канабис триесет дена. Позитивен тест за лекови се јавува поради присуството на THC. Тоа е соединение растворливо во масти, а телото го складира во одделите за маснотии. Кога едно лице се подложува на метаболизам за да ги согорува овие масти, THC полека се ослободува и се елиминира преку бубрезите како метаболити. Истражувачите спроведуваат тестови за здив или плунка кога е незгодно да се биде во лабораторија. Сепак, методот е сè уште нов, недоволно развиен и не често се применува.

ДАЛИ МОЖЕТЕ ДА ГО ПАЃАТЕ ТЕСТОТ ЗА ДРОГА ОД ВАПИРАЊЕ CBD?

Невозможно е да се падне тестот за лекови од испарувањето на CBD што содржи помалку од 0.3 проценти THC. Производите на CBD, како што е CBD со целосен спектар, имаат одредено ниво на THC. Кога количината на THC во производ со CBD надминува 0.3 проценти, може да паднете на тест за дрога.

Бидејќи CBD е неограничен производ, одредени производители не се реномирани. Нивните производи можеби содржат THC, но тие велат поинаку на нивната етикета, што ве доведува во заблуда. Осигурајте се дека сте го купиле целиот ваш CBD производ од реномирани брендови и дека сте под лаборатории на трети лица за тестирање.

ВО КРАЈНА ЛИНИЈА

Тестовите за лекови обично тестираат за присуство на THC или сродни метаболити. Тоа значи дека ако испарувате CBD со траги од THC во него, најверојатно ќе паднете на тестот за дрога. THC е главната биоактивна состојка која се наоѓа во канабисот. Тој е психоактивен и опоен, па оттука носи еуфорични и зависни ефекти, соодветно. Сепак, CBD нема таков ефект што ги привлече научниците да ги проучуваат неговите терапевтски придобивки во лекувањето на анксиозноста и депресијата. Според администрацијата на храна и лекови, соединението CBD кое содржи повеќе од 0.3 проценти THC е нелегално. Таа е закажана како Лек во Распоред I од Агенцијата за спроведување на дрога на Соединетите Американски Држави. Кога земате THC, тој се прикачува на бројни рецептори во мозокот, со што носи различни ефекти.

Користена литература

Кампос, АС, Мореира, ФА, Гомес, ФВ, Дел Бел, ЕА и Гимараеш, ФС (2012). Повеќе механизми вклучени во терапевтскиот потенцијал со голем спектар на канабидиол кај психијатриски нарушувања. Филозофски трансакции на кралското друштво Б: биолошки науки, 367 (1607), 3364-3378.

Девински, О., Cilio, MR, Cross, H., Fernandez-Ruiz, J., French, J., Hill, C., … & Friedman, D. (2014). Канабидиол: фармакологија и потенцијална терапевтска улога во епилепсија и други невропсихијатриски нарушувања. Епилепсија, 55 (6), 791-802.

Кулак, ЈА и Гризволд, КС (2019). Употреба и злоупотреба на супстанции за адолесценти: препознавање и управување. Американски семеен лекар, 99 (11), 689-696.

Јарар, Е. (2021). Улогата и функцијата на ендоканабиноидниот систем во голема депресивна болест. Медицински канабис и канабиноиди, 4 (1), 1-12.

Нутриционист, Универзитетот Корнел, MS

Верувам дека науката за исхрана е прекрасен помошник и за превентивно подобрување на здравјето и за дополнителна терапија во лекувањето. Мојата цел е да им помогнам на луѓето да го подобрат своето здравје и благосостојба без да се измачуваат себеси со непотребни ограничувања во исхраната. Јас сум поддржувач на здрав начин на живот – спортувам, возам велосипед и пливам во езерото цела година. Со мојата работа, бев прикажан во Vice, Country Living, Harrods магазинот, Daily Telegraph, Grazia, Women's Health и други медиуми.

Најново од CBD