Жени и секс без обврски: Не е како што мислите

Жени и секс без обврски: Не е како што мислите

Сите ние имаме предрасуди за сексот без обврски - и војната на половите. Мажите, знаеме, се отворени за тоа. Колку мажи би ја одбиле понудата за секс без обврски со жена за која сметаат дека е привлечна? Не многу многу. Сексот без конци е како да јадете колач без да се здебелите: едноставно е премногу добро за да биде вистина.

Мажите се научени да го чуваат резултатот од нивните стојалишта за една ноќ како засеци на столбот за кревет, благодарение на популарните медиуми (мислам: американски тинејџерски филмови и „страшната прошетка на срамот“ за секоја несомнена девојка што ќе се најде во студентскиот дом на момчето) и современите ставови кон секс. Мажите кои имаат повеќе сексуални партнери и штандови за една ноќ се играчи. Жените кои го прават тоа се курви.

Но, дали само мажите имаат секс без обврски? Дали жените се понежниот пол, со помалку случајни средби за сексуално задоволување?

Не е така, вели Тери Конли, психолог од Универзитетот во Мичиген. По опсежно истражување и испрашување, Конли откри дека „кога на жените ќе им бидат претставени запросувачи кои се еквивалентни во однос на безбедноста и сексуалната моќ, тие ќе имаат еднаква веројатност како и мажите да се вклучат во неврзан секс“.

Жените, тврди Тери Конли, се како мажите. И двата пола се мотивирани од барање задоволство кога влегуваат во „сексуалната арена“. Сакаат да ги задоволат своите нагони, а сексот без обврски може да им го обезбеди ослободувањето што го сакаат. Едноставно, жените имаат помала веројатност да бидат задоволни со краткотрајна средба, истакнува Конли и тие го знаат тоа.

Во просек, жените многу повеќе уживаат во сексот со партнер кој го познаваат, сакаат и му веруваат. „Непознатиот“ фактор можеби е вклучување кај мажите, но за жените, тоа е повеќе исклучување. Жените се поопуштени со долгогодишниот партнер и затоа се поприемчиви за искуството и задоволството.

Истражувањето на Конли идентификуваше дека ако ги отстраните непознатите фактори и променливи и им дадете на жените опција за неврзан секс што е и безбеден и пријатен (на пример, со Хју Џекман или Орландо Блум), тие се исто толку приемчиви како и мажите.

Конли истакнува дека работите не се баш онакви какви што очекувавме да бидат. Ова истражување, вели таа, „сугерира дека жените се повеќе слични на мажите во нивните реакции на секс без обврски отколку што првично се очекуваше“.

Моника Васерман е докторка и хонорарна писателка со седиште во ОК, која живее со нејзината мачка Бади. Таа пишува низ неколку вертикали, вклучувајќи живот, здравје, секс и љубов, врски и фитнес. Нејзините три големи љубови се викторијанските романи, либанската кујна и винтиџ пазарите. Кога не пишува, можете да ја најдете како се обидува повеќе да медитира, крева тегови или талка низ градот.

Најново од Lifestyle

СОФА ЛАЖЕЊЕ СЕКС ПОЗА

Позицијата за секс на троседот е одлична ако се опуштите и дозволите вашиот маж да ја преземе контролата. Тоа

СЕКС ПОЗИ

Пегирањето е релативно поретко во секс сцената за возрасни, но сепак се здоби со влечење. И