Шест причини зошто треба да го следите вашиот циклус со апликации за следење период

/

Гостинската објава напишана од: Elise Urbaniak 

Зборувањето за менструацијата и следењето на менструацијата треба да се нормализира како што влегуваме во 2022 година, бидејќи милијарди менструатори ги доживуваат истите симптоми и проблеми секој ден, но за нив не се зборува доволно во мејнстримот. Имајќи ги предвид иновациите, инклузивноста и одржливоста, Орхидеј споделува шест придобивки за следење на вашиот циклус и сите симптоми кои доаѓаат со него.

Зошто е важно да го следите вашиот менструален циклус?

Ако сте некој со менструален циклус, можеби сте имале моменти кога се грижите дали циклусот ви изгледа неправилен, се прашувате кога овулирате, се чувствувате емотивно без да знаете зошто, неочекувано започнувате менструација без залихи или дури се мачите да погодите кога е првиот денот на вашата последна менструација беше кога вашиот лекар праша. Овие работи може да бидат фрустрирачки, но, за среќа, редовното следење на вашиот циклус може да помогне да се олесни многу неизвесност и да се идентификуваат сите потенцијални здравствени проблеми што можеби ги доживувате.

Разбирање на моделите на вашето тело

Дали знаевте дека вашиот менструален циклус не е само денови кога крварите? Според американското Министерство за здравство и човечки услуги, просечниот менструален циклус е долг 28 дена и може да има различни симптоми во текот на целиот циклус од 28 дена. Наједноставниот начин да се разбере должината на вашиот циклус е редовно да се следат сите симптоми на предменструален синдром (ПМС) што ги доживувате и вашиот проток во деновите на менструацијата. Со апликациите за следење периоди како Orchyd, можете да ги внесете деновите на вашиот проток и сите симптоми на ПМС што може да ги доживеете, а апликацијата може да предвиди во кои денови ќе доживеете симптоми на предменструален синдром (ПМС), во кои денови ќе имате проток, кои денови сте во вашиот плоден прозорец и кога ви се деновите на овулација. Следењето на нивото на проток на апликација за следење на редовна основа, исто така, може да помогне да се предвиди колку предмети за собирање периоди треба да имате при рака, кога може да очекувате да почувствувате симптоми и може да ви помогне да идентификувате кога вашиот проток е ненормален.

Ви помага да забремените (или да избегнете бременост)

Според американското Министерство за здравство и човечки услуги, во заедничкиот циклус од 28 дена, повеќето менструатори имаат шест дена во текот на тој циклус каде што се во нивниот плоден прозорец, што им овозможува да забременат. Апликациите за следење периоди и плодност се корисни за потсетување на некој што сака да забремени кога се нивните плодни денови и денови на овулација. Бидејќи должината на циклусот и текот на секого се разликуваат, следењето на деновите на менструација може да ви помогне да ги следите деновите во кои сте најплодни, помагајќи при природно планирање на семејството или избегнување бременост. Според една студија објавена во Fertility and Sterility, паровите забележуваат повисоки стапки на зачнување кога имаат секс на секои еден до два дена. Може да биде корисно да ги следите менструацијата, овулацијата и сексуалната активност заедно за да го знаете најдоброто време за сексуален однос за да забремените или кога да бидете внимателни и да имате дополнителна заштита при рака.

Ви овозможува да се намалите малку кога ќе почувствувате симптоми на ПМС

Искусувањето на симптомите на ПМС може да биде најлошиот дел од менструацијата. Според Орхидеј, некои симптоми на ПМС вклучуваат надуеност, осетливост на градите, зголемување на телесната тежина, проблеми со концентрирање, главоболки, акни, замор, раздразливост, анксиозност, промени во расположението, депресија, болки во зглобовите или мускулите, запек, промени во либидото, проблеми со заспивање, промени во апетитот, нетолеранција на алкохол и многу повеќе. Иако има над 100 можни симптоми на ПМС, Women's Health во Харингтон вели дека 40% од жените доживуваат симптоми на ПМС кои се доволно сериозни за да го нарушат секојдневниот живот, а најчест симптом е депресијата. Следењето на вашето расположение и симптоми може да ви помогне да дешифрирате дали чувствувате симптоми на ПМС или дали нешто друго се случува. Секој со период искусува различни симптоми на ПМС, а следењето на симптомите на ПМС со помош на апликација може да ви помогне да разберете зошто не се чувствувате најдобро и може да ве предупреди кога да имате при рака методи за ублажување на болката.

Обезбедува дека сте подготвени за вашиот тек

Започнувањето на менструацијата без менструации може да биде стресно, а понекогаш и непријатно, особено ако ве изненадите. Според Марфиовиот закон за менструација, 86% од луѓето кои имаат менструација неочекувано го започнале својот период на јавно место без потребните материјали. Еден од најважните делови за следење на вашиот менструален циклус е да знаете кога ќе го започнете вашиот проток, за да можете при рака да го имате посакуваниот метод за собирање период и производи за ублажување на болката, како што се ибупрофен и топлински влошки. Одредени апликации за следење периоди, како Orchyd, исто така може да ви помогнат да следите кое ниво на проток се очекува да го искусите за да ја имате вистинската апсорпција на производите и да ве предупредат кога е време да го промените начинот на собирање менструација за да избегнете крварење и да избегнете токсичен шок. Синдром.

Избегнувајте синдром на токсичен шок

Според клиниката Мајо, синдромот на токсичен шок е ретка, но опасна по живот компликација формирана од предолго вагинален бактериски тампон. Иако може да изгледа незгодно или тешко да се запомни, клиниката Мајо и повеќето здравствени работници препорачуваат менување на тампонот на секои четири до осум часа за да се избегне синдром на токсичен шок. Може да биде корисно да си поставите потсетник преку апликацијата за следење период кога имате напорен ден, така што апликацијата може да ве потсети кога е време да го замените тампонот за да ви помогне да бидете спокојни. Апликацијата Orchyd е иновативна кога станува збор за овие потсетници бидејќи тие поставуваат прашања како што се нивото на вашиот проток и кој метод на собирање период го користите за да поставите потсетник за препорачаното време за отстранување.

Следењето на вашиот период може да им помогне на лекарите да разберат кога има проблем

Според д-р Рејчел Урутија од Медицинскиот центар UNC, нередовниот менструален циклус може да биде показател дека постои уште еден проблем. Д-р Урутија вели дека ако вашиот проток е почест од секои 21 ден, поретко од секои 40 дена или е потежок од просечните периоди кои траат осум дена или подолго, треба да се консултирате со лекар. Следењето на менструацијата помага да се отстранат претпоставките во следењето кога доживувате неправилен проток и симптоми. Вообичаени причини за долги или неправилни менструации вклучуваат синдром на полицистични јајници (PCOS), фиброиди, инфекции или бременост. Раното учење за овие проблеми може да ви помогне да најдете решение побрзо и може да избегнете можни долгорочни здравствени проблеми. Со апликациите за следење периоди, како што е Orchyd, тие исто така обезбедуваат 24/7 ОБ/ГИН телемедицина на барање за проблеми што не можат да чекаат со часови на ред при итна нега. 

Користење на апликации за периоди за следење на вашиот менструален циклус

Во минатото, многу луѓе можеби го следеле нивниот период со означување во нивниот календар. Сега кога сме во водена генерација на дигитални иновации, има многу апликации кои го олеснуваат следењето на симптомите, протокот, плодноста и многу повеќе. Преку својата бесплатна апликација за следење периоди со вграден тајмер за користење на производи SafeFlow™ и поддршка за OB/GYN разговор на барање 24/7, апликациите за следење периоди како Orchyd можат да помогнат во обезбедувањето решенија побрзо и во удобноста на вашиот дом. Други сигурни апликации за следење период вклучуваат Clue, Flo, Eve и Ovia, сите обезбедуваат различни функции за да му помогнат на секој корисник да го следи својот менструален циклус.  

Најново од Здравје