ЗОШТО ПОМАГА ТРЕНДОТ НА ДИСОЦИЈАТИВНИ ПОУТ

ЗОШТО ПОМАГА ТРЕНДОТ НА ДИСОЦИЈАТИВНИ ПОУТ

Според мое мислење, дисоцијативниот тренд на излачување може да е предизвикан од неколку причини. Трендот, кој подразбира правење „кул“ фотографии со надуени усни, широко превртени очи и лице со мрснотија за да се создаде изглед на девојка со лоботомија, го зафати Инстаграм од бури бидејќи на девојките или жените им е жешко. Таа е сакана поради нејзината идеја за иронично изразување на убавината. Жените имаат тенденција да го обожаваат секси изгледот да имаат неуреден изглед без да се трудат, што не е случај бидејќи процесот бара многу шминкање.

Трендот можеби се здоби со популарност бидејќи повеќе феминистички жени ја зајакнаа самосвеста преку неверојатни селфи и слики. Дисоцијацијата е начин на кој жените можат да се одвојат од доминантниот феминистички морал и здодевноста преку учество во етиката за барање внимание. Шоуто „Еуфорија“ придонесе за ширење на дисоцијативните сипаници бидејќи во него учествуваат најпаметните жени. Верувам дека нагонот за смрт, кој ги изразува нашите стравови, желби, фантазии и нихилизам за тоа како луѓето се облекуваат, се шминкаат и се прикажуваат преку Интернет, може да влијае на масите.

Експерт за ментално здравје
MS, Универзитетот во Латвија

Длабоко сум убеден дека на секој пациент му треба единствен, индивидуален пристап. Затоа, во мојата работа користам различни методи на психотерапија. За време на моите студии, открив длабок интерес за луѓето како целина и верување во неразделноста на умот и телото и важноста на емоционалното здравје во физичкото здравје. Во слободното време, уживам во читањето (голем љубител на трилери) и одење на планинарење.

Најново од Здравје