Како потребата да им се помогне на секојдневните возачи се претворија во глобален бизнис

Како потребата да им се помогне на секојдневните возачи се претворија во глобален бизнис

Веројатно сте слушнале многу успешни деловни приказни кои започнале во гаража, како што се Apple, Amazon, Google. Ова е веројатно совршеното место за замена на соодветниот канцелариски простор за стартапи. Тоа беше неопходно работно место за креаторите на иновативни автомобилски решенија – Voltas IT.

Компанијата го развива и усовршува својот автомобилски дијагностички уред наречен ОБДелевен, помагајќи им на секојдневните возачи да заштедат време и пари на дијагностика и прилагодувања на возилата. ИТ приказната на Voltas започна кога се собраа тим од двајца автомобилски инженери и развивач на софтвер за да ја решат сложеноста и високата цена на дијагностика на автомобили.

Најдобра деловна можност - решавајте ги проблемите на клиентите

По 10 години работа во овластени сервиси, во 2014 година основачите на Voltas IT основаа продавница за поправка на автомобилска електроника. Со цел да им служат на своите клиенти поудобно, тие сфатија како да користат безжична технологија Bluetooth за да „разговараат“ со контролните единици на автомобилот преку паметен телефон наместо дијагностички компјутер. Така беше развиен OBDeleven, правејќи ја работата не само поудобна, туку и побрза.

„Потребата да се развие такво решение беше природен тек за нас, бидејќи едноставно сакавме да ги направиме процесите поефикасни и посигурни при прилагодување и доградба на делови на половни автомобили. Овој мал Bluetooth уред ни овозможи да извршиме целосна дијагностика и да активираме нови функции, како и да ги приспособиме новите делови на возилото или да ги следиме системите на автомобилот брзо и удобно“, сподели Едвардас Астраускас, главен извршен директор (извршен директор) на Voltas IT.

 „Додека на почетокот го користевме исклучиво, подоцна ја разбравме вредноста што може да им ја донесе и на другите, па решивме да им ја дадеме на рацете на нашите потенцијални клиенти, дозволувајќи им да ја завршат работата сами“, додаде Астраускас.

Уредот брзо ја зголеми својата популарност меѓу љубителите на автомобили, кои го препорачуваа да ги подучува другите на форуми за автомобили и прегледи на видео на YouTube. Заедно со популарноста на производот, компанијата исто така започна брзо да расте. Како резултат, Voltas IT беше награден како најбрзо растечка технолошка компанија во Централна Европа 2019 година на Deloitte Technology FAST 50.

Денес OBDeleven веќе има повеќе од 2 милиони возила поврзани со него. Секојдневно илјада нови корисници ја преземаат апликацијата.

Понудете исклучителен производ

За да се биде успешен на глобалниот пазар, не е доволно да се понуди нов производ, тој мора да биде навистина исклучителен и да донесе вредност за клиентите.

Иако многу скенери на пазарот нудат едноставни дијагностички функции, OBDeleven, покрај лесно пристапната дијагностика на ниво на застапништво, нуди и претходно направени функции за кодирање - наречени апликации со еден клик. Тие им помагаат на корисниците да овозможат или оневозможат различни функции на нивните автомобили, елиминирајќи ја потребата за напредно автомобилско знаење и заштедувајќи им време и пари на прилагодувањата на возилата.

Овие однапред програмирани функции делуваат како едноставно решение за оние кои немаат време, интерес, па дури и знаење за кодирање во возилото и го подобруваат автомобилот на момент со овозможување разни скриени функции или оневозможување на нешто што може да го изнервира возачот. како што е функцијата Auto Start/Stop.

Без разлика дали тоа би било доградба на дополнителни делови, како што се сензори за паркирање и контрола на патувањето, прилагодување на изгледот на автомобилот со менување на треперењето на светлината или темата на кокпитот или дотерување на перформансите со прилагодување на електронската блокада на диференцијалот, сè може да се направи со апликации со еден клик.

Друга примарна продажна точка на OBDeleven е тоа што уредот лесно се вклопува во џебот на корисникот, што значи дека функционалноста на професионалниот софтвер може да се носи насекаде.

„Развивајќи го уредот што може да ја замени гломазната и сложена опрема, моравме да се соочиме со некои предизвици додека ги комбиниравме дизајнерските решенија за прилагодено производство и извонредната софтверска функционалност во лесен и висококвалитетен мал гаџет“, додаде Астраускас.

Првата генерација на производот беше произведена во Кина и поддржуваше само уреди со Android и возила од групацијата Фолксваген, бидејќи клиентот почна да бара поголема поддршка за оперативниот систем и повеќе брендови на автомобили да се додадат на списокот со поддржани возила, следната генерација OBDeleven беше развиена во Литванија. следејќи ги највисоките производствени стандарди и способни да ги исполнат повеќе потребите на клиентите.

Уредот OBDeleven беше признат како еден од водечките дизајни на „Европската награда за дизајн на производи“ 2020 година, како и добитник на Сребрена награда на натпреварот за A' Design Award за автомобилски додатоци.

Квалитетот е приоритет

Со цел да се обезбеди најдобар квалитет и пристап до најновите податоци за автомобилот на производителите, Voltas IT потпиша официјален договор со Volkswagen AG Worldwide и BMW North America.

„Тоа беше долг процес и бараше многу документација. Но вредеше. На пример, кога Volkswagen AG воведе нови безбедносни промени кои го ограничуваат пристапот до најновите модели. Можевме да ги добиеме овие барања од производителите, а со нивното исполнување, OBDeleven стана првата дијагностичка алатка од трета страна која овозможува пристап до најновите модели на групацијата Volkswagen“ – коментира извршниот директор.

За одржување на иновативниот софтвер, важно е не само да се задржиме на најновата технологија, туку и да се прилагодиме на променливите потреби на клиентите со постојано подобрување на производот.

„Клиентите се наши квалитетни судии и вредни критичари. Откако почнавме да добиваме многу барања и повратни информации од нив, решивме да создадеме посветен форум на OBDeleven каде повеќе од 40 000 ентузијасти сега разговараат меѓу себе и ги пополнуваат барањата за развој на производи, кои ги собираме и се обидуваме да ги исполниме соодветно на нашите можности“, споделува Астраускас.

Чувајте ги сите мотивирани

Среќните клиенти се резултат на мотивиран тим кој стои зад производот. Можеби тајната на ИТ успехот на Voltas е фактот што тројцата основачи се секогаш присутни во автомобилската индустрија, работејќи на автомобили во текот на нивната кариера. И денес, кога компанијата има повеќе од 70 вработени, основачите заедно со тимот работат на иновативни автомобилски решенија.

„Нашата визија е да развиеме иновативни автомобилски технологии и да ги откриеме крајните можности на возилото со амбиција да ги поддржи сите брендови на автомобили и да стане број 1 во индустријата за автомобилски софтвер, затоа е неопходно да имате официјални лиценци и да стекнете доверба во индустрија“, сподели Едвардас Астраускас, главен извршен директор (извршен директор) на Voltas IT.

OBDeleven - YouTube

Линк до веб-страницата на компанијата: https://bit.ly/3XCJ1VS

Линк до веб-страницата на производот: https://bit.ly/3HcdfJZ

Најново од Business News