Како сексот може да има корист за вашето срце

Како сексот може да има корист за вашето срце

Сексот има многу придобивки и за телото и за умот. Поединецот кој има редовен и исполнет секс има многу помала веројатност да доживее болест или инфекција (поради зголемениот имуноглобулин А), помала веројатност да доживее болка (поради ослободувањето на природните лекови против болки во телото), со помала веројатност да биде погодени од периоди на депресија, а за мажите честото ејакулирање може да помогне да се избегне рак на простата. Физичките предности настрана сексот, исто така, помага да нè поврземе со нашите партнери за да создадеме посилна и посигурна врска во која и двајцата партнери можат да напредуваат.

Но, постои уште една нуспојава што сексот може да ја додаде во својот список на величина - сексот е одличен за здравјето на срцето. Неодамна весникот Телеграф објави напис за тоа како сексот може да го намали ризикот кај мажите од срцев удар за речиси половина. Беше спроведено истражување на 1000 мажи и покажа дека мажите кои водат љубов двапати неделно имаат 45% помали шанси да страдаат од срцеви заболувања кои се закануваат со лифт од оние кои имаат секс еднаш месечно или помалку. Со оглед на тоа што коронарната срцева болест е најголемиот убиец во Британија, јасно е дека овој вид на истражување ќе станува сè почест и поважен како што поминува времето. И покрај тоа што лекарите веруваат во превентивната моќ на сексот, посветените студии во оваа област се релативно ретки.

Па, зошто сексот е толку добар за заштита на мажите од срцеви заболувања? Тоа делумно може да се должи на фактот дека сексот е многу физичка активност и затоа има способност да го поддржи кардиоваскуларното здравје, или може да биде дека мажите кои најверојатно ќе се вклучат во редовна сексуална активност се во поддржувачка, активна и љубовна врска со нивниот значаен друг. Добро познат факт е дека мажот кој е во сигурна и приврзана врска има многу помала веројатност да страда од стрес и осаменост, што значи дека неговото општо здравје ќе биде многу подобро. Како што споменав погоре, сексот ослободува прекрасна мешавина на хемикалии во телото кои прават да изгледаме и да се чувствуваме прекрасно. Еуфоричните ефекти од една доза окситоцин се доволни за да се одржи здраво сечие срце!

Досега слична студија не е направена со женски субјекти, но широко се верува дека жените исто така имаат физичка и емоционална корист од редовниот секс и оргазмот. Цврсто верувам дека сексот 2-3 пати неделно во текот на зимата помага во спречување на настинки и грип поради испуштањето хемикалии во организмот. Се грижам дека мојот свршеник секоја зима прави сè за да ме спречи да се ослабам...и морам да кажам дека тоа е најлесната и најпријатната услуга што некогаш ја барам од него!

Експерт за ментално здравје
MS, Универзитетот во Латвија

Длабоко сум убеден дека на секој пациент му треба единствен, индивидуален пристап. Затоа, во мојата работа користам различни методи на психотерапија. За време на моите студии, открив длабок интерес за луѓето како целина и верување во неразделноста на умот и телото и важноста на емоционалното здравје во физичкото здравје. Во слободното време, уживам во читањето (голем љубител на трилери) и одење на планинарење.

Најново од Lifestyle

СОФА ЛАЖЕЊЕ СЕКС ПОЗА

Позицијата за секс на троседот е одлична ако се опуштите и дозволите вашиот маж да ја преземе контролата. Тоа

СЕКС ПОЗИ

Пегирањето е релативно поретко во секс сцената за возрасни, но сепак се здоби со влечење. И