псоријаза

Колку е честа псоријазата?

Псоријазата е хронична автоимуна состојба на кожата која ги погодува луѓето од сите возрасти, полови и етнички групи. Се проценува дека приближно 2-3% од светската популација има псоријаза, што ја прави релативно честа состојба. Сепак, преваленцата на псоријазата варира во зависност од регионот и демографската група, а точната причина за псоријазата сè уште не е целосно разбрана.

Во овој сеопфатен водич, ќе ја истражиме заедништвото на псоријазата, вклучувајќи ја нејзината распространетост, факторите на ризик и симптомите. Исто така, ќе разговараме за тоа како се дијагностицира и третира псоријазата и како луѓето со псоријаза можат да се справат со нивната состојба.

Преваленца на псоријаза

Како што беше споменато претходно, псоријазата погодува приближно 2-3% од светската популација. Сепак, преваленцата на псоријазата варира во зависност од регионот и демографската група. На пример, псоријазата е почеста во западните земји отколку во азиските земји. Во Соединетите Држави, приближно 7.5 милиони луѓе имаат псоријаза, што е околу 2.2% од населението. Во Европа, распространетоста на псоријазата се движи од 0.5% до 11.4%, а највисоките стапки се забележани во Норвешка, Германија и Данска.

Псоријазата може да влијае на луѓе на која било возраст, но обично се развива на возраст од 15 до 35 години. Сепак, псоријазата може да се развие и кај деца и кај постарите возрасни лица. Псоријазата подеднакво ги погодува и мажите и жените, а може да се појави кај луѓе од која било етничка група.

Фактори на ризик за псоријаза

Псоријазата е автоимуно нарушување, што значи дека имунолошкиот систем на телото погрешно ги напаѓа здравите клетки на кожата. Точната причина за псоријазата не е позната, но се верува дека генетиката и факторите на животната средина играат улога.

Истражувањата покажаа дека одредени гени се поврзани со зголемен ризик од развој на псоријаза. Приближно 10% од луѓето со псоријаза имаат семејна историја на оваа состојба. Ако едниот родител има псоријаза, ризикот од развој на состојбата е приближно 10%. Ако двајцата родители имаат псоријаза, ризикот се зголемува на 50%.

Еколошките фактори, како што се стресот, инфекциите и повредите на кожата, исто така може да предизвикаат псоријаза. Пушењето и консумирањето алкохол исто така се поврзани со зголемен ризик од псоријаза.

Симптоми на псоријаза

Псоријазата се карактеризира со дебели, црвени, лушпести дамки на кожата. Овие дамки се познати како плаки и можат да се појават насекаде на телото. Најчестите области каде што се развива псоријазата се лактите, колената, скалпот и долниот дел на грбот. Сепак, псоријазата може да ги зафати и ноктите, дланките и стапалата.

Псоријазата може да предизвика чешање и чувство на печење, а погодената кожа може да пукне и да крвари. Псоријазата може да предизвика и болки во зглобовите и вкочанетост, состојба позната како псоријатичен артритис. Приближно 30% од луѓето со псоријаза развиваат псоријатичен артритис.

Дијагностицирање на псоријаза

Псоријазата обично се дијагностицира врз основа на физички преглед и преглед на медицинската историја на пациентот. Дерматолог, лекар кој е специјализиран за кожни заболувања, обично е лекар кој дијагностицира и третира псоријаза.

Во некои случаи, биопсијата на кожата може да биде неопходна за да се потврди дијагнозата на псоријаза. За време на биопсијата на кожата, мал примерок од кожата се отстранува и се испитува под микроскоп.

Лекување на псоријаза

Псоријазата е хронична состојба, што значи дека моментално нема лек. Сепак, постојат неколку третмани кои можат да помогнат во управувањето со симптомите на псоријаза и да ја намалат зачестеноста и сериозноста на изгорениците.

Најчестите третмани за псоријаза вклучуваат локални лекови, светлосна терапија и системски лекови.

Локалните лекови се нанесуваат директно на кожата и вклучуваат креми, масти и лосиони. Локалните лекови можат да помогнат да се намали воспалението, чешањето и лупењето на кожата.

Најново од Медицински