Колку навистина имаме доверба во нашите партнери?

Колку навистина имаме доверба во нашите партнери?

Кога зборуваме за доверба во врските, имаме тенденција да размислуваме за статистиката за изневерување и дали мислиме дека нашата врска или брак ќе траат тестот на времето. Статистиката за неверство за време на долги врски е неверодостојна поради природата на прашањето, но може да се процени дека околу половина од луѓето признаваат дека биле неверни во одреден момент од нивниот живот. Ова мора да зависи и од вашата дефиниција за „неверен“, бидејќи широки варијации во разбирањето на неверството се среќаваат од пар до пар (или група до група!)

Веројатноста за развод често се наведува како 50/50, што значи дека половина од сите бракови ќе завршат со развод. Поблискиот поглед на достапните податоци сугерира дека е попрецизно да се забележи дека има приближно половина од бројот на разводи секоја година во споредба со бројот на бракови, (наспроти вкупниот број на брачни парови.)

Надвор од овие основни статистики и прашања, лежат нашите подлабоки чувства за интимност, доверба, љубов и секс. Што е во игра во нашата потсвест што ги информира нашите сексуални и врски?

Интимност

Интимноста често се смета за сексуална, но ние можеме да имаме интимност во сите наши врски, сексуални или не. За да ја споделиме вистинската емоционална интимност со другите, треба внимателно да набљудуваме што се случува внатре и околу нас. Поврзувањето со луѓето на начин кој не е фокусиран на контрола и манипулација е многу незгодна вештина за повеќето луѓе, ако не и за сите до одреден степен. Можеби свесното набљудување на нашата сопствена манипулација и контрола е исто толку добро колку што добива поголемиот дел од времето. Олабавувањето на цврстото разбирање што многумина од нас го имаат околу обидот да се одбранат - за да се спречи повторување на стравот и болката од нашите минати врски - може да ни помогне да ги повторуваме истите модели повторно и повторно. Всушност, стравот што го држиме нè тера да ги повториме шаблоните.

За вистински да веруваме некому во нашите животи, без разлика дали тоа е партнер или кој било друг, потребно е внимателно испитување на самите себе, нашата поврзаност со другиот, нивната состојба на постоење и нашиот однос со светот. Прилично застрашувачка звучна задача, но тоа е животот луѓе!

Внимателно избирање на другите луѓе кои ќе нè придружуваат на ова патување е чин на љубов и кон нас самите и кон светот во целина, зголемувајќи ја нашата сопствена среќа и благосостојба, а со тоа им користи и на оние околу нас!

Нутриционист, Универзитетот Корнел, MS

Верувам дека науката за исхрана е прекрасен помошник и за превентивно подобрување на здравјето и за дополнителна терапија во лекувањето. Мојата цел е да им помогнам на луѓето да го подобрат своето здравје и благосостојба без да се измачуваат себеси со непотребни ограничувања во исхраната. Јас сум поддржувач на здрав начин на живот – спортувам, возам велосипед и пливам во езерото цела година. Со мојата работа, бев прикажан во Vice, Country Living, Harrods магазинот, Daily Telegraph, Grazia, Women's Health и други медиуми.

Најново од Lifestyle

СОФА ЛАЖЕЊЕ СЕКС ПОЗА

Позицијата за секс на троседот е одлична ако се опуштите и дозволите вашиот маж да ја преземе контролата. Тоа

СЕКС ПОЗИ

Пегирањето е релативно поретко во секс сцената за возрасни, но сепак се здоби со влечење. И