НАЈЛОШАТА ХРАНА ЗА ЦИРКУЛИРАЊЕ НА КРВТА

НАЈЛОШАТА ХРАНА ЗА ЦИРКУЛИРАЊЕ НА КРВТА

Зошто е толку важно одржувањето на здрава циркулација на крвта?

Треба да обезбедиме нашата циркулација на крвта да остане здрава за подобра целокупна благосостојба. Правилното функционирање и здравиот циркулаторен систем го олеснува непречениот проток на крв, кислород и снабдување со хранливи материи во телото, што промовира оптимално функционирање на сите органи. Здравата циркулација на крвта ја подобрува острината на мозокот, здравјето на срцето и кожата, го забрзува заздравувањето на раните.

Дали диетата може да игра улога во ова и ако е така, како?

Според мое мислење, типот на диета што ја следите може да има или позитивни или негативни ефекти врз вашата циркулација на крвта. Конзумирањето здрава исхрана богата со корисни хранливи материи како витамини, антиоксиданси, минерали и нитрати може да ја оптимизира правилната циркулација на крвта. Сепак, конзумирањето храна богата со шеќери, заситени масти и натриум може да предизвика таложење на наслаги или стеснување на крвните садови поради зголеменото ниво на холестерол што го инхибира непречениот проток на крв.

Најлошата храна која може негативно да влијае на циркулацијата на крвта.

Силно ве советувам да го ограничите внесувањето на храната подолу бидејќи тие можат да ја забават и негативно да влијаат на вашата циркулација на крвта;

Засладена храна и пијалоци

Јадењето храна или пијалоци богати со додадени шеќери може да предизвика слабеење, стврднување на неправилно функционирање на крвните садови. Оваа храна го зголемува ризикот од зголемено ниво на лош холестерол, дијабетес, срцеви заболувања кои придонесуваат за неправилна циркулација на крвта.

Сол

Високиот внес на натриум ве прави подложни на хипертензија, мозочен удар, срцев удар и други кардио-болести кои ја намалуваат ефикасната циркулација на крвта.

Транс или заситени масти

Јадењето храна богата со овие масти може да го зголеми нивото на лошиот холестерол што доведува до акумулација и таложење на масти на крвните садови, што ја попречува непречената циркулација на крвта.

Експерт за ментално здравје
MS, Универзитетот во Латвија

Длабоко сум убеден дека на секој пациент му треба единствен, индивидуален пристап. Затоа, во мојата работа користам различни методи на психотерапија. За време на моите студии, открив длабок интерес за луѓето како целина и верување во неразделноста на умот и телото и важноста на емоционалното здравје во физичкото здравје. Во слободното време, уживам во читањето (голем љубител на трилери) и одење на планинарење.

Најново од Здравје