Најлоши состојки во аптека за стареење на кожата

Најлошите состојки во аптеката за стареење на кожата?

Како дерматолог, секогаш ги советувам моите женски клиенти, особено оние над 40 години, внимателно да ја проверат етикетата на состојките пред да купат производи за нега на кожата. Овие производи доаѓаат со ветувачки состојки, вклучувајќи витамин Ц, ретинол, сквален и пептиди кои го освежуваат изгледот на кожата. Тоа не е сè; истите производи се дом на штетни состојки кои можат да предизвикаат иритација или да ја оштетат вашата кожа која старее. Кои се овие штетни состојки?

Алкохоли

Навлажнувачи и лосиони доаѓаат натоварени со два вида алкохоли; масни алкохоли и алкохоли со растворувачи. Првиот делува за стареење на кожата, додека вториот може да направи повеќе штета отколку корист. Алкохолите со растворувачи, вклучувајќи ги изопропил алкохолот и етил алкохолот, предизвикуваат ефект на соголување, кој вклучува апсорпција на природната влажност на кожата, оставајќи ја дехидрирана и иритирана. Дехидрираната, иритирана кожа не може правилно да ги поправа и регенерира клетките на кожата, зголемувајќи го ризикот од фини линии, груба кожа и брчки.

Сулфати

Ние комуницираме со сулфати, вклучително и натриум лаурил сулфат, во средствата за чистење на кожата, шампони, пасти за заби и детергенти. Иако се продаваат како безбедна состојка, сулфатите предизвикуваат и ефект на соголување. За жени постари од 40 години, сулфатните производи имаат поголема веројатност да предизвикаат чешање, ронење и црвенило кога се користат често.

Експерт за ментално здравје
MS, Универзитетот во Латвија

Длабоко сум убеден дека на секој пациент му треба единствен, индивидуален пристап. Затоа, во мојата работа користам различни методи на психотерапија. За време на моите студии, открив длабок интерес за луѓето како целина и верување во неразделноста на умот и телото и важноста на емоционалното здравје во физичкото здравје. Во слободното време, уживам во читањето (голем љубител на трилери) и одење на планинарење.

Најново од Здравје