ПРИРОДНИ ПРОИЗВОДИ ЗА НАДЕЖЕН ПРИРОДЕН СВЕТ
Етерично масло од алое вера на позадината на тропските лисја

ПРИРОДНИ ПРОИЗВОДИ ЗА ПРИРОДЕН СВЕТ, СЕ НАДЕЖУВАМЕ

Име на бизнисот и што прави

Веб-страницата Comprar Productos Naturales промовира и продава различни производи, сите во природниот свет. Се разликуваат пет видови природни производи:

 • Echo
 • Биографија
 • Органски
 • Вегетаријанците
 • одржлив

Во различни категории:

 • Козметика
 • Облека
 • храна

Конечно, кога ќе се вкрстат сите видови со сите категории, се добиваат 28 групи природни производи, сите совршено класифицирани на страницата за подобро искуство во купувањето.

Приказната на основачот/сопственикот и што ги мотивирало да започнат бизнис

Сајтот Comprar Productos Naturales е роден откако потврди дека понудите на природни производи на интернет се многу збунувачки. Натуралот и био се во мода и многу луѓе го користат тоа. Да се ​​нарече нешто Био е лесно, но што е Био? Алтернативно, што е Еко? Дополнително, што е со органските, веганските и одржливите производи, дали се исти? Дали некој од нив е Био или Еко? Дали вредат исто?

Меѓутоа, конфузијата не се раѓа само од категоризацијата туку и од различните производи. Еко-производ во храната ги нема истите карактеристики како во козметиката или облеката.

Ја создадов оваа веб-страница уморна од живеење во конфузија и во општество чии компании се обидуваат да добијат повеќе маржи на нивните производи едноставно со дизајнирање убава зелена етикета на која пишува еко во еден од неговите ќошиња.

Етерично масло од алое вера на позадината на тропските лисја

Предизвиците со кои се соочува бизнисот/пазарот

Поради оваа причина, најпрофесионално и најчесно однесување е да се објасни на Маркетот и неговите членови што е секоја категорија, за што е и како да се користи секој производ.

Еко производи се оние со особено внимателен производствен процес кој:

 • Не користи никакви хемиски производи, како што се пестициди, хербициди, вештачки ѓубрива или хормони за раст, зачувувајќи ги природните ресурси колку што е можно повеќе.
 • Ги користи најдобрите еколошки практики.
 • Користи обновливи ресурси интегрирани во локалните системи.
 • Применува барани стандарди за благосостојба на животните и растенијата.

Био производи се оние кои не претрпеле никакви измени во текот на нивниот производствен процес и затоа:

 • Тие вклучуваат природен процес на селекција на видови. Суровините се избираат природно без да бидат генетски изменети за да се подобрат нивните карактеристики.
 • Придонесете за грижата за биолошката разновидност и управува со зачувувањето на разновидноста на видовите во екосистемите.
 • Тие имаат повеќе нутритивни придонеси. Не се користат хемиски пестициди, синтетички ѓубрива или антибиотици кои значително ги намалуваат неговите хранливи квалитети.

Органски производи се целосно ослободени од хемиски остатоци и синтетички адитиви, покрај тоа што немаат никаков вид генетска промена. Тие се производи кои:

 • Тие помагаат во одржување и зголемување на плодноста на почвата, бидејќи не содржат хемиски адитиви или синтетички соединенија.
 • Тие ја користат плодоредот како природен начин за обновување на земјиштето на кое се одгледуваат.
 • Тие ја чуваат чистотата на подземните водни извори под нивните површини за одгледување.
 • Тие го спречуваат губењето на биодиверзитетот во подземјето и ерозијата на теренот.

Вегански производи се оние кои немаат никаква супстанца од животинско потекло или дериват во нивните компоненти. Така, веганската фока гарантира дека се работи за производ кој не содржи состојки или производи од заклани животни.

Одржливи производи се оние кои оставаат минимален отпечаток на животната средина и затоа го намалуваат влијанието врз животната средина во споредба со другите производи од истиот опсег.

Одржливите производи се направени со најголема почит кон животната средина и заштита на луѓето и заедниците кои учествувале во целиот производствен процес. Нивното производство им овозможува да траат со текот на времето без да ја загрозат иднината на локалните заедници и следните генерации. Еден начин да се купат природни производи со гаранција за минимално влијание, но без откажување од одредени атрактивни карактеристики е да се консумираат одржливи производи.

Овие би биле најформалните и најгенеричките дефиниции, но подоцна тие се применуваат особено за секој тип на производ. Покрај тоа, постои термин кој ги опфаќа сите нив и кој го дава своето име на оваа веб-страница: природни производи.

На пример, природната козметика се подразбира како производ кој е направен од природни елементи или од природно потекло. Овој концепт ги опфаќа сите оние козметички производи кои:

 • Тие се направени со состојки кои потекнуваат од нашата природа, како што се оние кои потекнуваат од животни (пчелин восок...), зеленчук (растенија и фитохемикалии) и минерали (глина...), а најзабележителни се фитокомпонентите. „Полу-природни“ елементи како што се глицерин, восоци, хидролизирани протеини и така натаму, исто така може да се сметаат за компоненти на овој сет.
 • Неговите методи на производство се дозволени и состојките не потекнуваат од генетски модифицирани организми (ГМО).
 • Тие се одговорни и ја почитуваат околината.
 • Во некои случаи, конзерванси и синтетички бои може да бидат дел од овој тип на природни козметички производи, но во многу низок процент.

Откако ќе го прочитате ова, застанете пред полицата во вашата доверлива продавница за здрава храна. Сигурен сум во две работи: првата е дека нема да можете да ги вклопите производите што ги гледате во овие категории, во основа затоа што тие не ви даваат доволно информации за секој производ и, второ, дека сега сте подобро информирани од пред да се донесе одговорна одлука која, дури, може да биде да не се купува.

Можностите со кои се соочува бизнисот/пазарот

Кога зборуваме за овие производи и категории, не зборуваме за единствен пазар. Терминот природно е распространет низ различните типови и категории што ги покрива веб.

На пример, органскиот пазар е во добар момент. Страсната работа што ја спроведува совесното малцинство од 1980-тите почнува да вроди со плод. Се повеќе луѓе ја потврдуваат врската помеѓу здравјето или болеста и храната. Органската храна е многу повеќе од опција за храна: таа вклучува други вредности како што се ограничување на климатските промени, напорите за подобрување на животната средина, етичките концепти и благосостојбата на животните, запирање на селскиот егзодус итн.

Пазарот на органски производи непрестајно ќе расте. Објавените студии за секторот органска храна покажуваат дека тој ќе има двоцифрен годишен раст. Се менува и профилот на еколошки потрошувач, од потрошувачи меѓу 35-50 години до милениумци под 35 години, кои веќе сочинуваат речиси 30% од потрошувачите на органски производи.

Од друга страна, „био“ храната е веќе на полиците на големи површини. Се проценува дека во следните 10-15 години потрошувачот ќе бара само органски зеленчук и овошје.

Овие оптимистички бројки кријат уште една реалност: успехот на органската храна доведе до големи компании во земјоделско-прехранбената индустрија кои ја гледаат како нова деловна вена. Органското земјоделство се појави како здрава, одржлива и правична алтернатива на моделот кој се карактеризира со хомогено, интензивно, делокализирано производство, полно со пестициди, несигурна работа и злоупотреба на селанството; органската храна, во рацете на истите овие компании, може да страда од истите лоши практики, освен од употребата на токсични пестициди.

Влегувањето на био и еко производите во голема дистрибуција, како и отворањето на био супермаркети од други компании, ја покрена дебатата за можноста и потенцијалната закана што овие практики значат за секторот. Продажбата преку овие гигантски супермаркети овозможува да се допре до поголема јавност и да се продаваат повеќе производи, но супермаркетите се, во исто време, главните одговорни за нефер модел на производство, дистрибуција и потрошувачка на храна. Можеби јадеме поздрави производи, но од каде потекнуваат, под кои услови се направени, колкава плата им плаќаат на работниците, се дел од прашањата што мора да се постават.

Земјоделско-прехранбената индустрија, исто така, забележа бизнис во овој постојано растечки сектор и тие продаваат многу производи под био етикетата. Овие компании ни нудат еколошки опции од една страна, додека од друга сакаат да ни продаваат храна каде почитувањето на животната средина и квалитетот на состојките е последното нешто што е важно. Големите дистрибутери имаат и свои бели органски брендови и не се двоумат да носат зелено за да продолжат да работат.

Совети за другите за бизнис

За сите оние кои, како мене, имаат грижа за природата и за општеството, би им предложил да ги промовираат овие производи на подеднакво природен начин.

Овие типови производи треба да служат за да го направат нашето општество подобро и поздраво, а не како комерцијален изговор да продаваме повеќе. Да ја избегнеме употребата на супердизајнирани етикети. Тие само се обидуваат да го убедат потрошувачот дека производот е или зелен, природен, био, еко или што и да сака производителот за да го продаде.

Комерцијалната и партиска употреба на овие концепти само ќе послужи за збунување на општеството, кое, во секој случај, ќе продолжи да купува се повеќе и повеќе од овој тип на производи се додека етикетата е зелена и се појавува некој од споменатите термини.

Ги охрабрувам сите искрено да ги промовираат овие видови производи. Колку повеќе сме, толку повеќе ќе ги притискаме големите компании да го усвојат истиот отворен и искрен поглед на пазарот, што несомнено ќе донесе значително подобрување за потрошувачите.

Алтернативно, ако сакате да го надминете светот на потрошувачката и храната на нешто, на пример, поприземно, ви препорачувам да пристапите на мојата страница каде што собирам вести и написи од светот на подесување на автомобили.

Анастасија Филипенко е психолог за здравје и здравје, дерматолог и слободен писател. Таа често ги покрива убавината и негата на кожата, трендовите во храната и исхраната, здравјето и фитнесот и врските. Кога не пробува нови производи за нега на кожата, ќе ја најдете како оди на часови по велосипед, се занимава со јога, чита во парк или пробува нов рецепт.

Најново од Business News