РАЗБИРАЊЕ НА СПЕКТРУМИТЕ: КАКО ДА СЕ НАПРАВИ ЦБД ИЗОЛАТИРАНА.

РАЗБИРАЊЕ НА СПЕКТРУМИТЕ: КАКО ДА СЕ НАПРАВИ ЦБД ИЗОЛАТИРАНА.

Растенијата канабис содржат два доминантни хемиски елементи; канабидиол (CBD) и тетрахидроканабинол (THC). Други елементи вклучуваат терпени и флавоноиди. CBD е широко поврзана со различни велнес придобивки, како што се намалување на стресот, анксиозноста и депресијата. Спротивно на тоа, ТХЦ има опојно дејство, како што е „покачување“ на некого. Другите несакани ефекти на THC вклучуваат суви усни, силни главоболки и губење на меморијата. Постојат три типа на CBD; целосен спектар, широк спектар и изолирајте го CBD. Трите типа се разликуваат користејќи ги достапните елементи на растението канабис во производите. Достапноста на THC во производите на CBD помага да се разликуваат трите типа на CBD.

Цел CBD спектар

Целосниот спектар на CBD ги содржи сите елементи пронајдени во растението канабис, вклучувајќи терпени, флавоноиди, THC и CBD. На производите на CBD им требаше долго време за да се легализираат во САД поради достапноста на хемиските елементи на THC во фабриката за коноп. Кога беа легализирани во 2018 година, беа дадени строги прописи во врска со нивото на THC. Администрацијата за храна и лекови (ФДА) ги ограничува нивоата на THC на 0.3%, и сè што е надвор од нивоата е нелегално. 

THC

Тетрахидроканабинолот (THC) е вториот доминантен елемент пронајден во растението канабис по CBD. Тоа претставува високи ризици, како што се „високи“, суви усни, силна главоболка, зголемена анксиозност и губење на меморијата. За разлика од другите видови на CBD (широк спектар и изолација), целосниот спектар има THC. Сепак, тоа е регулирано на 0.3% од FDA за заштита на потрошувачите. Иако се смета дека CBD со широк спектар и изолат немаат THC, ова тврдење не е потврдено. THC е вториот доминантен елемент пронајден канабисот; така, целосното елиминирање може да биде тешко.

КБР

Ова е најдоминантниот елемент во растенијата канабис. Според Moltke &Hindocha (2021), CBD е поврзана со различни велнес придобивки како што се намалување на стресот, анксиозноста и болката. Исто така, има антиинфламаторни својства. Сепак, неговите несакани ефекти вклучуваат дијареа, силна главоболка и анксиозност, кои се јавуваат само кога се земаат прекумерно. Бидејќи некои производители на CBD погрешно ги информираат потрошувачите за концентрацијата на CBD во нивните производи, FDA препорачува најмногу 10% варијанса. Затоа, на сите клиенти им се препорачува да ги проценат резултатите од лабораторијата со скенирање на QR-кодовите дадени на етикетите за да избегнат преземање на погрешна концентрација на CBD.

Терпении

Терпените се исто така меѓу елементите што се наоѓаат во CBD со целосен спектар. де Сантана Соуза и сор. (2014) поврзани терпени со антиинфламаторни својства кои ги прават значајни за нашето здравје и благосостојба. Терпените се одговорни за мирисот и вкусот на мирисот кој се наоѓа во канабисот. CBD со целосен спектар има околу 150 терпени, вклучувајќи линалол, пинен, хумулен, лимонен и кариофилен.

Флавоноид

Растението канабис има 20 флавоноиди кои играат слична улога како терпените. За разлика од другите елементи кои се наоѓаат само во канабисот, флавоноидите се вообичаени во други растенија, вклучувајќи зеленчук, овошје и зеленчук. Тие ги подобруваат антивоспалителните својства на канабисот. Некои од флавоноидите во CBD со целосен спектар вклучуваат ориентин, изовитексин, витексин и канфлавин (А, Б и Ц).

Целосен спектар против. Широк спектар

CBD со широк спектар е тесно поврзана со целиот спектар. Како CBD со целосен спектар, ги има сите органски елементи пронајдени во растението канабис. Сепак, му недостасува THC. CBD со широк спектар се препорачува на луѓе кои сакаат да ги избегнат несаканите ефекти на THC. Се состои од терпени, флавоноиди и CBD. Затоа, размислете за користење CBD со широк спектар ако сакате да добиете од другите елементи на канабисот и да ги избегнете несаканите ефекти на THC.

Целосен спектар CBD наспроти. Изолирајте

Изолат е единствен од CBD со целосен и широк спектар. Тоа е чиста форма на CBD. Производителите ги извлекуваат сите други елементи (THC, флавоноиди и терпени) за да останат со чист CBD внесен во различни производи. Исто така, повеќето производители го нудат со природен вкус за да се избегне контаминација. Сепак, може да биде тешко да се извлечат сите терпени и THC во растението канабис бидејќи тие заземаат значителни пропорции. Затоа, потврдете ги резултатите од лабораторијата за да ја осигурате вашата изолација КБР нафта е без THC или содржи ниски нивоа. Изолат се препорачува за оние кои сакаат да имаат корист само од CBD. Користењето на изолат CBD исто така ќе ви помогне да ги избегнете опојните ефекти на THC.

Како да изберете CBD со целосен спектар

Ако сакате да купите CBD масло со целосен спектар, разгледајте ги следните значајни фактори;

Лабораториски резултати

Важно е да се проценат лабораториските резултати на вашето CBD масло со целосен спектар како безбедносна мерка на претпазливост. Размислете за бренд кој нуди QR кодови на секој производ за индивидуална проценка на производот. Можете исто така да го купите вашето CBD масло со целосен спектар од бренд што користи сертифицирана независна лабораторија. Таквите лаборатории имаат минимални грешки во резултатите од лабораториите поради нивните соодветни капацитети и персонал. Додека ги оценувате резултатите, проверете дали нивоата на THC се во рамките на 0.3% како што е препорачано од FDA за да се избегне „високиот“ ефект или да се биде на погрешната страна на законот. Дополнително, за да се избегнат несаканите ефекти од користењето премногу CBD масло, погрижете се варијацијата на моќта да биде во рамките на границата од 10%.

Други елементи

Маслото CBD со целосен спектар измешано со други елементи има повисок квалитет и ефикасност. MCT (кокосово масло) е меѓу вообичаените елементи што се користат. Ја подобрува ефикасноста на CBD маслото бидејќи има својства на биорасположивост што го прави погоден за подобрување на брзата ефикасност. Во зависност од намената на производите, други значајни елементи вклучуваат арника и ѓумбир. Исто така, избегнувајте производи произведени со вештачки елементи.

Заклучок

Различни истражувања ги поврзуваат производите на CBD со повеќекратни придобивки за здравјето, вклучително и намалување на анксиозноста, стресот и болката. Истражувањата исто така истакнаа дека содржи антиинфламаторни својства што го прави корисен за нашето здравје или благосостојба. Сепак, присуството на THC во CBD со целосен спектар води до различни дебати поради неговите несакани ефекти, како што се суви усни и црвени очи. ФДА ги ограничи сите CBD производи со целосен спектар да имаат помалку од 0.3% нивоа на THC за да ги заштити потрошувачите од страдање од несакани ефекти. Размислете за купување производи без вештачки засладувачи и конзерванси за цели на чистота.

Референци

од Сантана Соуза, МТ, Алмеида, ЈРГДС, де Соуза Араујо, АА, Дуарте, MC, Гелаин, ДП, Мореира, JCF, … и Квинтанс-Јуниор, ЛЈ (2014). Поврзаност структура-активност на терпените со антиинфламаторен профил - систематски преглед. Основна и клиничка фармакологија и токсикологија, 115(3), 244-256.

Moltke, J., &Hindocha, C. (2021). Причини за употреба на канабидиол: студија на пресек на корисници на CBD, фокусирајќи се на стресот, анксиозноста и проблемите со спиењето што самите го перцепираат. Весник за истражување на канабис, 3(1), 1-12.

Иева Кубилјуте е психолог и советник за секс и врски и хонорарен писател. Таа е и консултант на неколку брендови за здравје и здравје. Додека Иева е специјализирана за покривање на теми за велнес, кои се движат од фитнес и исхрана, до ментална благосостојба, секс и врски и здравствени состојби, таа пишуваше за разновидни теми за животниот стил, вклучувајќи убавина и патување. Најдобрите моменти во кариерата вклучуваат: луксузен спа-прескокнување во Шпанија и приклучување кон теретана во Лондон од 18 илјади фунти годишно. Некој мора да го направи тоа! Кога не пишува на своето биро - или интервјуира експерти и студии на случај, Иева завршува со јога, добар филм и одлична нега на кожата (се разбира, малку е што таа не знае за буџетската убавина). Работи кои ѝ носат бескрајна радост: дигитални детоксикации, лате од овесно млеко и долги прошетки (а понекогаш и џогирање).

Најново од CBD