Медитација со водена релаксирана здив

Медитации водени од StarLight Breeze

За медитацијата

Опуштете го вашето тело, смирете го вашиот ум и смирете го вашиот дух со ова водено предавање за медитација. Практикувањето медитација може да помогне со поголема ментална јасност, ресетирање и ребалансирање на секој систем во вашето тело. Има длабок, богат и смирувачки ефект, промовирајќи чувство на мир и чувство на свесност.

Ова водено предавање за медитација за „Опуштениот здив“ ќе ви овозможи да се поврзете со вашето тело намалувајќи го стресот и напнатоста, овозможувајќи ви да постигнете помирна состојба на умот. Секој систем во телото се потпира на кислород. Со внимателно дишење побавно и подлабоко, го зголемува снабдувањето со кислород до вашиот мозок и го стимулира парасимпатичниот нервен систем, промовирајќи севкупна состојба на смиреност во телото.

Честопати сме под секојдневни стресови во секојдневниот живот, доживуваме тешкотии на работното место, сме заглавени во сообраќајот или доживуваме проблеми во односите со оние околу нас. Ова создава многу здравствени проблеми, како што е висок крвен притисок, кој е голем ризик за срцеви заболувања. Стресот дополнително го потиснува имунолошкиот систем, што ја зголемува подложноста на други болести, што дополнително придонесува за анксиозност и депресија.

Не можеме да ги избегнеме сите стресови во животот, сепак, можеме да развиеме поздрави начини и навики за да одговориме на нив. Еден од многуте начини е да се предизвика одговор на релаксација со следење на практиката на длабоко дишење, исто така познато по имињата на дијафрагматско, абдоминално или забрзано дишење. Длабокото абдоминално дишење поттикнува целосен проток на кислород, забавување на отчукувањата на срцето и стабилизирање на крвниот притисок. Оваа практика ќе ви помогне да се концентрирате на бавни, длабоки вдишувања, што ќе ви овозможи да се ослободите од какви било мисли и сензации што го одвлекуваат вниманието.

Седејќи во исправена положба со издолжен 'рбет и затворени очи, ќе научите како да дишете на начин што ќе ве научи како подобро да одговорите на стресот кој често е неизбежен. Практиката на длабоко дишење, исто така, подразбира броење на вдишувањата кои допираат до емоционалните контролни региони на мозокот. Дејствува како вежба за градење сила на умот, постепено зголемувајќи ја вашата моќ на концентрација. Длабокото дишење не само што може да ви обезбеди поголемо чувство на ментална јасност, туку може да помогне и за проблеми со спиењето, да го подобри варењето и да ја зголеми нечија перцептивна способност и моторни перформанси.

Оваа практика на медитација ќе ве води во блажена состојба на релаксација и одмор, забавувајќи го телото и умот. Редовното вежбање може да помогне да се намали секојдневната анксиозност и стрес, да се подобри вашиот сон, да се енергизира вашето тело и расположение и на крајот да се подобри вашето целокупно здравје и благосостојба. Затоа, вдишете и нека најдете тишина внатре.

Водена медитација

Добредојдовте во медитациите на StarLight Breeze… Денес, ќе се фокусираме на дишењето… Најдете удобна положба… Седнете во исправена положба, со прекрстени нозе и дланките нежно поставени на колена или во скутот… Следете го вашето тело овде… Што и да се чувствувате најмногу удобно за вас ... И затворете ги очите ... Направете какви било прилагодувања овде ако сакате ... Проширување на 'рбетот ... Издолжување на задниот дел на вратот со наведнување на брадата само малку ... Спуштање на рамениците ... Опуштање на прстите и прстите ... Опуштање на вашиот челото… твојата вилица…

Дозволете му на секој простор од вашето тело сега едноставно да најде тишина во секој момент… Да најдете мир и тишина… Подалеку од какви било одвлекувања… И одвојте миг да го сфатите сопственото присуство… Преземајќи ги работите околу вас… Секакви посебни звуци или сензации… Можеби има ветре што доаѓа од прозорецот, или птица што чврчорее… Набљудувајте ја температурата на вашето тело… Дали е ладно или топло… Или можеби е неутрално… Само да се биде во сега… Набљудување на вашето тело и вашиот ум… Полека го дочекувате здивот во оваа нежна свест… Чувство на протокот на воздух низ носот…

Патувајте надолу до вашите бели дробови … Проширување на стомакот и градите… И потоа излегување преку устата… Дишење… И издишување… Донесување на вашата свест до стомакот… Опуштање на мускулите овде… Вашето тело самото дише… Набљудувајте го начинот на кој здивот е денес… Дали е плиток или длабок… Бавен или брз… Мазен или груб… Редовен или неправилен… Дали имате тенденција да го туркате здивот или да го задржувате… Бидете љубопитни за здивот… Истражете го неговиот карактер со нежна љубопитност…

Околу седумдесет проценти од нашите токсини се ослободуваат од нашето тело преку здивот… Дишењето длабоко му помага на телото да го процесира ова поефикасно… Овозможувајќи да ја активира реакцијата на релаксација… Намалување на стресот… Замор… Физичка и ментална напнатост… Зајакнување на имунолошкиот систем… Кога ние искусуваме тешки ситуации, нашето дишење станува плитко… Дишењето длабоко поттикнува чувство на смиреност… Ви помага да ги опуштите телото и умот…

И сега... Ќе поминеме извесно време дишејќи броејќи четири, задржувајќи го здивот седум, а потоа издишувајќи брои осум... Ставете го врвот на јазикот на ткивото зад горните предни заби… Испразнете ги белите дробови од целиот воздух… Тивко вдишете низ нос за четири… Задржете го здивот брои седум… И издишете преку устата брои осум… Ќе го повториме овој циклус на длабоко дишење четири пати…

Јас ќе бројам заедно со тебе… Диши… Два… Три… Четири … Држете… Два… Три… Четири… Пет… Шест… Седум… И издишете… Два… Три… Четири… Пет… Шест… Седум… Осум… Забележете како секој здив е бавен и конзистентен ... И повторно ... дишете ... Два ... Три ... Четири ... Држете ... Два ... Три ... Четири ... Пет ... Шест ... Седум ... И издишете ... Два ... Три ... Четири ... Пет ... Шест ... Седум ... Осум … И повторно… Вдишете… Два… Три… Четири … Држете… Два… Три… Четири… Пет… Шест… Седум… И издишете… Два… Три… Четири… Пет… Шест… Седум… Осум… И последен пат… Вдишете ... Два ... Три ... Четири ... Држете ... Два ... Три ... Четири ... Пет ... Шест ... Седум ... И издишете ... Два ... Три ... Четири ... Пет ... Шест ... Седум ... Осум ...

Забележете како се чувствувате… Начинот на кој вашето срце забавува… Утешете се со тоа што знаете дека нема ништо друго да се направи освен да го слушате мојот глас и да го вклучите вашиот здив… Да оставите сè да оди… Вашето тело испразнето, од секаква грижа… напнатост… Ослободување од грижи… Сомнежи… Дозволете здивот да се движи со леснотија сега… Без напор… Станување и паѓање… Уживање во оваа релаксација… Уживање во овој пат… За себе… За вашето тело и ум…

Обрнете внимание на сите чувства што може да ви се истакнат сега… Едноставно забележувајќи го природниот тек на здивот… Создавање повеќе простор… Повеќе слобода да се движите со јасност и простување… Дишење многу нежно… Негување на бесконечниот здив… Потсетувајќи се дека токму овој момент е единствениот што знаеш дека го имаш со сигурност… Дишење во сегашноста… Дишење на минатото… Обезбедување на вашето тело со сила… Прочистување на умот… Дишење длабоко за да го вратите вашиот ум дома во вашето тело…

И сега… Како што оваа практика завршува… Земете еден последен длабок здив… И отпуштете… Добредојде на вашата околина… Започнете нежно да го истегнувате телото… Движете ја главата од страна на страна… Зглобовите и глуждовите… Движете ги сите прсти и прстите на нозете ... Будење на секој дел од вас назад во целосна будност ... Заблагодарувајќи се што најдовте време да бидете мирни денес ... Да бидете свесни ... Едноставно да бидете со здивот ... И кога ќе бидете подготвени, нежно отворете ги очите ... Се надеваме дека уживавте оваа практика на медитација на Starlight Breeze, и нека ви е прекрасен ден.

Најново од бесплатни водени предавања за медитација