РЕТИНОИДЕН ДЕРМАТИТ-мин

РЕТИНОИДЕН ДЕРМАТИТ

Што е ретиноиден дерматитис?

Како дерматолог, ретиноидниот дерматитис се однесува на последователните ефекти од продолжената употреба на производи за нега на кожа кои содржат ретиноид или витамин А. Ова може да се карактеризира со изгореници, чешање, еритема, пруритус и лупење бидејќи ретиноидот има тенденција да предизвика иритација на кожата.

Дали ретиноидниот дерматитис е ист како и симптомите на прочистување со ретинол? Како можеш да ја кажеш разликата?

Ретиноидниот дерматитис и ретиноидното чистење се две различни работи; ретиноидниот дерматитис е негативните ефекти од употребата на ретиноидни производи, додека ретиноидното чистење ги опишува промените на кожата што се случуваат кога првпат ги користите производите. Чистењето со ретинол се карактеризира со растреперена или ронлива кожа, додека дерматитисот ја прави кожата лушпеста, чеша или изгорена.

Како да го третирате ретиноидниот дерматитис?

Силно препорачувам да се откажете од користење на ретиноидни производи пред да се одлучите за третман доколку имате силна иритација на кожата. Можете да започнете со користење на ладни компресори или мраз на погодената кожа за да ја смирите. Исчистете ја кожата со ладна вода и одлучете се за лесни производи за време на третманот. Нанесете лекови преку шалтер, како што е кремот со хидрокортизон за да ги олесните некои симптоми. Хидрирајте ја кожата со нежни, хипоалергични навлажнувачи и користете алое вера за да го забрзате заздравувањето.

Штом кожата ќе зарасне, дали можете повторно да користите ретиноиди?

Да, можете да користите ретиноидни производи по заздравувањето бидејќи кожата обично се навикнува на состојките по долготрајна употреба. Погрижете се да започнете со пониски концентрации и да нанесете хидратантни креми или креми за сончање.

Кога треба да побарате стручна помош за ретиноиден дерматитис?

Ве советувам да побарате медицинска помош ако почувствувате силна болка, изгореници или иритација по употреба на ретиноидни производи.

Најново од Здравје

Селективен мутизам

Селективен мутизам (СМ) е неможност да се зборува во одредени ситуации, места или со некои луѓе.