Селективен мутизам-мин

Селективен мутизам

Селективен мутизам (СМ) е неможност да се зборува во одредени ситуации, места или со некои луѓе. Ова анксиозно растројство се појавува во детството. Сепак, тоа може да биде дел од вашата зрелост кога ќе се игнорира.

 Причината?

Сè уште е непозната точната причина за селективниот мутизам, што го прави едно од најнедијагностицираните нарушувања.

Знаци на селективен мутизам

  • Чест неуспех да се зборува во одредени општествени услови
  • Срамежливост, повлекување или социјална изолација
  • Тешко е да се одржува контакт со очите
  • Тешкотии со седење на преполни или бучни места

третман

Најчестиот третман за селективен мутизам вклучува избледување на стимулот и лекови. Првиот најчесто се користи кај деца, додека вториот кај млади возрасни и постари луѓе.

Иева Кубилјуте е психолог и советник за секс и врски и хонорарен писател. Таа е и консултант на неколку брендови за здравје и здравје. Додека Иева е специјализирана за покривање на теми за велнес, кои се движат од фитнес и исхрана, до ментална благосостојба, секс и врски и здравствени состојби, таа пишуваше за разновидни теми за животниот стил, вклучувајќи убавина и патување. Најдобрите моменти во кариерата вклучуваат: луксузен спа-прескокнување во Шпанија и приклучување кон теретана во Лондон од 18 илјади фунти годишно. Некој мора да го направи тоа! Кога не пишува на своето биро - или интервјуира експерти и студии на случај, Иева завршува со јога, добар филм и одлична нега на кожата (се разбира, малку е што таа не знае за буџетската убавина). Работи кои ѝ носат бескрајна радост: дигитални детоксикации, лате од овесно млеко и долги прошетки (а понекогаш и џогирање).

Најново од Здравје