Сè што треба да знаете за колоидно сребро

//

Од настинка и грип до рак, нема ништо за кое не се тврди дека се лекува со колоидно сребро. Сепак, колоидното сребро е контроверзно иако неговото лекување е широко признато. Кои се несаканите ефекти и придобивките од третманот со колоидно сребро?

Долго време колоидното сребро се користи како алтернативна терапија. Третманот со колоидно сребро се користи за справување со сите видови инфекции, вклучувајќи ги и оние предизвикани од габи, бактерии и вируси. Некои ентузијасти на колоидно сребро дури тврдат дека оваа алтернативна терапија дури може да ги третира Лајмската болест и ХИВ/СИДА. Па, големото прашање е колку овие тврдења се вистинити? Дали има придобивки од третманот со колоидно сребро? Кои се неговите несакани ефекти? Добијте го одговорот на овие прашања и човекот повеќе со читање на оваа статија.

Разбирање на колоидно сребро

Колоидно сребро се однесува на суспендираните сребрени честички во течност. Сребрените честички се мали по големина, па дури и со течна филтрација, нема сите да се отстранат. Всушност, некои сребрени честички се толку мали што се нарекуваат „наночестички“. Ова значи дека просечната големина на честичките е помала од 100 nm и честичките дефинитивно не се видливи со голо око.

Дури и пред појавата на модерната медицина, колоидното сребро се појавуваше во медицинското поле. Потоа, ќе се користи за лекување на сите спектри на болести, вклучувајќи вирусни, габични и бактериски. Денес, колоидното сребро е на пазарот за алтернативен третман, а неговите ентузијасти дури го препорачуваат за третман на ХИВ/СИДА и Лајмска болест. Карактеристики на колоиден третман во две форми; или како додатоци во исхраната или крем што се нанесува локално на кожата. Начинот на дејство на колоидното сребро зависи од процентот на сребро во колоидното сребро, што потоа ја информира силата и моќта на терапијата.

Третман со колоидно сребро - како функционира?

Дури и со многуте студии околу колоидното сребро, неговиот начин на работа не е воспоставен. Сепак, истражувачите теоретизираат дека честичките на среброто, штом еднаш се земаат орално или се нанесуваат во раните, ослободуваат протеини и ги прикачуваат на клеточните мембрани на бактериските клетки. Со ова, бактериските клетки се ранливи и лесно се оштетуваат ДНК, а умираат од задушување и прекинати метаболички процеси.

Студиите сугерираат голем број наночестички наспроти мал број големи колоидни честички на сребро. Тоа е затоа што малите честички, кои имаат поголема површина, се смета дека имаат поголема ефикасност бидејќи се повеќе апсорбирани. Така, се претпоставува дека малите колоидни сребрени честички се посилни и посилни. Сребрените јони се од голема помош во терапијата со колоидно сребро. Тие се биоактивни и кога ќе дојдат во контакт со влага, се апсорбираат и почнуваат да дејствуваат. Ако одлучите да пробате третман со колоидно сребро, бидете внимателни бидејќи производите не биле подложени на стандардизација, а со тоа и практиките за ракување и обработката не се контролираат, што ги предиспонира корисниците на сериозни несакани ефекти.

Колоидно сребро - потенцијални придобивки

Љубителите на колоидно сребро се фалат со оваа форма на третман и тврдат дека има антигабични, антибактериски и антивирусни својства што ги должи многуте здравствени придобивки.

      јас. Антибактериски

Кога антибиотиците не се појавија на пазарот, колоидното сребро се користеше за антибактериски својства. И верно на тоа, различни студии со епрувета покажаа дека колоидното сребро може да ја оштети ДНК на бактериските клетки и да ги убие поради оваа способност, индустријата за медицинска нега сега го популаризира и го користи на преврски за рани, креми и медицинска опрема. . Сепак, колоидното сребро содржи сребро, потенцијално опасна супстанција. Затоа, неговата безбедност не е тестирана за голтање. Сепак, антибактериските својства кога се внесува колоидно сребро не се тестирани.

    ii. Антивирусно

Љубителите на колоидно сребро тврдат дека оваа алтернативна терапија има антивирусни својства. Сепак, различни студии покажаа дека колоидното сребро навистина може да покаже антивирусни својства. Ова, сепак, зависи од различните честички и од бројот на честички на среброто, при што наночестичките се поефикасни. Сепак, некои студии открија различни резултати, дури и покажуваат дека антивирусни својства на колоидното сребро може да бидат неефикасни. Дури и со студиите со епрувета, некои студии покажуваат дека колоидното сребро не можело да убие вируси. Студиите не испитуваа дали колоидното сребро би покажало антивирусни својства кај луѓето, па оттука неговата употреба кај луѓето за антивирусни својства е обесхрабрена.

   iii. Антифунгални

Некои луѓе тврдат дека терапијата со колоидно сребро може да биде ефикасна за управување со антифунгални инфекции. Во експериментите со епрувета, колоидното сребро можеше да спречи прогресија на одредени видови габи. Сепак, добро е да се запамети дека лабораторијата има многу фактори кои можат масовно да ги убијат габите. Така, може да се каже дека колоидното сребро е тоа што дефинитивно ги убило габите. Во моментов, користењето на колоидно сребро за антигабични својства не би било добра идеја. Ова е особено затоа што студиите не го испитале неговиот ефект со локална апликација, како и со голтање. Така, неговата безбедност и ефикасност за двата случаи не може точно да се одредат.

Несакани ефекти од терапијата со колоидно сребро

Воздухот што го дишеме, храната што ја јадеме, средината во која живееме и водата што ја пиеме имаат мали количества сребро. Иако среброто се смета за генерално опасна супстанција, тоа постои во различни наведени форми во соединенија, за кои генерално се смета дека се безбедни. Сепак, се смета дека голтањето на колоидно сребро е доста опасно. Една од главните компликации што може да се поврзат со голтање сребро е аргирија. Ова е состојба која се карактеризира со тоа што кожата станува сино-сива поради долготрајната акумулација на сребро во органите на телото како што се бубрезите, црниот дроб и цревата. Додека точната мерка на времето и дозата потребни за развој на аргирија сè уште остануваат непознати, истражувачите се загрижени дека внесувањето колоидно сребро на крајот може да доведе до акумулација на сребро, ризикувајќи аргирија. Ефектот на наночестичките е исто така непознат, но може да доведе до аргирија кога се проголтани или апсорбирани во телото и мозокот преку раните. Ако треба да пробате колоидно сребро, локалната апликација може да звучи идеално, но сепак не е многу безбедно.

Заклучок

Колоидно сребро е на пазарот како алтернативна терапија долго време. Се разликува во составот, а исто така и неговата сила и моќ. Бидејќи колоидното сребро не е стандардизирано и неговите ефекти остануваат потенцијално опасни, можеби ќе треба да ги избегнете ризиците со целосно избегнување на оваа форма на третман.

Најново од Здравје