Сè што треба да знаете за пробиотиците и пребиотиците

//

Пробиотиците и пребиотиците се честа тема денес кога луѓето зборуваат за храна, исхрана и исхрана. Познавањето на разликата помеѓу двете ви помага да ја јадете вистинската храна за да ја одржувате цревната флора балансирана за здравјето на вашето тело и целокупната благосостојба.

Кога здравствените ентузијасти разговараат за нешто поврзано со исхраната, исхраната, благосостојбата или здравјето, често ќе ги слушнете како спомнуваат две работи; пробиотици и пребиотици. Иако на окото звучат слатко и ритмично, тие означуваат две различни нешта. Додека пробиотиците се однесуваат на живите бактерии, пребиотиците се однесуваат на храната за овие бактерии. Одржувањето на овие две во правилни пропорции обезбедува здрава состојба на цревата, што е добро за целокупното здравје.

Разликата помеѓу пробиотиците и пребиотиците

Пробиотиците и пребиотиците се различни работи, иако двата имаат ритмички ефект врз звукот. Пробиотиците се однесуваат на живите и корисни бактерии кои се наоѓаат во одредена храна и додатоци во исхраната. Од друга страна, пребиотиците се однесуваат на храната од која јадат овие корисни и живи бактерии. Примарниот извор на пребиотици се несварливите влакна. Додека јадете, консумирате влакна. Сепак, некои може да не подлежат на варење, а со тоа и од пребиотици. Пробиотиците се хранат со овие несварени влакна. На телото му се потребни пробиотици и пребиотици во доволни количини за да бидат во тандем со клетките и општите потреби на телото.

Покрај здравјето на клетките и општото тело, обезбедувањето рамнотежа на пробиотиците и пребиотиците ја одржува цревната флора во вистинската количина. Ова го олеснува дејството на хормоните и ензимите на храната. Освен тоа, ако ги имате и двете достапни во потребните пропорции, цревната микробиота останува во добра здравствена состојба, работејќи за целокупната благосостојба на телото.

Зошто на телото му е потребна цревната микробиота?

Цревната флора е важен елемент на дигестивниот тракт, а без неа телото е изложено на ризик. Цревата е подложна на инфекции од штетни бактерии и габи. Цревната флора е таа што работи за да ги исчисти овие и да одржува добра средина околу цревата. Освен тоа, цревната микробиота го зајакнува општиот имунитет на телото, помагајќи му да ги држи подалеку од заразните болести. Покрај тоа, цревната флора е главната компонента на масните киселини со краток синџир и витаминот К, кои ја формираат здравата обвивка на дебелото црево.

Без обвивката на дебелото црево, телото и особено дигестивниот тракт би биле склони кон штетни инфекции. Меѓутоа, поради слузницата формирана од масни киселини со краток синџир и витамин К, желудникот е заштитен од такви. Освен тоа, овие облоги помагаат да се спречи воспаление кое на крајот би довело до рак на желудникот и цревата. Затоа, цревната микробиота е од суштинско значење за доброто здравје на цревата, а и телото, во продолжение.

Ефектите на храната врз цревната микробиота

Добро е да се знае дека се што внесуваме во телото влијае на цревната флора, или негативно, предизвикувајќи нерамнотежа или позитивно, промовирајќи ги вистинските бактерии. Земањето храна со високо ниво на шеќер и масни компоненти ја изложува цревната флора на негативни ефекти и може да промовира неодговор и отпорност на инсулин. Некои студии исто така велат дека земањето храна контаминирана со пестициди ја изложува флората во цревата на негативни влијанија. Друго истражување го поврзува антибиотикот, особено во раните денови од животот, со изменета цревна флора, и тоа може да биде трајно. Кога цревата е полна со штетни бактерии, а неговата флора е нездрава, се појавуваат здравствени компликации, една по друга. Ќе се појави воспаление, што ќе резултира со рак и сродни состојби. Основниот MSS индекс (БМИ) на телото ќе се зголеми, што ќе доведе до нездраво зголемување на телесната тежина. Освен тоа, штетните бактерии ќе го колонизираат желудникот и ќе доведат до киселост и чир на желудникот. Затоа, мора да бидеме претпазливи и да се погрижиме да ја јадеме вистинската храна за да ја одржуваме здравата цревна флора.

Пребиотици храна

Бутиратот е вид на масно помагало со краток синџир што ги врзува ѕидовите на дебелото црево за да формира обвивка. Поставата ги спречува дебелото црево и желудникот од воспаление и рак. Без храна со пребиотици, бутиратот може да не се формира. Добрата вест е дека не мора секогаш да се свртите кон пребиотик додатоци. Постојат многу намирници кои можете да ги вклучите во вашата исхрана и да му ги обезбедите на желудникот потребните пребиотици.

Како што веќе споменавме, пребиотиците се храна за живите бактерии во цревата. Во суштина, тие се влакна што желудникот не може да ги свари, но бактериите во цревата можат. Јадењето мешунки (како грав), лук, зеленчук од глуварче, артишок од Ерусалим, кромид, аспарагус, банани и бобинки му обезбедува на телото пребиотици.

Храна со пробиотици

Исто како и пребиотиците, многу храна природно има пробиотици. Обичниот јогурт имал голема количина на живи бактерии и би бил идеален извор на пробиотици. Други извори на пробиотици вклучуваат непастеризиран кисела зеленчук, кисела зелка, кефир, чај од комбуха и кимчи. Природните влакна или шеќери во оваа храна го поддржуваат просперитетот на живите бактерии во нив. Пастеризирањето на ферментирана храна ги убива живите бактерии во нив; оттука тие повеќе не се квалификуваат да бидат пробиотици. Затоа, ако одберете да имате ферментирана храна како главен извор на пробиотици, погрижете се тие да бидат непастеризирани за да ги извлечете максималните бактерии од нив. Кога одредена храна има живи бактерии и храна со која се хранат, тоа се опишува како симбиотско. Примери за таква храна вклучуваат кисела зелка и кефир.

Јасно е дека можете да се потпрете на вашата храна за да добиете пробиотици. Повеќето ферментирани намирници имаат живи бактерии во нив, а тие ќе го промовираат здравјето на вашата цревна флора. Имањето здрава цревна микробиота гарантира дека и цревата е здраво и ги задржува повеќето инфекции на заливот.

Што е со пробиотските додатоци?

Како и пребиотиците, на пазарот можете да најдете пробиотски додатоци. Големото прашање е дали сите пробиотици се добри? Едноставниот одговор е директно не. некои компании прават пробиотски додатоци чија ефикасност не може да се докаже. Некои пробиотици се исто така дизајнирани да стигнат до желудникот и да почнат да бидат ефективни од таму. Ова може да не функционира секогаш бидејќи киселоста во желудникот може да не им дозволи да напредуваат. Освен тоа, некои пробиотици немаат соодветни концентрации на живи бактерии и можеби воопшто не се корисни. Од друга страна, добрите соеви на пробиотици се со добар квалитет и имаат извори на храна за бактериите. Таквите пробиотици имаат синбиотски квалитети. Ако треба да се обратите за додатоци, разговарајте со вашиот медицински советник за вистинските препораки.

Заклучок

Пробиотиците и пребиотиците се вообичаени здравствени теми денес. Иако ѕвонат на уво, тие двајца значат две различни работи. Пробиотиците се однесуваат на живите бактерии во пределот на цревата, додека пребиотиците се однесуваат на храната за такви бактерии. И двете се неопходни за добро здравје на цревата и спречување на цревни заболувања и рак. Оваа статија разговараше за сè што треба да знаете за пребиотиците, пробиотиците и нивните додатоци.

Најново од Здравје