Сè што треба да знаете за холинот

//

Холинот е суштинска хранлива материја и главен диететски услов во телото. Оваа хранлива материја е неопходна за здрав раст на клетките и добро метаболичко здравје. Дознајте ја суштината за холин за да ги избегнете компликациите од недостатокот на оваа хранлива материја.

Дури во 1998 година модерната медицина го призна холинот како клучен услов во исхраната. Ова е суштинска хранлива материја која е од суштинско значење за метаболизмот и редовниот клеточен раст. Се разбира, телото природно произведува малку холин. Сепак, ова не е доволно за да го поддржи, а додатокот во исхраната е производство на холин во телото. За жал, повеќето луѓе не добиваат доволно од оваа клучна хранлива материја. Дознајте сè за холинот, вклучувајќи ја и храната што ја зголемува неговата содржина, неговата дневна препорачана вредност и да се спротивстави на неговиот недостаток.

Што е холин?

Холинот е суштинска хранлива материја во телото потребна за функционалноста и здравјето на телото, исто како витамините, мастите, јаглехидратите и витамините. Во телото, има впечатлива сличност со витаминот Б, но сепак не е витамин или минерал. Сепак, тој е сместен во истата категорија на витамин Б бидејќи е сличен на нив. Во 1998 година, Институтот за медицина го призна холинот како суштинска хранлива материја. Пред тоа, тој не беше препознаен како примарна хранлива материја. Постојат две класи на холин; молекули на холин растворливи во масти и молекули на холин растворливи во вода. Додека молекулите растворливи во масти доаѓаат од телото, холинот растворлив во вода потекнува од исхраната на една личност. Транспортните средства и начинот на апсорпција на молекулите на холин, исто така, се разликуваат во зависност од формата во која тие постојат, без разлика дали е форма растворлива во масти или форма растворлива во вода. Молекулите растворливи во масти се преместуваат во црниот дроб каде што се случува нивната апсорпција, додека молекулите растворливи во вода се носат по дигестивниот канал до гастроинтестиналниот тракт, каде што се апсорбираат. Бидејќи е суштински минерал, холинот е потребен во правилни количини за оптимална функционалност на телото.

Здравствени придобивки поврзани со холин

Многу студии се спроведени околу холинот од неговото признавање во 1998 година. Оттогаш, беа направени други линии на истражување и тие открија голем потенцијал во холинот. Холинот е потребен за неколку витални функции на телото и други здравствени придобивки. Еве некои од здравствените придобивки што можете да бидете сигурни дека ќе ги уживате од потрошувачката на холин;

      јас. Подобрена меморија

Истражувањата покажаа дека луѓето со повисоко ниво имаат подобра меморија од оние со пониско ниво на холин. Првиот може подобро и побрзо да ги запомни работите. Во едно истражување во кое на група луѓе извесно време им давале 1,000 mg холин, биле забележани позитивни резултати во кои поединците имале подобра вербална меморија и можеле многу побрзо да ги обработуваат информациите.

    ii. Добро здравје на срцето

Неколку студии потврдија дека холинот е добар за подобрување на здравјето на срцето. Студијата спроведена во 2018 година забележа намалени случаи на исхемични мозочни удари кај поединци кои земале додатоци на холин три месеци. Ова истражување е веродостојно бидејќи примерокот се состоеше од Африканци и Американци, а истражувањето беше спроведено во обем од девет години.

   iii. Може да помогне во зајакнувањето на менталното здравје

Некои студии сугерираат дека повисоките нивоа на холин може да го подобрат менталното здравје и да третираат некои ментални нарушувања. На пример, неколку студии открија ветувачки резултати во користењето на холин додатоци за справување со манија и биполарност. Други предлози го поврзуваат холинот со подобрување на нарушувањата на расположението. Сепак, студиите во оваа област се ограничени и има потреба од понатамошни истражувања пред да се препорача холин за помош во менталното здравје.

   iv. Метаболичко засилување

Некои мали студии сугерираат дека холинот може да помогне во зајакнувањето на метаболизмот. Во таа студија, женските спортистки добивале додатоци на холин и споредени со другите спортисти на хормонот лептин. На крајот од студијата, групата која земала додатоци на холин забележала пониска вредност на БМИ од групата со лептин.

    v. Развој на мозокот

Оваа област има ограничени студии и бара дополнително истражување. Сепак, една студија покажа дека земањето холин во текот на времето може да им помогне на фетусите да развијат подобри мозочни способности. Сепак, студијата призна дека колку бремена жена земала холин за време на бременоста, тоа нема да ја подобри функционалноста и способностите на мозокот на детето кога ќе наполни три години. Понатамошно истражување во овој дел може да помогне да се расчистат ваквите сомнежи.

   vi. Помага при цистична фиброза

Некои студии покажаа дека мажите кои земале додатоци на холин имале намалени симптоми на цистична фиброза. Ова е така затоа што холинот може да ја подобри функционалноста на белите дробови, па оттука и набљудувањето. Сепак, потребни се повеќе студии за да се потврди ова.

 vii. Управување со ракот

Се смета дека холинот има антиканцерогени својства. Во некои студии, жените со низок холин имале зголемен ризик од заразување со рак. Во исто време, друго истражување покажа дека повеќе нивоа на холин ги намалуваат шансите за добивање рак на дојка за 24%. Оваа област бара дополнителни студии бидејќи некои студии сугерираат дека вишокот на нивоа на холин го зголемува ризикот од одредени видови на рак.

Холин: Дозирање и недостаток

Дозата за холин варира со возраста. Националниот институт за здравје излезе со следнава анализа за препорачаниот дневен внес на холин;

  • 1-8 години: 1 g/ден
  • 9-13 години: 2 g/ден
  • 14-18 години: 3 g/ден
  • 19+ година: 3.5/ден

Недостатокот на холин е вистински проблем кој се јавува поради различни фактори, вклучувајќи бременост, возраст, доење и генетски нарушувања. Бидејќи нивото на холин често се намалува за време на бременоста, лицето треба да го надополнува внесот на холин во овој период. Следниот дел ги опфаќа изворите на холин хранливи материи.

Извори на холин

Лекарите можат да користат примероци од крв за да ја одредат количината на холин во телото. Доколку имате недостаток на холин, познавањето на вистинската храна за јадење ќе ви помогне да го зголемите нивото на холин. Сепак, јадењето на овие намирници ќе ви помогне да ги искористите многуте здравствени придобивки поврзани со холин. Таквата храна вклучува јаткасти плодови и семки (на пр. бадеми, лешници и бразилски ореви), зеленчук (на пр. кељ, спанаќ и домат), цели зрна (на пример, киноа, ориз и овес) и протеини (на пр. соја, говедско месо и живина) . Доенчињата често може да страдаат од недостаток на холин. Сепак, мајчиното млеко, дополнето со млечна формула, помага да се задоволат овие потреби.

Заклучок

Во 1998 година, Институтот за медицина го призна холинот како суштинска хранлива материја. Оттогаш, холинот е широко проучуван. Овој блог открива некои од резултатите од студијата, споделувајќи се што треба да знаете за холинот. Сепак, некои области бараат дополнителни студии за да се расчистат некои сомнежи и да се овозможи јасност.

Најново од Здравје