Сцени на спокојство, фотографија и дигитална уметност

Сцени на спокојство, фотографија и дигитална уметност

Сцени на спокојство, фотографија и дигитална уметност. Бизнисот обезбедува дигитално манипулирани фотографски слики за декор на домот и канцеларијата. Специјализирана е за вертикални и хоризонтални панорами. Јас сум единствениот сопственик и основач. Веб-страницата е  https://serenityscenes.com/ 

П. Мотивација

На 19 години и работев со минимална плата, добив подарок камера со прилагодливи F-стоп и брзина на блендата и почнав сериозно да фотографирам и да учам фотографија. Гледав да се обидувам да направам бизнис со фотографија од природата, но животот ми пречеше. Се оженив, родив дете, имав хипотека, добив добра работа.

Во 2000 година, мојот сопруг и јас се преселивме во Флорида и открив уметнички фестивали. Разговарав со неколку луѓе кои правеа уметнички фестивали и бев многу возбуден што открив дека тоа е начин да се заработи за живот. Ја започнав мојата компанија во 2003 година и ја нареков Serenity Scenes Nature Photography. Најдов URL на веб-страница што го одразува она што се обидувам да го направам, да го внесам спокојството и мирот што ги најдов во природата во домовите и канцелариите на луѓето. Започнав со двонасочен пристап, многу рудиментирана веб-страница и уметнички фестивали. Откако ја најдов комбинацијата на она што сакав да го создадам и она што луѓето сакаа да го купат, уметничките фестивали станаа примарна работа. 

(63) Процес и инспирација – YouTube

На почетокот не бев многу успешен. Му должам голема благодарност на членот на групата фотографи на моето уметничко шоу, кој, кога се пожалив дека не заработувам пари на изложба, ми рече дека тоа е затоа што мојата работа изгледа како на сите други. Требаше да бидам поинаков. Гледав да правам дигитални манипулации и да создавам панорами. Тоа стана столбот на мојот бизнис. Бидејќи повеќе не се придржував до вистината во фотографирањето на природата, го променив името на мојот бизнис во „Serenity Scenes Photography“ и „Digital Art“. Кога се вратив во Вирџинија во 2011 година, почнав да создавам повеќе вертикални панорами и тие ми се најпродавани на https://serenityscenes.com/collections/vertical-panoramas

Со какви предизвици се соочувам?

Најголем предизвик за мене со уметничките фестивали е стареењето. Многу луѓе не сфаќаат дека ние самите ги поставуваме тие прикази. Јас стареам и тоа е потешко. Кога сфатив дека нема да можам да правам фестивали толку долго и толку често колку што се надевав, се свртев кон тоа да правам помалку емисии и да ја продавам мојата работа во галерии, како и да ја зајакнам мојата веб-страница. Тој стожер направен во 2018 година му помогна на мојот бизнис да ја преживее пандемијата.  

Времето станува голем предизвик. Некогаш еднаш на секои две години грмотевици или микро излив поминуваа низ шоу и уништуваа изложби и уметнички дела. Само оваа година имаше четири. Моето најново шоу штотуку успеав да го добијам последното парче од екранот во комбето пред небото да стане поцрно од ветер и дожд. Имав среќа што излегов без никаква штета. Некои уметници не беа. Уште во 2011 година не знаев што е тоа дерехо (ветрови со сила на торнадо во права линија). Сега поминав низ две од нив. Имам достапен најтешкиот шатор и значителни тежини за ставање на него. Би можел да се спротивставам на моето стареење со добивање полесен шатор, но тогаш мојот екран станува поверојатно да се оштети од ветер. Топлината во лето отсекогаш била проблем, поради што купувачите остануваат дома во климата. Често велам дека уметниците на уметнички фестивали се како земјоделци. Можеме да направиме се како што треба, но не е важно ако времето не соработува.  

Инфлацијата во комбинација со проблемите со синџирот на снабдување е ново прашање. Одржувањето на материјалите со ист квалитет и иста профитна маржа станува се потешко без превисоки цени. Сега купувам повеќе на големо и внимавам на продажбата на моите најчесто користени материјали. Промените на пазарот се секогаш проблем. Во овој момент поминав низ рецесија и пандемија, а сега и инфлација. Прилагодувањето на бизнисот на пазарот е неопходно при секаков вид на малопродажба. 

Испораката за мојот бизнис отсекогаш била проблем. Мојата работа е голема и под стакло. Беа потребни многу обиди и грешки за да се најде решение за испорака што не само што ја штити работата од оштетување, туку и по разумна цена. Исто така, почнав да нудам бесплатна испорака на 100 милји од мојата домашна база и бесплатно подигање за да ја надоместам високата цена за испорака на пократки растојанија.  

Кои можности се достапни денес?

Интернетот е многу посилен од оној кога почнав да работам. Многу предизвици со кои се соочив на почетокот се решени. Обработката на кредитни картички сега е поевтина и полесна и трошоците се одобрени веднаш. Мојата прва машина за кредитни картички чинеше 600 долари и го правеше само она што се нарекува „продавување и проследување“, што значеше дека не знаев дали картичката е валидна додека не се вратам во хотелот и не ја закачам на фиксна телефонија. Square беше главен менувач на играта и сега има повеќе опции. Можете да правите платено рекламирање на Фејсбук и Инстаграм, но исто така можете да добиете одлични резултати од само редовно објавување добра содржина без надомест. И откако ќе објавите, можете бесплатно да ја проверите Google Analytics за да видите дали функционира. Мојата прва веб-страница беше рачно изработена и ќе беше невозможна доколку немав компјутерско знаење. Сега имате Shopify и WordPress и други кои го олеснуваат градењето и одржувањето за номинална цена. Имам Shopify, па дури и на најниското ниво имам вградена количка, обработка на кредитни картички и попусти за испорака. Повеќето апликации за шоу сега се онлајн. Zapplication и Juried Art Services се две од главните и користејќи ги можете да ги разгледате и да аплицирате на фестивали ширум Соединетите држави.

(63) Турнеја со слики – YouTube

(63) „Вирџинија“ – песна од Крис Андерсон со слики од Алисон Томас – YouTube

Совети

Предизвиците, особено временските услови, прават да звучи како да се прави уметнички фестивали е едноставно мизерно. Кога времето соработува и луѓето доаѓаат и купуваат тоа е само славно. Која работа можете да ја работите таму каде што некој ви вели дека правите одлична работа на секои 15 минути или така. Каде на друго место можете да поминете четири дена на пат и да се вратите дома со добивка од 6,000 долари.

За почетниците, најважниот совет што можам да го понудам е да ја пронајдете таа слатка точка помеѓу она што ве инспирира и она што се продава. На тој начин можете да заштедите многу обиди и грешки (и пари). Уметничките претстави сè уште можат да бидат многу профитабилни, но за да се заработи за живот е потребно многу патување, физичка работа и однапред трошоци. Ако започнете без добра идеја за тоа што луѓето сакаат, ќе изгубите пари и ќе бидете фрустрирани. Значи, истражување, истражување, истражување. Уметноста е 50% правење одлична уметност и 50% бизнис. Направете бизнис план. Одлучете дали ќе бидете ниска цена / висок волумен, висока цена / низок волумен или некаде во средината. Тоа ќе контролира многу од одлуките што ги донесувате, особено како и каде ја пласирате вашата работа. Кој е вашиот купувач? Дали родители со мали деца, постари сопственици на домови, млади професионалци штотуку почнуваат? Еден од најдобрите совети што ги добив од мојата група фотографи на уметнички шоуа беше да ги посетам емисиите рано наутро пред да се отвори шоуто и да разговарам со уметници. Повеќето од нас се пријателски расположени и сакаат да даваат совети, но не кога шоуто е отворено. Многу совети сега се онлајн. Постојат неколку групи на Фејсбук во кои сум член, каде што можете да купите користена опрема, да добивате прегледи за прикажување и да поставувате прашања.

Ќе ви треба начин да ја прикажете вашата работа. Повторно, вашиот бизнис модел ќе го поттикне ова. Бев покрај прекрасен сликар на една претстава. Нејзината работа беше различна и интересна и дефинитивно вредеше за цените што ги наплаќаше. За жал, таа користеше позајмен шатор и позајмени ѕидови кои изгледаа прилично ужасно. Луѓето одеа веднаш покрај нејзиното штанд и никогаш не ги видоа нејзините прекрасни слики. Вашиот дисплеј треба да биде поканет и да одговара на вашата цена.

Друга работа што треба да ја научите на фестивали и на интернет е цените на вашата работа. Земете ги предвид СИТЕ ваши трошоци. Само затоа што сте платиле 500 долари за да бидете на шоу и да донесете 1000 долари дома, не значи дека сте заработиле пари. Не заборавајте ги материјалите, рекламирањето, замената на предметите што се истрошија, гасот за да стигнете до изложбата. Обрнете внимание на крајната линија. Запомнете дека сте 50% уметност и 50% бизнис.

Осигурувањето од одговорност е задолжително. Осигурувањето што го покрива вашиот екран и вашата работа е убаво да се има, но осигурувањето од одговорност е задолжително. Бев до уметник кој имаше слика од надворешниот ѕид на ветрот што слета инчи од изложената Тесла од 150,000 долари. Бев на една претстава каде ветрот беше многу лош и видов шаторска мува и удри во скапата скулптура на друг уметник и ја скрши. Уметникот на скулптурата беше вцрвенето лице и лут и веднаш се смири штом другиот уметник рече „Имам осигурување“. Дури и најдобрите шатори можат да летаат на ветрот и да ја уништат работата на другите уметници и да ги повредат луѓето.  

Тоа не е применливо за сите видови уметност, но ако е, регистрирајте ги вашите авторски права. Да, за фотографите, веднаш штом ќе го скршите тој бленда имате авторско право, но ниту еден адвокат нема да преземе случај за прекршување на авторските права ако не сте ги регистрирале вашите авторски права. За фотографирање, тоа е онлајн, лесно и ефтино. Јас го правам тоа еднаш годишно.

Има многу несогласувања за визит-картичките. Да, вашата визит-карта најверојатно ќе биде фрлена или поднесена на некое место каде што никогаш повеќе нема да се види. Верувам во секој случај да ги дадам. Дадов илјадници и огромното мнозинство не резултираше со ништо. Но, со текот на годините продадов повеќе на луѓе кои наидоа на мојата визит-картичка, се сеќаваа на мене и купија нешто отколку што потрошив на визит-картички.

Ако правите голем настан и координаторот на настанот има список со адреси, испратете разгледници. Каде што живеам, имаме годишно фрлање на депонија за токсични хемикалии и пестициди. Обично има мала забелешка на сметката за данок на имот. Ќе го означивме на календарот и ќе земевме што треба да земеме и ќе бидеме дома за 45 минути. Една година ни ги испратија разгледниците со датумот. Таа година имаше линија од депонијата до и надвор од главниот пат. Беа потребни пет часа. Луѓето ќе зачуваат разгледници.

Направете контакти. Добијте адреси за е-пошта и испратете билтен. Обезбедете добра услуга за клиентите. Кога нешто не функционира, дознајте зошто. Обрнете внимание на пазарот и менувајте се со него. Верувај во себе.

 YouTube канал: (63) Сцени на спокојство, фотографија и дигитална уметност – YouTube

Анастасија Филипенко е психолог за здравје и здравје, дерматолог и слободен писател. Таа често ги покрива убавината и негата на кожата, трендовите во храната и исхраната, здравјето и фитнесот и врските. Кога не пробува нови производи за нега на кожата, ќе ја најдете како оди на часови по велосипед, се занимава со јога, чита во парк или пробува нов рецепт.

Најново од Business News