https://shopgiejo.com/tamino-autographs-its-story-and-the-market-of-collectibles/

ТАМИНО АВТОГРАФИ – НЕГОВАТА ПРИКАЗНА И ПАЗАРОТ НА СОБИРКИ

Тамино автограми е основана во декември 2006 година од Т.[1] Nestor H. Masckauchan, со својата главна канцеларија лоцирана во Њујорк, САД. Како компанија која се занимава со автограми, тие се специјализирани за оние потпишани од познати личности, вклучувајќи рачно потпишани документи, програми и писма од познати уметници од областа на изведувачките уметности. Нивниот голем инвентар вклучува опера и автограми од класична музика, како и класичен и современ филм, модерна музика и бендови, балет и модерен танц, уметност, литература, наука и изум, политика, простор и светски личности. Тамино автограми се горди членови на Здружението на антикварни книжари на Америка (ABAA), Меѓународната лига на антикварни книжари (ILAB), Autograph Fair Trade Association Ltd. (AFTAL) и The Manuscript Society. Тие се исто така акредитиран бизнис од Бирото за подобар бизнис (BBB).

         Бизнисот со автограми вклучува купување колекции или поединечни предмети од имот или колекционери кои се пензионираат и продаваат поединечни колекционерски парчиња на колекционери кои сè уште ги градат своите колекции. Тоа е тежок и високо конкурентен пазар кој енормно се потпира на довербата од клиентот. Има многу дилери на автограми на пазарот кои пренесуваат фалсификати како вистински потпишани автограми, како и обожаватели кои можеби се колекционери и дилери со скратено работно време. Дилерите кои продаваат фалсификати имаат најлошо влијание на пазарот бидејќи свесно продаваат предмети што не се оригинални. Во меѓувреме, оние што ги опишуваме како „љубители“ се обично непрофесионалци кои ги продаваат своите автограми мислејќи дека знаат повеќе отколку што всушност знаат кога поголемиот дел од нивното знаење се заснова на наивни претпоставки, што резултира со тоа што несвесно продаваат фалсификати.

Чарли Чаплин – Голема потпишана фотографија

Тогаш, како се станува експерт во областа на автограмите? Експертизата е изградена по многу години напорна работа преку развивање на добро око во правењето споредби со ракопис и во забележувањето на нијансите и варијациите во потписите. Тоа подразбира да се знае дека автограмот можел да се добие со избрзано потпишување, што би значело набрзина исчкртан, несовршен автограм. Од друга страна, идеален примерок би бил многу внимателно потпишан, впишан и датира од славната личност на близок пријател или познаник. Да се ​​биде експерт исто така значи да се препознае дека ракописот на познатите природно ќе се разликува во различни фази од нивниот живот. На пример, потписот на 15 ќе биде сосема различен од потписот на 65. Факторите кои ги опфаќаат варијациите во ракописот се премногу за да се споменат, но вистински експерт ќе знае за нив и како тие влијаат на цената и пожелноста на артиклите . Понатаму, потребна е и обемна база на податоци со слики од автентични автограми за да се развие нечија експертиза. Овие фактори и вештини се клучни за започнување бизнис со автограми.     

         Човек може добро да ја изврши оваа застрашувачка и напорна задача само ако движечката сила зад ова произлегува од горливата страст да се зачува историјата на овие негувани предмети, дефинирачка карактеристика на вистинскиот собирач на автограми. Како таков, ан дилер на автограми кој е колекционер има значителна предност во однос на оние кои не се затоа што го разбираат и гледиштето на колекционерот и на клиентот. Тие имаат енергија да направат напорна работа за развивање на окото на сметка на неплатените часови, создавање база на податоци од нула, и ќе знаат каде да извлечат автентични примери за потоа да работат на правилни споредби.

         Назад во раните 2000-ти, Нестор беше собирач на автограми и почна да ги продава своите непотребни автограми на eBay, со долгогодишно искуство во собирање веќе во неговиот џеб. Во тоа време, Нестор го користеше својот докторат по биохемија за да работи на проект поврзан со рак на Универзитетот Колумбија. Сепак, Нестор ја напуштил својата сигурна работа и отворил веб-страница на која се продава неговата колекција. Ова беше раѓањето на Тамино автограми. Првично, тој беше мотивиран само да ги продаде своите непотребни примероци и да се позиционира како различен вид дилер на пазарот, кој навистина ги разбира колекционерите, бидејќи и самиот беше таков. Тој опстојуваше на бизнисот и немаше намера да најде друга работа поради неговата страст за собирање автограми. Потоа ќе продолжи да поседува сопствен бизнис и да биде свој шеф. Во Аргентина, татковината на Нестор, постои изрека која вели „Подобро глава на глушец, отколку опашка на лав“, што значи дека би било подобро секој да биде шеф на сопствената компанија, наместо да се врати во поинаква работа која, иако ќе му исплатеше плата, неговата мотивација да започне со „Тамино автограми“ беше да се истакне од трговската толпа со тоа што беше дилер-колекционер и да биде независен бизнис.

Фотографија со потпис на Џакомо Пучини

Има многу предизвици во бизнисот со автограми, кои понекогаш можат да бидат крајно непростливи затоа што многу зависи од довербата на клиентите за која се потребни многу години за да се развие. Бизнисот со автограми е исто така многу зависен од економијата бидејќи таквите предмети се „колекционерски предмети“ наместо „потребни работи“. Кога економијата оди добро, така оди и бизнисот. Но, во услови на рецесија, првите што ќе доживеат голем удар се бизнисите како оние на Нестор бидејќи луѓето престануваат да купуваат работи што строго не им се потребни.

          Други огромни предизвици вклучуваат истрајност на многу фалсификати на пазарот, како и понекогаш мора да се натпреварувате со вашите сопствени клиенти кога купувате или продавате колекции/артикли. eBay значително го проширува пазарот и може да донесе многу позитивни работи, но исто така го населува со многу фалсификати и ја зголемува конкуренцијата. Откривањето како да се работи со eBay, а не против него, беше клучно за да се обезбеди опстанок на Tamino Autographs и кој било друг бизнис во областа на колекционерските предмети.

         Во моментов, Tamino Autographs има 1 лице со полно работно време и 4 со скратено работно време. Компанијата енормно порасна во текот на изминатите 16 години за да стане ексклузивен снабдувач и на Метрополитен операта со седиште во Њујорк и на продавницата Џулијард, како и на многу важни приватни, библиотечни и музејски збирки низ светот. На може да се пофали со еден од најголемите залихи на интернет, со преку 17,000 артикли на залиха на интернет и уште десетици илјади кои сè уште не се достапни на интернет, а стотици се додаваат секој месец. За да им помогнеме на колегите колекционери и клиенти, Tamino Autographs нуди Блогот за автограм, со над 150 детални блог статии од кои може слободно да се читаат и да се учи. Овие написи фрлаат светлина на различни аспекти од хобито за собирање, како на пример како идеално треба да се складираат или прикажуваат овие историски предмети, автентикација и каде може да се купуваат и продаваат автограми.

         Значи, кој е советот на Нестор за другите претприемачи? Прво, треба да се фокусирате на создавање на бизнис за кој тие се многу страсни бидејќи изгорувањето може брзо да започне ако сте постојано незадоволни од работата на која работите. Не треба да гледате во часовникот додека работите, туку само да се концентрирате на вложување максимални напори за рафинирање на вашиот бизнис. Најважно е да уживате во вашата работа затоа што ако правите нешто во што навистина уживате, тоа е

добро како уживање во хоби или забава!

Десно: Бо Дерек потпиша мини-постер во „10“.

         Второ, треба да се направи доволно домашна задача пред да се впушти во лавовската јама. Пазарот е неверојатно огромен и мора да го проучите за целосно да ги разберете предизвиците на пазарот на кој сакате да се нурнете. Важно е да знаете кои се вашите конкуренти, кои се нивните слабости и да внимавате колку се преполни понудите на пазарот. Како што вели поговорката „држете ги вашите пријатели блиску, но вашите непријатели поблиску“ – треба дури и да купувате предмети од конкурентите за да можете да ги проучувате и да научите што направиле добро и што би можеле да подобрат.

         Можете да научите многу од анализата на ситните детали за важни работи како што се нивните веб-локации, услуги за клиенти, производите што ги нудат, опсегот на цени што ги користат, компаниите за испорака што ги користат, дури и видот на промоции што ги нудат. Темелното разбирање на демографијата на вашиот клиент е исто така клучно за бизнисот да опстане, да успее и да остане на тој пат.

         И на крај, нема добивка без болка. Ќе треба да се вложат многу време и пари во нов бизнис, а за да се изедначи ќе биде потребно извесно време, ако воопшто е потребно. Добро правило е дека ќе мора да вложите толку многу пред да почнете да размислувате да извлечете нешто. Ако некој има одбивност кон ризиците, тогаш дефинитивно не доаѓа предвид да започнете сопствен бизнис затоа што треба да бидете спремни да ризикувате за да успеете и да постигнете големи работи. Пресметаните ризици се задолжителни, а наоѓањето совршена рамнотежа може да биде доста незгодно.

         Нестор може да ги остави овие зборови за младите претприемачи: Стравот е обично најлошиот непријател, многу повеќе од конкурентите или лошиот пазар. Не секој има храброст да го направи големиот чекор да се префрли од сигурна месечна плата во да биде независен и да работи целосно како свој шеф, со многу реална можност да не заработувате ништо со месеци. Сепак, треба да имаме на ум дека со големиот ризик доаѓа и голема награда. Успехот ги фаворизира храбрите!


Што значи ова „Т“. значи?

Диететичар
MS, Универзитетот Лунд, Шведска

Исхраната игра важна улога во животот на човекот. Навиките во исхраната се еден од факторите кои влијаат на нашето здравје. Често постои заблуда меѓу луѓето дека нутриционистите принудуваат многу рестриктивна диета, но тоа не е точно. Всушност, јас не забранувам никакви производи, но ги посочувам грешките во исхраната и помагам да се променат со давање совети и нови рецепти кои сам ги пробав. Ги советувам моите пациенти да не се спротивставуваат на промените и да бидат намерни. Само со волја и одлучност може да се постигне добар резултат во која било област од животот, вклучително и промена на навиките во исхраната. Кога не работам, сакам да одам на качување. Во петок навечер, најверојатно ќе ме најдете на мојот кауч, како се гушкам со моето куче и гледам Netflix.

Најново од Business News

Еланти маслиново масло - специјализирано за увоз и дистрибуција на висококвалитетно грчко екстра девствено маслиново масло на пазарот во ОК

Име на бизнисот и што прави https://www.elanthy.com/“специјализирана за увоз и дистрибуција на висококвалитетни грчки екстра девствени маслинки