ТОКСИЧНА ПОЗИТИВНОСТ НА ТЕЛОТО

– Што значи тој термин?

Тоа е очекувањето што луѓето го викаатДа останат позитивни за себе и за другите, без оглед на околностите, и секоја негативна енергија треба да се премолчи. Тоа е социјален тренд кој се залага за прифаќање на сите типови на тело; полот, формата, физичките способности, тонот на кожата и големината на телото.

Зошто е ова тренд кој треба да го оставиме зад нас: која е штетата од тоа/зошто е нереално за некои луѓе?

Трендот е неприфатлив затоа што треба да бидеме искрени за нашите нивоа на фитнес, здравје и себеси. Дали е тоа договор? Запомнете, повеќето луѓе го користат овој тренд за да дадат изговори кои ги компромитираат здравите навики. Желбата за промена треба да биде вродена - од внатрешна мотивација, а не да бидеш принуден да практикуваш здрав живот. Да бидеме реални овде; ако го прифатиме фактот дека луѓето можат да бидат здрави во сите големини, каде точно се движиме? Дали знаете колку е ризично за луѓето со прекумерна тежина да страдаат од срцеви заболувања и мозочен удар? Што е со медицинските трошоци и квалитетот на нивниот живот во тој момент? Па, потпирањето на овој тренд може да биде корисно ако ве турка да ја зголемите вашата самољубие. Но, мислам дека кога луѓето прифаќаат дека се несовршени, тоа може да ги притисне да се променат. Како резултат на тоа, тие ќе поттикнат љубопитност и природна желба нивната најдобра можна верзија.

Најнови објави на Елена Огнивцева (Види се)

Нутриционист, Универзитетот Корнел, MS

Верувам дека науката за исхрана е прекрасен помошник и за превентивно подобрување на здравјето и за дополнителна терапија во лекувањето. Мојата цел е да им помогнам на луѓето да го подобрат своето здравје и благосостојба без да се измачуваат себеси со непотребни ограничувања во исхраната. Јас сум поддржувач на здрав начин на живот – спортувам, возам велосипед и пливам во езерото цела година. Со мојата работа, бев прикажан во Vice, Country Living, Harrods магазинот, Daily Telegraph, Grazia, Women's Health и други медиуми.

Експерт за ментално здравје
MS, Универзитетот во Латвија

Длабоко сум убеден дека на секој пациент му треба единствен, индивидуален пристап. Затоа, во мојата работа користам различни методи на психотерапија. За време на моите студии, открив длабок интерес за луѓето како целина и верување во неразделноста на умот и телото и важноста на емоционалното здравје во физичкото здравје. Во слободното време, уживам во читањето (голем љубител на трилери) и одење на планинарење.

Анастасија Филипенко е психолог за здравје и здравје, дерматолог и слободен писател. Таа често ги покрива убавината и негата на кожата, трендовите во храната и исхраната, здравјето и фитнесот и врските. Кога не пробува нови производи за нега на кожата, ќе ја најдете како оди на часови по велосипед, се занимава со јога, чита во парк или пробува нов рецепт.

Најново од Прашајте го експертот