ШТО ДА ПОБАРАТЕ ВО CBD кремот

ШТО ДА ПОБАРАТЕ ВО CBD кремот

Во 2018 година се легализираше конопот за комерцијално производство на CBD. Затоа, CBD беше широко извлечена, правејќи ја достапна за истражувачки, медицински и рекреативни цели. Дополнително, ова поттикна значителен интерес од различни групи, што доведе до бројни производи направени од CBD. Оваа статија внимателно ќе ги разгледа CBD и што да барате во CBD кремите.

Канабидиолот (CBD) е канабиноидно соединение заедно со други соединенија како што се тетрахидроканабинол (THC), канабигерол (CBG) и канабинол (CBN) и канабихромен (CBC). Овие канабиноиди комуницираат со телото преку ендоканабиноидниот систем.; невромодулаторен систем кој влијае на различни функции на телото. Особено, го менува расположението, имунолошкиот одговор и производството на различни телесни хормони.

CBD главно се извлекува од коноп во форма на масла кои подоцна се користат за создавање на различни CBD производи. Тие вклучуваат топични производи, тинктури, капсули и таблети, вапси и јадења. Кремите за CBD се локални производи со CBD кои може да се нанесат директно на кожата за да се администрираат терапевтските ефекти на CBD. Подолу е објаснување за CBD кремите и што да се земе предвид при купување креми CBD.

CBD Креми

Локалните производи се супстанции кои може да се нанесат директно на кожата или за да се заштити кожата од фактори на животната средина или за да се издадат одредени медицински придобивки. Тие вклучуваат масла, масти, мелеми, креми и лосиони. Овие производи се разликуваат по општа шминка, конзистентност и целната област каде што се нанесуваат.

Како што сугерира името, CBD кремот е локален производ кој се базира на крем и содржи CBD. Повеќето козметички креми обично содржат 50 проценти масло и 50 проценти вода. Понатаму, CBD кремите може да се направат од CBD изолати, чист дестилат само од CBD соединенија. Може да се направи и со CBD со широк спектар, кој вклучува CBD и неколку други помали канабиноиди како што се CBN, CBG и CBDV. Дополнително, CBD кремите може да се направат од CBD со целосен спектар, вклучувајќи ограничени количини на THC.

Може да се користи локално за да се намали болката и воспалението и да се справат со различни кожни состојби. Се поставува конзистентноста на супстанцијата Темати за CBD освен, како што се креми, лосиони и лосиони. Тоа зависи од преференциите на потрошувачите, исто како и со артиклите што не се внесени во CBD.

Ендоканабиноидниот систем (ECS) го контролира апетитот, расположението и перцепцијата на болка и задоволство. Тетрахидроканабинолот (THC) и канабидиолот (CBD) се поврзуваат со клеточните рецептори во кожата, мускулите и нервите, активирајќи го ECS во нашите тела. Оваа интеракција објаснува зошто хроничната болка и воспаление се најчестата употреба на CBD кремот.

ШТО ДА ПОБАРАТЕ ВО CBD Кремите

Различни фактори можат да ја подобрат ефикасноста на кремот кој се користи за лекување на различни кожни заболувања. Овие фактори се директно поврзани со квалитетот на CBD кремите. Следниве се меѓу некои од главните фактори на кои треба да внимавате кога купувате CBD креми:

ПОТЕНЦИЈАТА НА КРЕМОТ CBD

Прво треба да се земе во предвид јачината на кремот. Паметно е да се користи моќен производ за оптимален резултат бидејќи, генерално, CBD не се апсорбира лесно од кожата. Јачината и времетраењето на ефектите на производот CBD се под влијание на неговата моќ.

Кај кремите, типичната моќност на производот треба да се движи од 3 до 8 mg по апликација што им се советува да ја користат. Производите со ниска моќност обично содржат помалку од 3 mg по апликација и бидејќи нудат помалку предности, на потрошувачите не им се препорачува да ги земаат. Поголемиот дел од производите со висока моќност имаат 8 mg CBD или повеќе по апликација. Откако ќе се искористат, тие стануваат поефикасни и имаат моментален ефект. Вашето првично внимание треба да биде нивото на ефикасност на производот во однос на моќта на кремот што се користи.

ВИДОТ НА КОРИСЕН ЕКСТРАКТ од коноп

Екстрактите од коноп доаѓаат во три основни категории: изолати, целосен спектар и широк спектар. Клиентите кои сакаат CBD креми без THC кои инаку предизвикуваат интоксикација би имале голема корист од изолатите. Медицинските ефекти на CBD се намалуваат со отсуството на други канабиноиди и супстанции што содржат терпен во овој екстракт.

Покрај тоа, не постои THC присутен во производите на CBD со широк спектар. Затоа, се препорачува за оние кои сакаат да уживаат во терапевтските ефекти на CBD без да се чувствуваат високо. Исто така, се препорачува за оние со поголема веројатност да се подложат на повторени тестови за лекови. Спротивно на тоа, CBD производите со целосен спектар содржат траги од THC и сите други канабиноиди и терпени, што го покажува ефектот на придружбата. Ова е феномен во кој хемиските состојки присутни во CBD работат синергично за да ги подобрат терапевтските ефекти на CBD.

ТЕСТИРАЊЕ ОД ТРЕТИ ЛИЦА

Иако FDA не ја гарантира ефикасноста или чистотата на производите на CBD, таа презема мерки против сомнителните бизниси со CBD за да го заштити јавното здравје и безбедност. Овие брендови даваат сомнителни здравствени тврдења кои ја заведуваат јавноста. Некои бизниси, исто така, профитираат од погрешно означување на нивните производи, што дополнително ги доведува во заблуда нивните клиенти.

Пред да купите производ, од клучно значење е правилно да го истражите. Истражувањето ја открива ефикасноста и квалитетот на производот на корисникот. Секогаш избирајте компании кои обезбедуваат специфични лабораториски резултати за нивните производи бидејќи тие даваат повеќе увид во супстанциите вклучени во кремот, покрај означените состојки. Затоа, ова гарантира дека производот CBD е целосно чист. Дополнително, ја зајакнува вашата доверба додека купувате CBD производи со тоа што ќе ви овозможи да ги споредите популарните CBD креми со нивните надворешни лабораториски резултати.

ЦЕНИ НА РАЗЛИЧНИ КРЕМИ CBD

Дополнително, цената прави некои производи да се издвојуваат од нивната конкуренција. Имајте на ум дека не сите производи со прекрасно пакување содржат корисни состојки. Во иста насока, не сите важни работи се претерано скапи. Имајќи ги предвид овие размислувања, можете да ја спротивставите репутацијата на брендот, прегледите на производите, состојките и легитимноста. Ова осигурува дека правите проценка на неколку брендови и лоцирање на висококвалитетен производ што е достапен.

ТЕРАПЕВТСКИ ПРИДОБИВКИ ОД КРЕМИТЕ CBD

Според Аталај и сор. (2020), CBD кремите имаат антиинфламаторни својства кои го намалуваат воспалението на кожата.

Според Jastrząb и сор. (2021)Кремите CBD имаат антиоксидантни својства кои го подобруваат здравјето на кожата со ублажување на радикали кои го забрзуваат стареењето на кожата.

Акави и сор. (2021) истакна дека CBD кремите имаат антибактериски својства кои ја отстрануваат нечистотијата и бактериите од кожата.

Според Пејравијан и сор. (2022)Кремите со CBD може да ублажат различни кожни состојби како што се акни и егзема.

ЗАКЛУЧОК

Кремите CBD се локални производи кои внесуваат CBD во различни креми. Тие комуницираат со ендоканабиноидните рецептори кои се наоѓаат на кожата за да понудат локализирано олеснување. Кремите CBD имаат антиинфламаторни својства кои ги намалуваат болките во мускулите и воспалението на кожата. Дополнително, тие имаат антиоксидантни својства кои го подобруваат здравјето на кожата, преку ублажување на слободните радикали, кои го забрзуваат стареењето на кожата.

Меѓутоа, кога купувате креми со CBD, треба да внимавате на различни фактори, како што се јачината на производот, видот на искористениот екстракт од CBD, цената и различните содржини што се наоѓаат во различните креми. Затоа, секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да користите кој било производ наполнет со CBD.

Користена литература

Jastrząb, A., Jarocka-Karpowicz, I., Markowska, A., Wroński, A., Gęgotek, A., & Skrzydlewska, E. (2021). Антиоксидативното и антиинфламаторното дејство на канабидиолот придонесува за намалена липидна пероксидација на кератиноцитите на кожата на стаорци изложена на УВ зрачење. Оксидативна медицина и клеточна долговечност, 2021 година.

Atalay, S., Jarocka-Karpowicz, I., & Skrzydlewska, E. (2020). Антиоксидативни и антиинфламаторни својства на канабидиол. Антиоксиданси, 9 (1), 21.

Aqawi, M., Sionov, RV, Gallily, R., Friedman, M., & Steinberg, D. (2021). Анти-бактериски својства на канабигерол кон Streptococcus mutans. Граници во микробиологијата, 12, 656471.

Пејравијан, Н., Део, С., Даунерт, С. и Хименез, Џеј Џеј (2022). Антивоспалителните ефекти на канабидиолот (CBD) врз акните. Весник за истражување на воспаление, 15, 2795.

Анастасија Филипенко е психолог за здравје и здравје, дерматолог и слободен писател. Таа често ги покрива убавината и негата на кожата, трендовите во храната и исхраната, здравјето и фитнесот и врските. Кога не пробува нови производи за нега на кожата, ќе ја најдете како оди на часови по велосипед, се занимава со јога, чита во парк или пробува нов рецепт.

Најново од CBD