ШТО Е ПОДОБРО, ЦБД ТИНКУРИ ИЛИ КАПСУЛИ

ШТО Е ПОДОБРО, ЦБД ТИНКУРИ ИЛИ КАПСУЛИ?

Тинктурите даваат моментален ефект во телото во споредба со капсулите, иако нивните ефекти се краткотрајни. Спротивно на тоа, на капсулите им треба подолго време за да се манифестираат во телото, иако можат да го маскираат ужасниот вкус на CBD и да обезбедат подолготрајни ефекти.

Ако барате CBD производ кој ќе делува брзо во вашето тело, тогаш CBD тинктурите се најдобриот избор. Тие се посилно апсорбирани во крвотокот отколку капсулите, кои се разградуваат преку варењето. КБР нафта се зема со ставање на неколку капки под јазикот за да се апсорбира во крвотокот. Сепак, капсулите траат подолго во телото. Покрај тоа, тие се идеални за маскирање на ужасниот вкус на CBD. Во оваа статија; ја споредуваме ефективноста на тинктурите и капсулите за да одредиме кој производ работи подобро за современа употреба.

ШТО Е ЦБД?

CBD е едно од многуте различни соединенија кои се наоѓаат во растението коноп. Се извлекува од цветовите, стеблата и листовите на растението канабис со помош на методот на суперкритична екстракција на CO2. За разлика од соединението THC во растението марихуана, CBD нема психоактивни ефекти (Камбербач и други, 2019 година). Во Соединетите Држави, производите од коноп не можат да надминат 0.3% THC според сметката за фарма од 2018 година.

ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ ОД CBD

Корон и Фелис, (2019) опишете неколку здравствени и терапевтски придобивки од CBD производите како што следува:

 • Го зајакнува здравјето на кожата
 • Ја ублажува болката
 • го намалува воспалението
 • Ја намалува вознемиреноста и депресијата
 • Промовира спиење
 • Го намалува гадењето и повраќањето
 • Ги намалува нападите поради епилепсија
 • Промовира смиреност

ШТО СЕ ТИНКУРИ CBD?

ЦБД тинктурите се екстракти на база на алкохол кои се консумираат сублингвално. Тие се екстрахирани од растението коноп канабис користејќи високо-отпорен алкохол како растворувач, кој може да остави горчлив вкус (Камбербач и други, 2019 година). По екстракцијата, се додаваат други адитиви како растителен глицерин, засладувачи или ароми за да се прикријат горчливиот вкус. Во зависност од очекуваните придобивки од тие тинктури, некои компании може да додадат витамини и додатоци како мелатонин.

КАКО ДА СЕ ЗЕМАТЕ ТИНКУРИ CBD?

Постојат различни начини на кои можете да земате CBD тинктури.

ДРЖЕТЕ ГО ПОД ЈАЗИКОТ

Методот под јазикот се нарекува и сублингвална потрошувачка. Тоа вклучува поставување Тинктура на ЦБД под вашиот јазик неколку минути и чекајќи да се апсорбира во крвотокот. Ефектите се покажуваат многу брзо во споредба со другите методи кои зависат од варењето на распаѓањето на CBD.

ГОЛТАЈЌИ ГО УСНО

ЦБД тинктурите може да се земаат и преку цревата. Некои луѓе не сакаат да го држат под јазикот, а потоа да го голтаат производот. Овој метод ќе работи, но не толку брзо како да го држите под јазикот, бидејќи CBD мора брзо да се подложува на варење. Потребно е извесно време за да се прикажат очекуваните резултати.

МЕШАЊЕ СО ХРАНА ИЛИ ПИЈАЛАКИ

Можете да ги измешате вашите CBD тинктури со вашата храна или омилени пијалоци за да го прикриете неговиот вкус ако не ви се допаѓа. Ако го додадете во вашето кафе ќе биде одлично.

ПРИМЕНЕТЕ ГО НА ВАШАТА КОЖА

ЦБД тинктурите може да се нанесат директно на вашата кожа. Ќе се апсорбира локално и ќе ги покаже посакуваните придобивки по некое време.

ПРИДОБИВКИ ОД ТИНКУРИТЕ НА CBD

 • Тие се лесни за транспорт
 • Имаат долг рок на траење
 • Лесно се погодуваат прецизно
 • Тие имаат зголемена биорасположивост

КАКО ДА ДОЗИРАТЕ ТИНКУРИ CBD?

Дозата на тинктурата се разликува од личност до личност. Сепак, почетниците треба да започнат со ниски дози за да ги измерат нивните реакции на тинктурите. После тоа, тие можат да ја зголемат или намалат нивната доза според нивните потреби (Камбербач и други, 2019 година). Зголемувањето на дозата се врши постепено, но просечната доза е околу 20-50 mg.

ШТО СЕ КАПСУЛИ CBD?

CBD капсули се производи слични на таблети кои се консумираат орално и се состојат од обвивка што е направена од вегетаријанска замена и исполнета со одредена количина на CBD.

КАКО ДА КОРИСТЕТЕ КАПСУЛИ CBD

CBD капсулите се земаат орално со вода или омилен пијалок. Се верува дека CBD е липофилна, така што земањето CBD капсули со храна што содржи масти ќе ја зголеми нивната биорасположивост.

ПРИДОБИВКИ ОД КАПСУЛИТЕ CBD

КАПСУЛИТЕ CBD НЕМААТ ВРУС

Капсулите CBD го маскираат земниот вкус на CBD (Камбербач и други, 2019 година). Некои луѓе не го сакаат вкусот на CBD. Оттука капсулите даваат идеална опција за маскирање на вкусот.

КАПСУЛИТЕ CBD НЕ СЕ НЕУМНИ

CBD КАПСУЛИТЕ СЕ ПРЕНОСНИ, ПОСЕБНО КОГА ПАТУВАТЕ. ПАКУВАНИ СЕ ВО ШИШЕ ЗА ДА НЕ МОЖАТ ДА СЕ ИСПРИЈАТ. ПАКУВАЊЕТО ШИШЕ ИМА ПОМАЛИ ЕДИНИЦИ, ВИ ДОЗВОЛУВА ДА ЈА ОДБЕРЕТЕ КОЛИЧКАТА ВИ Е ПОТРЕБНА ЗА ВАШЕТО ПАТУВАЊЕ БЕЗ ДА ГО ПОНЕСЕТЕ ЦЕЛОТО ПАКУВАЊЕ.

CBD КАПСУЛИТЕ СЕ ПОДИСКРЕТНИ

Земањето CBD капсули е релативно доверливо. Треба само да пукнете едно во устата и да голтате со вода без да привлечете внимание.

CBD КАПСУЛИТЕ ДОЗВОЛУВААТ ТОЧНО ДОЗИРАЊЕ

Секоја CBD капсула доаѓа со измерена количина на CBD; веќе пресметаната доза го прави лесно потрошен.

КАКО ДА ГИ ИЗБЕРЕТЕ НАЈДОБРИТЕ CBD КАПСУЛИ?

 • Компанијата мора да обезбеди доказ за лабораториско тестирање од трета страна
 • Капсулите CBD мора да содржат помалку од 0.3% THC
 • Производот мора да го поминал тестот на пестициди, тешки метали и калапи
 • Производот треба да покаже дали состојките се органски сертифицирани

УПОТРЕБА НА КАПСУЛИ CBD

Еванс, (2020 г) ги забележа следните терапевтски и здравствени придобивки од CBD:

 • Намалување на стресот
 • Олеснување на болката
 • Промовирање на смиреност
 • Регулирање на навиките за спиење
 • Лекување на симптоми поврзани со рак
 • Справување со анксиозноста

НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ ОД КАПСУЛИТЕ CBD

Иако CBD капсулите се сметаат за пријателски на телото, тие имаат некои несакани ефекти особено кога се земаат погрешно. Несаканите ефекти се исто така распространети кај оние кои прв патуваат (Милар и сор., 2020). Овие несакани ефекти вклучуваат:

 • Промена на телесната тежина
 • Промена на апетитот
 • Замор
 • Дијареа
 • Поспаност

Заклучок

И тинктурите и капсулите издаваат слични производи на телото; тие се разликуваат само во методите на потрошувачка и времето потребно за да се манифестира нивното влијание. Од една страна, тинктурите на CBD се манифестираат побрзо од капсулите. Како што споменавме порано, тинктурите се ставаат под јазикот, се држат таму некое време и се апсорбираат во крвотокот. Спротивно на тоа, капсулите се земаат орално; тие се под варење што може да потрае и до два часа. Телото релативно ги толерира производите. Сепак, оние кои првпат користат лекови или лица кои погрешно ги администрираат лековите може да имаат благи несакани ефекти. 

Користена литература

Корон, Џ., и Фелис, ЏФ (2019). Ендоканабиноидниот систем и неговата модулација со канабидиол (CBD). Алтернативни терапии во здравството и медицината, 25.

Камбербач, Џ., и Ерсон. (2019, 1 мај). Сè што треба да знаете за тинктурите на CBD. ELLE. https://www.elle.com/culture/a27149060/what-are-tinctures/

 Еванс, Ј. (2020). Крајниот водич за CBD: Истражете го светот на канабидиолот. Fair Winds Press.

Милар, СА, Мегваер, РФ, Јејтс, АС и О'Саливан, СЕ (2020). Кон подобра испорака на канабидиол (CBD). Фармацевтски производи, 13 (9), 219. https://doi.org/10.3390/ph13090219.

Најнови објави на Барбара Сантини (Види се)

Барбара е хонорарен писател и советник за секс и врски во Dimepiece LA и Peaches and Screams. Барбара е вклучена во различни едукативни иницијативи кои имаат за цел да ги направат советите за секс подостапни за секого и да ги разбие стигмата околу сексот во различни културни заедници. Во слободното време, Барбара ужива да шета низ старите пазари во Брик Лејн, да истражува нови места, да слика и да чита.

Најново од CBD