ШТО Е ПОДОБРО, ЦБД ТИНКУРИ ИЛИ КАПСУЛИ?

ШТО Е ПОДОБРО, ЦБД ТИНКУРИ ИЛИ КАПСУЛИ?

Тинктурите и капсулите на CBD се два начини да се земе CBD, а секој има добрите и лошите страни. Тинктурите на CBD ефикасно обезбедуваат CBD и ветуваат висока биорасположивост и брзи ефекти, но тие се горчливи и земјени. CBD капачињата не се биодостапни како тинктурите, но тие се одлични за маскирање на вкусот на CBD.

Ако сакате да се приклучите на режимот CBD, може да се запрашате кој CBD производ е подобар; CBD тинктури или капсули. Нема добар или лош CBD производ; секој метод има добрите и лошите страни што мора да ги измерите пред да изберете кој метод да го користите. CBD капсули маскирајте ја горчината и земјеноста на CBD; тие се лесни за движење бидејќи се помалку несмасни, а исто така овозможуваат прецизност на дозирањето. Сепак, тие не се биодостапни и може да биде потребно време да се сварат пред да се ослободи CBD. Тинктурите на CBD се горчливи, земјени и несмасни, но се најдобри во брзата испорака на CBD. Еве како се споредуваат двата типа на CBD производи.

ШТО Е ЦБД?

Пред да ги разгледате двата производи што луѓето ги земаат за да уживаат во придобивките од CBD, мора да знаете што е CBD. CBD стана дел од мејнстримот и постојано расте во побарувачката и возбудата. Маскал и сор. (2019) ја дефинираше CBD како непсихоактивно хемиско соединение во растенијата канабис. Таквите соединенија се нарекуваат и канабиноиди, а CBD е еден од повеќе од 100-те канабиноиди во природата. Според Шлиенц и сор. (2018), THC е психоактивен во акција и прави да се чувствувате високо. Сепак, ова е различно од CBD, што не доведува до висок ефект, што прави повеќе луѓе да ги привлекуваат. Освен тоа, Ват и Карл (2017) ја дефинираа CBD како терапевтска, и многумина сакаат да ја искористат оваа терапија, поради што побарувачката и возбудата за CBD само ќе продолжат да растат.

CBD ПРОИЗВОДИ

Иако на многу луѓе им се допаѓа CBD поради неговите многубројни придобивки, човечките клетки не можат директно да го внесат канабиноидот во телото. Наместо тоа, мора да се внесе во соединенија од кои телото може да има корист, што резултира со производи од CBD. Има многу CBD производи во просторот од коноп, вклучувајќи;

  1. CBD масла и тинктури; се течни форми на CBD кои имаат масла и алкохоли со висока отпорност како основа. Тие брзо доставуваат CBD на телото, но се горчливи.
  2. CBD капсулите се како и сите други капачиња и во голема мера го маскираат горчливиот вкус на КБР нафта. Сепак, тие се бавни во испораката на CBD бидејќи им треба време да се сварат.
  • Јастиви со CBD; вклучувајќи ги и гуми за џвакање и чоколади, го маскираат горчливиот вкус на CBD и ви дозволуваат да го земате CBD со вкус, но тие се бавни во испораката на CBD бидејќи им треба време за варење.
  1. Темати за CBD; Тие се нанесуваат на кожата, а не внатрешно и се единствени бидејќи ви дозволуваат да ги почувствувате ефектите на CBD без да дозволите канабиноидот да комуницира со крвниот систем.
  2. CBD vapes се најбрзите CBD производи, на кои им се потребни само неколку минути за да се појават ефектите на CBD.

ТИНКУРИ CBD VS. КАПСУЛИ: ВКУС

Написот ги разгледува капсулите и тинктурите на CBD и како тие се споредуваат, помагајќи ви да го изберете најдобриот предмет. Не постои подобар CBD производ од другиот, но мора да ги погледнете добрите и лошите страни на секој метод и да изберете со што да се справите. На пример, CBD тинктурите се горчливи и земјени, дозволувајќи му на вашиот јазик да комуницира со вкусот. Во меѓувреме, CBD капсулите не се најслатките CBD производи, но тие во голема мера ја маскираат земјеноста на CBD. Така, CBD капачињата се подобар избор ако ви требаат CBD производи кои ви дозволуваат да земате CBD без горчина.

ТИНКУРИ CBD VS. КАПСУЛИ: ИСПОРАКА И ЕФЕКТИ

Другото нешто што мора да го погледнете при изборот на вистинскиот производ CBD за купување е испораката и ефектите. CBD маслата и тинктурите се клучните начини за земање на CBD бидејќи овозможуваат брза испорака. Можете да ги земате орално или да ги додадете во храната, но сублингвалното внесување во кое ги ставате капките масло од CBD под јазикот е најефективниот начин за брзо испорака на CBD и брзо доживување на ефектите. Капсулите со CBD се голтаат само и немаат друг начин за испорака на CBD. Бидејќи прво им треба време да се сварат, тие не се толку брзи како CBD маслата во давањето ефекти на CBD.

CBD ТИНКУРИ VS. КАПСУЛИ: БИОДОСТАПНОСТ

Биорасположивоста е мерка за фракцијата и брзината на почетната количина на супстанција која успешно стигнува до наменетата дестинација, што може да биде точка на дејство на течноста од која телото ја зема. Тоа е критично во светот на CBD и една од многуте работи што мора да ги земете предвид додека одлучувате за кој производ CBD да одите. CBD тинктурите поттикнуваат висока биорасположивост преку сублингвалните; внесување. Сепак, бидејќи на капачињата CBD им треба време за варење за да се манифестираат ефектите на CBD, тие имаат пониска биорасположивост од она што може да го понудат тинктурите на CBD.

CBD КАПСУЛИ VS. ТИНКУРИ CBD: ПРЕЦИЗНОСТ НА ДОЗИРАЊЕТО

Ако сакате да купите CBD производи, леснотијата на дозирање на производот е клучна и мора да ја земете предвид при изборот на производот што ќе го купите. ЦБД маслата и тинктурите тешко се дозираат со капалка и лесно може да згрешите. Сепак, CBD капачињата доаѓаат со канабиноидот маскиран внатре. Дали барате CBD производ кој овозможува лесно дозирање на CBD? Подобро размислете за CBD капачињата.

ТИНКУРИ CBD VS. CBD КАПСУЛИ: ЛЕСНОСТ ЗА ДВИЖЕЊЕ НА ОКОЛУ

Ако сте патувачка птица и многу се движите наоколу, мора да го нарушите производот CBD што ви овозможува удобност при движење. Споредувајќи ги тинктурите и капачињата CBD, вторите се подобри. Тие се помалку несмасни и не се закануваат да се излеат наоколу додека се движите. Освен тоа, капачињата се лесни за дозирање, па дури и во далечната земја, тие ви овозможуваат лесно време да земате CBD. Покрај тоа, CBD капачињата се дискретни и изгледаат како сите капачиња, што значи дека можете да ги носите насекаде без да привлекувате непотребно внимание кон вас. Во меѓувреме, CBD маслата се несмасни и лесно ве плеткаат.

ЗАКЛУЧОК

Ниту еден CBD производ не е подобар од другиот. Секој метод има добрите и лошите страни што мора да ги измерите за да го изберете вистинскиот производ. Тинктурите на CBD обезбедуваат CBD брзо, овозможувајќи брзи ефекти и висока биорасположивост, а сето тоа е загрозено во капачињата на CBD. Сепак, тие се горчливи и земјени, што ги прави тешки за голтање, а исто така се несмасни, што го прави предизвик да се дозираат или да се движат со нив. Капите на CBD бараат време за да се донесат ефектите на CBD и имаат загрозена биорасположивост. Сепак, тие го маскираат горчливиот вкус на CBD маслото, лесно се дозираат и ви даваат погодност додека патувате со CBD.

Користена литература

Маскал, М., Хафези, Н., Ванг, Д., Ху, Ј., Сера, Г., Далас, МЛ и Спенсер, ЈП (2019). Синтетички, не-токсички 8, 9-дихидроканабидиол за ублажување на нападите. Научни извештаи, 9 (1), 1-6.

Schlienz, NJ, Lee, DC, Stitzer, ML, & Vandrey, R. (2018). Ефектот на одржување на високи дози на дронабинол (орален THC) врз само-администрирање на канабис. Зависност од дрога и алкохол, 187, 254-260.

Ват, Г., и Карл, Т. (2017). Ин виво докази за терапевтски својства на канабидиол (CBD) за Алцхајмерова болест. Граници во фармакологијата, 8, 20.

Нутриционист, Универзитетот Корнел, MS

Верувам дека науката за исхрана е прекрасен помошник и за превентивно подобрување на здравјето и за дополнителна терапија во лекувањето. Мојата цел е да им помогнам на луѓето да го подобрат своето здравје и благосостојба без да се измачуваат себеси со непотребни ограничувања во исхраната. Јас сум поддржувач на здрав начин на живот – спортувам, возам велосипед и пливам во езерото цела година. Со мојата работа, бев прикажан во Vice, Country Living, Harrods магазинот, Daily Telegraph, Grazia, Women's Health и други медиуми.

Најново од CBD