ШТО Е ЦБД маслото со целосен спектар?

ШТО Е ЦБД маслото со целосен спектар?

Напливот на соединенија од канабис на пазарот направи многу луѓе да се потпрат на производите на CBD. Ова ги натера луѓето да се запрашаат што се. Оваа статија се фокусира на еден тип на CBD, CBD маслото со целосен спектар и неговите придобивки, како што се лекување на несоница, ублажување на болката и како го минимизира високиот крвен притисок.

Неколку производи од канабис станаа тема на пазарот. Нивната побарувачка се зголеми, па дури и почна да се натпреварува со лекови на рецепт поради придобивките што ги има. Повеќето производители почнаа да излегуваат со различни и различни брендови. Некои од овие брендови се направени од целосен спектар КБР нафта. Повеќето производители претпочитаат користење на CBD маслото со целосен спектар бидејќи ги има присуството на сите соединенија кои се наоѓаат во растението канабис и е целосно активно. Ова значи дека CBD маслото со целосен спектар е најефикасно од трите типа на CBD. 

CBD масло со целосен спектар

CBD со целосен спектар е еден од трите CBD типови извлечени од растението канабис. Ги има сите соединенија присутни во растението канабис. Ова значи дека има и присуство на соединение THC во нив, иако во мали количини. Исто така, има присуство на други канабиноиди кои се многу активни. Може да произведе ефект на придружба. Тоа е затоа што сите соединенија се активни и работат заедно. Некои од соединенијата што ги вклучи CBD маслото со целосен спектар;

  • Канабиноиди

Целосниот спектар има присуство на речиси сите канабиноиди кои се наоѓаат во растението канабис. Ова е една од причините зошто често се нарекува канабис од цело растение. Некои од најактивните канабиноиди во CBD маслото со целосен спектар вклучуваат CBD и THC. Тие се најзначајните соединенија. Тие се претежно познати по нивните психоактивни и терапевтски ефекти. Присуството на THC може да предизвика опојно дејство.  

ТЕРПЕНИ

Терпените се органски соединенија одговорни за посебниот мирис на растенијата. Постојат многу видови на терпени, секој со својот мирис. Тие се оние кои го одредуваат типот на вкус и мирис што ќе ги има една супстанција. Тие исто така имаат лековити својства и помагаат во надополнување на THC и CBD во нивните лековити својства.

ФЛАВОНОИДИ

Неколку флавоноиди се наоѓаат во целосен спектар КБР нафта. Некои од нив може да се најдат во зеленчук, житарки и овошје. Како и другите соединенија, тие исто така се познати по тоа што даваат терапевтски ефекти. Тие исто така имаат антиинфламаторни својства.   

ПРИДОБИВКИ ОД ЦБД маслото со целосен спектар

ЈА ОБОЛНУВА БОЛКАТА

Според Коган и сор. (2020), CBD маслото со целосен спектар има некои аналгетски својства кои помагаат во ублажување на болката кај поединци. Почувствуваната болка може да биде предизвикана од воспаление во телото. Откако ќе се намали воспалението, болката повеќе не може да се почувствува. Воспалението во телото се предизвикува кога штетната материја ќе дојде во допир со здравите клетки во телото и на тој начин предизвикува негово оштетување. Некои од болките што CBD маслото со целосен спектар може да ги намали се болки во грбот, артритис и болки во мускулите.

ЈА ОЛЕКНУВА И ЛЕКУВА АНКСИОНОСТА

Анксиозноста може да биде предизвикана од неколку фактори, како што се стресот и депресијата. Можеби изгледа нормално, но кога станува зачестено, станува проблем и може да го попречи нормалното функционирање на телото. Повеќето поединци користат CBD со целосен спектар за да им помогнат во ублажувањето на анксиозноста. CBD помага во ублажување на симптомите кои предизвикуваат анксиозност и на тој начин ги балансира функциите на телото. Ларсен и сор. (2020) изјави дека CBD маслото со целосен спектар може да се користи и за лекување на состојби на социјална анксиозност.  

ЛЕКУВА НЕСОНИИЈА

Несоницата се однесува на долгите часови кога не може да се спие дури и по долг ден на работа. Секојдневниот животен стрес може да му отежни на некој да спие. Лиу (2019) сугерираше дека маслото со целосен спектар CBD е познато дека има својства за подобрување на квалитетот на спиењето на поединецот. Помага во намалување на несоницата кај поединци, особено оние со такви проблеми поради нивната возраст или медицински состојби. Има некои смирувачки својства кои помагаат да се релаксираат телото и умот, а со тоа се ослободува од стресот и на тој начин се дава чувство на спокојство.

ПОМАГА СО ЗДРАВЈЕТО НА КОЖАТА

Според Гомолин и сор. (2020), со целосен спектар помага во лекување на кожни состојби како што се псоријаза, егзема и акни. Добрата работа во користењето на CBD маслото со целосен спектар во лекувањето на кожните состојби е што сите соединенија присутни во него се активни, што значи дека ефектите ќе бидат брзи и брзи. Некои соединенија како витамини и масни киселини им помагаат на поединците да одржуваат и да се изградат за да имаат здрава кожа. Исто така и помага на кожата да се спротивстави на габични, вирусни и бактериски инфекции. Ова значи дека кожата е заштитена, и човек добива нахранета и блескава кожа.      

ГО МИНИМИЛИРА ВИСОКИОТ КРВЕН ПРИТИСОК

Високиот крвен притисок може да биде предизвикан од многу фактори, како што се анксиозност и стрес. Маслото CBD со целосен спектар помага во справувањето со факторите кои предизвикуваат висок крвен притисок; кога се минимизираат, помагаат да се намали или да се врати во нормала.

МЕТОДИ НА ПОТРОШУВАЊЕ НА МАСЛО CBD со целосен спектар

ПОДЈАЗИЧНО

Маслото CBD со целосен спектар може да се зема сублингвално. Се ставаат под јазикот и се чека некое време за да може слузокожата да ги впие. Потоа се внесува во крвотокот, каде што се чувствуваат неговите ефекти. Ефектите не бараат време за да се почувствуваат, но се долготрајни.

ТЕМИ

Повеќето луѓе кои сакаат локално да го користат CBD маслото со целосен спектар не сакаат да го почувствуваат вкусот на маслото во устата. Тие го нанесуваат на нивната кожа, а ендоканабиноидните рецептори комуницираат со CBD. Негативна страна на користењето на овој метод е тоа што ефектите ќе се почувствуваат само во локално применетата област.

ГОЛТАЊЕ

Маслото CBD со целосен спектар може да се користи преку голтање. Откако ќе се проголтаат преку голтање, тие мора да поминат низ варење за да ги внесат директно во крвотокот и да го почувствуваат ефектот. Нивните ефекти може да потрае некое време за да се почувствуваат бидејќи CBD маслото со целосен спектар ќе се внесе во крвотокот во делови. Сепак, тие се долготрајни.   

НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ ОД КОРИСТЕЊЕ НА МАСЛОТО CBD со целосен спектар

  • Гадење
  • Сува уста
  • Дијареа
  • Повраќање
  • Поспаност

ЗАКЛУЧОК

Оваа статија покажува дека CBD маслото со целосен спектар е еден од трите типа на CBD масло. Ги има сите соединенија присутни во растението канабис. Она за јадење за маслото CBD со целосен спектар е тоа што сите соединенија во соединението работат заедно за да го дадат ефектот на придружбата. Ефикасно е и на придобивките што ги имаат. Меѓутоа, за ефектите да бидат брзи, треба да се претпочита методот што некој го користи за да ги конзумира. Ако планирате да ги добиете непосредните ефекти, најдобриот метод би бил сублингвалниот и испарувањето. Ако сакате долготрајни ефекти, најдобро би било да проголтате CBD масло со целосен спектар и да користите капсули. 

Користена литература

Гомолин, А., Нетчипорук, Е., Гнијадецки, Р., и Литвинов, IV (2020). Апликации на вештачка интелигенција во дерматологијата: каде стоиме? Граници во медицината, 7, 100.

Лиу, Т. (2019). Што е CBD масло? Научете ги фактите: употреба, придобивки и несакани ефекти.

Ларсен, Ц., и Шахинас, Ј. (2020). Дозирање, ефикасност и безбедност на администрацијата на канабидиол кај возрасни: систематски преглед на испитувања на луѓе. Весник за истражување на клиничката медицина, 12 (3), 129.

Коган, Л., Хелиер, П., и Даунинг, Р. (2020). Употреба на екстракт од масло од коноп богат со канабидиол за лекување на болка поврзана со остеоартритис кај кучињата: Пилотска студија. AHVMA J, 58, 1-10.

Нутриционист, Универзитетот Корнел, MS

Верувам дека науката за исхрана е прекрасен помошник и за превентивно подобрување на здравјето и за дополнителна терапија во лекувањето. Мојата цел е да им помогнам на луѓето да го подобрат своето здравје и благосостојба без да се измачуваат себеси со непотребни ограничувања во исхраната. Јас сум поддржувач на здрав начин на живот – спортувам, возам велосипед и пливам во езерото цела година. Со мојата работа, бев прикажан во Vice, Country Living, Harrods магазинот, Daily Telegraph, Grazia, Women's Health и други медиуми.

Најново од CBD