ШТО Е CBD маслото и ДАЛИ ТРЕБА ДА ГО КОРИСТЕТЕ?

ШТО Е CBD маслото и ДАЛИ ТРЕБА ДА ГО КОРИСТЕТЕ?

CBD е едно од најпопуларните и најразновидни соединенија во светот. Производителите во различни сектори, здравје и благосостојба и индустријата за убавина креативно го вградуваат во нивните производи.

Покрај тоа, истражувањето за CBD е во тек, со студии кои имаат за цел различни придобивки, ефективност, дозирање и несакани ефекти. Еден од производите на CBD е КБР нафта, кој можете директно да го земете така што ќе го ставите под јазикот, потоа ќе го голтнете, ќе го додадете во храна или пијалоци итн. Сепак, што точно е CBD масло и дали треба да го користите? Пронајди.

ШТО Е ЦБД МАСЛО?

CBD маслото е производ добиен од растението коноп. Потоа се комбинира со основно масло како што е кокосово или масло од семе од коноп. Конопот, од кој се добива CBD, е во форма на канабис Сатива со мали количини на тетрахидроканабинол и THC. Ова значи дека CBD не предизвикува „високи“ ефекти бидејќи количините на THC обично се ниски до 0.3%. Не мора да се грижите дека ќе бидете опиени кога земате CBD.

Откако ќе се добие CBD маслото, може да се вгради во креми или гел, а потоа да се направи во капсули за орална потрошувачка. Може да се нанесуваат директно и локално на кожата. Понатаму, можете директно да го ставите под јазикот или да го додадете во храна, пијалок или варена храна. Начинот на земање CBD ќе зависи од потребата.

FDA не го регулира CBD маслото ниту ја одобрува неговата употреба за медицински цели. Разговарајте со вашиот лекар пред да внесете CBD масло.

Употребата на CBD масло е широко распространета поради неговите потенцијални здравствени придобивки. Не е ни чудо што производителите на производи за убавина, заедно со производителите на здравје и фитнес, ја имаат како една од состојките за нивните производи. Дали треба да користите CBD масло?

ДАЛИ ТРЕБА ДА КОРИСТЕТЕ CBD масло?

Ова е веројатно едно од бројните прашања што можеби ги имате за маслото CBD. Следниве се некои од случаите кога треба да користите CBD масло;

КОГА ИМА ПОТРЕБА ОД ОЛЕКУВАЊЕ НА БОЛКАТА

Mücke et al. (2018) откриле дека поддржувачите на CBD ги ценат неговите својства за ослободување од болка. Затоа, ако имате болки и болки, можете да нанесете масло од CBD локално на погодената област и да добиете придобивки за ублажување на болката.

КОГА СЕ ОБРАБОТУВААТ СОСТОЈБИ КАКО анксиозност, СТРЕС И ПАРКИНСОНОВА БОЛЕСТ

Де Фарија и сор. (2020) поврзана употреба на CBD за лекување на горенаведените состојби. Покрај тоа, постои CBD лек на рецепт кој помага при третман на епилепсија.

КОГА СО СОСТОЈБИ НА КОЖАТА

Според Мартинели и сор. (2021), можете локално да нанесете CBD масло за да се справите со кожни состојби како акни и псоријаза. Ова е поради антиинфламаторните придобивки од CBD. Според истражувањата, CBD може да помогне да се намали воспалението и на тој начин да се третираат одредени состојби на вашата кожа.

КОГА ГО ПОДОБРУВА ЗДРАВЈЕТО НА СРЦЕТО

CBD може да помогне да се намали високиот крвен притисок кај одредени поединци. На овој начин, таков корисник може да го подобри своето здравје на срцето.

КОГА ТРЕБА ДА ГО ПОДОБРИТЕ КВАЛИТЕТОТ НА ВАШИОТ СОП

Молтке и Хиндоча (2021) откриле дека земањето CBD масло може да помогне во подобрувањето на вашите шеми на спиење, па дури и да одговори на одредени нарушувања на спиењето. Сепак, се уште се потребни повеќе истражувања за да се дојде до конечен заклучок за неговата ефикасност.

Затоа, постојат случаи кога можете да користите CBD масло. Сепак, има ли други кога не треба да го користите?

КОГА Е БЕЗБЕДНО ДА НЕ КОРИСТЕТЕ CBD масло?

Поединци со одредени услови треба да избегнуваат користење на CBD масло за нивна безбедност. Овие групи на луѓе вклучуваат;

 • Бремени жени и доилки; Понекогаш, маслото од CBD што го купивте може да има загадувачи кои му штетат на вашето неродено бебе или новороденче. Затоа е безбедно да се избегне целосно користење на CBD масло.
 • Деца; Единствениот CBD производ што е одобрен за употреба од деца на возраст од најмалку една година е лекот на рецепт; Епидиолекс. Децата можат да земаат до 25 mg од овој лек дневно. Покрај овој лек, не е јасно колку CBD е безбедна за децата.
 • Лица со Паркинсонова болест и заболување на црниот дроб; Ако имате некој од овие услови, најдобро би било да ја одржувате дозата на маслото од CBD што е можно пониско. Уште повеќе, може целосно да го избегнете. Тоа е затоа што CBD може да ја влоши вашата состојба или дури и да комуницира со лековите што веќе ги примате.

Препорачливо е да се консултирате со вашиот давател на здравствена заштита пред да започнете да користите CBD масло или кој било друг CBD производ. На овој начин, ќе го добиете вистинскиот совет за совршената доза и ќе разберете дали таа ќе има интеракција со лекот што веќе го примате.

ДАЛИ CBD маслото е легално?

Ако сте почетник, можеби се прашувате за законитоста на CBD маслото пред да започнете да го користите. Различни земји имаат различни закони во врска со потрошувачката на неколку работи. Не е изненадувачки што маслото CBD не е легално насекаде. Во одредени држави во САД, тоа е легално за медицинска употреба. Затоа, пред да користите CBD масло, проверете дали е легално или не во вашата држава.

НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ НА МАСЛОТО CBD

Општо земено, користењето на соодветната доза на CBD масло е безбедно. Меѓутоа, кога се зема во екстремно високи количини, може да предизвика одредени несакани ефекти, вклучувајќи;

 • Лесноглавост
 • Сува уста
 • Халуцинации
 • Низок крвен притисок
 • Депресија
 • Главоболка
 • Поспаност
 • Знаци на повреда на црниот дроб, особено во екстремно високи дози
 • Интеракции со лекови како што се разредувачи на крв.

Достапните информации за несаканите ефекти на CBD маслото сè уште се недоволни. Ова бара повеќе студии и истражувања за истото за повеќе докази.

ЗАКЛУЧОК

CBD маслото е производ од растението коноп и е многу разноврсно. Многу производители во индустриите за здравје и убавина го вградуваат во нивните производи. Покрај тоа, достапното истражување го поврзува CBD со ублажување на болката и лекување на состојби како анксиозност и стрес. Ако страдате од кожни заболувања, маслото од CBD може да ви помогне. Меѓутоа, ако сте бремени, доите или имате заболувања на црниот дроб, треба да избегнувате CBD масло. Сепак, децата треба да го избегнуваат. Во однос на законитоста, маслото CBD не е легално во сите држави.

Користена литература

Де Фарија, С.М., Де Мораис Фабрисио, Д., Тумас, В., Кастро, ПК, Понти, м-р, Халак, ЈЕ, … и Чагас, МХН (2020). Ефекти од акутна администрација на канабидиол врз анксиозноста и треморот предизвикани од симулиран тест за јавно говорење кај пациенти со Паркинсонова болест. Весник за психофармакологија, 34 (2), 189-196.

Martinelli, G., Magnavacca, A., Fumagalli, M., DellʼAgli, M., Piazza, S., & Sangiovanni, E. (2021). Канабис Сатива и здравје на кожата: Дисекција на улогата на фитоканабиноидите. Планта Медика.

Moltke, J., & Hindocha, C. (2021). Причини за употреба на канабидиол: Пресечна студија за корисници на CBD, фокусирајќи се на стресот, анксиозноста и проблемите со спиењето што самите го перцепираат. Весник за истражување на канабис, 3 (1), 1-12.

Mücke, M., Phillips, T., Radbruch, L., Petzke, F., & Häuser, W. (2018). Лекови базирани на канабис за хронична невропатска болка кај возрасни. Cochrane Database Of Systematic Reviews, (3).

Анастасија Филипенко е психолог за здравје и здравје, дерматолог и слободен писател. Таа често ги покрива убавината и негата на кожата, трендовите во храната и исхраната, здравјето и фитнесот и врските. Кога не пробува нови производи за нега на кожата, ќе ја најдете како оди на часови по велосипед, се занимава со јога, чита во парк или пробува нов рецепт.

Најново од CBD