ШТО Е ЦБД МАСЛО?

ШТО Е ЦБД МАСЛО?

CBD е меѓу неколкуте соединенија од околу стотина познати како канабиноиди. Тоа е хемикалија која е природно добиена од растението Канабис Сатива. CBD маслото содржи екстракт од CBD внесен со масло од носител, како што е маслото MCT. Прочитајте за да дознаете повеќе за КБР нафта и неговите придобивки.

CBD моментално добива на популарност поради неговата толеранција кај луѓето. Има минимални несакани ефекти и не резултира со опојни ефекти. Додека е во чиста форма на оваа хемикалија, CBD се чини дека нема потенцијална злоупотреба, како и да предизвикува каква било штета. Откриено е дека CBD може да се самолекува децата кои страдаат од синдромот Дравет, ретка форма на епилепсија. Поради овие ефекти, CBD се продава и се користи за лекување на неколку медицински состојби и инфекции на животниот стил. На пример, ја ублажува анксиозноста и стресот, ја намалува болката и воспалението и ја подобрува когнитивната функција и здравјето на кожата.

ШТО Е ЦБД МАСЛО?

Маслото од канабидиол (CBD) е цвет или лист од канабис што е растворен во природни носачки масла како што се маслото од коноп, маслиново масло или сончогледово масло за да се добие концентриран екстракт. Некои од растворувачите што се користат овде вклучуваат органски растворувачи, на пример, изопропил алкохол и етанол, и суперкритични течности како што се бутан и CO2. Растворувачите и условите кои се применуваат при неговото екстракција играат критична улога во неговиот вкус, вискозност и боја на крајот од неговото екстракција.

Според Ростами (2021), КБР нафта, при неговото извлекување, е придружено со неколку есенцијални канабиноидни компоненти кои обично се елиминираат преку процес познат како зимизација. Процесот вклучува ставање на екстрактот во замрзнувач од околу -20 до -80 степени Целзиусови најмалку осум до дваесет и четири часа. Под овие услови, основните компоненти со ниски точки на топење, како што се триглицеридите, восоците и хлорофилот, се таложат или со процеси на филтрирање или центрифугирање. Процесите помагаат да се подобри конечната боја и вкусот на производот.

ЗОШТО ПОТРОШУВАЧКА НА CBD масло?

Во зависност од видот на канабисот што се користи за време на екстракцијата, може да има и други променливи концентрации на маслото од канабис, на пример, CBD масло, тетрахидроканабинол (THC) и траги од канабиноиди. Сепак, доминантен производ е главно CBD маслото, иако канабигерол (CBG) може да се најде во содржината на екстрактот.

CBD маслото е еден од најпреферираните начини на консумирање канабис и канабиноиди; неколку корисници се одлучија за него од бројни причини.

Главната причина е што CBD маслото лесно се конзумира во значителни количини во оваа форма, бидејќи е елементарно и практично се голта. Дејството е остварливо бидејќи CBD нема опојни ефекти што доведуваат до високи сензации. Затоа, може да се земат количини, за разлика од производите што содржат THC.

Според Абазија и сор. (2017), CBD маслото нема стигма поврзана со THC производите што произлегуваат од пушењето или неговото испарување. Мирисот на CBD може да не се препознае кај поединецот што го консумирал. Ова го прави пожелно за многу корисници. Тоа е, исто така, ефикасно соединение што може да се користи во секој социјален амбиент, на пример, во семејството или на работа. Броењето на бројот на капки за време на неговата потрошувачка дополнително го издигнува да биде најдобрата опција за конзумирање на CBD производи.

Видот на влакна од CBD пронајден во канабисот (коноп) се користи за екстракција на маслото во CBD и многу други производи. Содржи огромна содржина на производи кои треба да се екстрахираат по природен пат од типот на марихуана, растителен вид на канабис. Иако е забрането многу години, одгледувањето коноп е легализирано во многу земји на глобално ниво, но обично е под строги регулативи.

CBD може да се конзумира на следниве начини;

 • Голтање капсули.
 • инфузиран-CBD пијалоци или храна.
 • Тинктурите се администрираат сублингвално.
 • Паста-триење во кожата.

За горенаведениот начин на конзумирање на CBD, поединецот треба да се придржува до следниве фактори: концентрација на производот, причини за консумирање и телесна тежина.

УПОТРЕБА НА CBD маслото

Повеќето корисници на CBD пријавиле дека го користат за ублажување на неколку здравствени состојби, како што се анксиозност, депресија и болка. Сепак, ФДА не го овласти целосно CBD да ги третира овие состојби. Сепак, постојат можности CBD да може да ги контролира овие симптоми.

АНКСИОТ И ДЕПРЕСИЈА

Немаше доволно докази од клиничките испитувања кои ја поддржуваат CBD како лек за различни анксиозни нарушувања, на пример, генерализирани, социјални анксиозни нарушувања и фобии. Сепак, некои истражувања даваат ветувачки резултати во лекувањето на состојбата. На некои луѓе може да им се советува да не користат CBD за ублажување на анксиозноста поради неговата интеракција со други лекови, како што се разредувачи на крв и антихистаминици. Според Лешко (2021), потребни се повеќе докази за да се одреди ефикасноста на CBD во ублажувањето на анксиозноста бидејќи многу истражувања се спроведуваат на животни.

БОЈА

Иако конвенционалните лекови може да излечат болка и вкочанетост на мускулите, повеќето луѓе претпочитаат да користат CBD како алтернатива бидејќи е многу поприродно. Во неодамнешните студии, беше откриено дека маслото CBD поседува неколку потенцијали во лекувањето на хронична болка.

Според Зехра (2018), CBD ја третира зависноста со намалување на активирањето на амигдалата при обработка на негативните емоции. Исто така, може да го намали однесувањето на барање хероин со модулирање на допамин и серотонин. Затоа, CBD маслото е ефикасна опција за лекување на хронична болка кога поединецот злоупотребува опиоиди. Ова е остварливо поради неговата потенцијална ефикасност, ретката злоупотреба и разновидноста на потенцијалите со неговите безбедни профили.

Сепак, потребни се повеќе студии бидејќи беше користен мал примерок од населението за да се фатат горенаведените резултати. Ова исто така може да обезбеди преглед на идните зделки на канабиноидните апарати во клиничкиот третман на болката, како и злоупотребата на опиоиди.

Одличен примерок од CBD масло може да се користи за самолекување на ракот кој има за цел да го лекува. Сепак, ова се прави под некои услови кои работат на запирање на растот на клетките на ракот in vivo vitro. На пример, неколку акциски механизми вклучуваат индукција на апоптоза, инхибиција на ангиогенезата и ограничување на клеточниот циклус. Сепак, истражувањето за овој третман е сè уште во процес низ целиот свет. Видот на канабиноид, природен или вештачки, може безбедно и ефикасно да го третира ракот во рамките на вистинскиот човек. Ако некои канцерогени клетки се воведат во канабиноиди, тие се забрзуваат.

ОПАСНИ НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ НА МАСЛОТО CBD

Како што се однесува на многу терапии, CBD маслото носи неколку ризици. Може да комуницира со други додатоци или лекови, како што се лекови за срцев ритам и антидепресиви. Понатаму, повеќето производи на CBD сè уште не се одобрени од ФДА, што укажува дека не се спроведени темелни тестови на лекот.

Обично не е лесно да се знае дали производот е безбеден или ефикасен за употреба од секого врз основа на неговата етикета на производот. Затоа, секој што користи CBD како препишан лек или во која било форма треба да побара совет од лекар.

Некои од веројатните негативни ефекти на CBD маслото вклучуваат:

 • Интеракција со алкохол и други лекови
 • Промени во будноста
 • Уништување на црниот дроб
 • Промена на расположението
 • Повраќање
 • Гадење
 • Поспаност

Употребата на CBD за време на периодите на доење или бременост е интензивно забранета. ФДА ги советува таквите лица да го избегнуваат овој внес на хемикалии додека се под оваа состојба.

Кога е препишан CBD за лекување на епилепсија, добро е да се придржувате до упатствата.

ЗАКЛУЧОК

CBD маслото е вид на масло кое се добива преку екстракција на канабидиол (CBD) од коноп или растенија од канабис. Екстрактот е внесен со носечки масла како што е маслото од семе од коноп за да се подобри апсорпцијата. Има огромна содржина на CBD со минимални траги од THC.

Начинот на екстракција, како и видовите растенија, било канабис или коноп, драматично го одредуваат медицинскиот карактер на CBD. Процесот на CO2 на екстракција на CBD е најпосакуван бидејќи е почист метод.

Иако има интензивен раст на интересот за CBD како лек за различни тераписки состојби, само CBD маслото го одреди FDA. Секој производ CBD што не е одобрен е подеднакво нелегален според регулативата на оваа агенција. Агенцијата дава детални информации за какви било прашања во врска со употребата на CBD.

Бидејќи многу спецификации и дозата почнуваат да растат, луѓето треба да се консултираат со професионална здравствена заштита за какви било неопходни совети за употребата и дозирањето на CBD маслото и другите производи поврзани со CBD.

Користена литература

Бриџман, МБ и Абазија, ДТ (2017). Медицински канабис: историја, фармакологија и импликации за поставување на акутна нега. Фармација и терапевтика, 42 (3), 180.

Leszko, M., & Meenrajan, S. (2021). Ставовите, верувањата и менувањето на маслото од канабидиол (CBD) користат трендови кај старателите на лица со Алцхајмерова болест. Комплементарни терапии во медицината, 57, 102660.

Вализадехдерахшан, М., Шахбази, А., Казем-Ростами, М., Тод, МС, Бхоумик, А., и Ванг, Л. (2021). Неодамнешни достигнувања во екстракција на канабиноид од коноп. Prime Archives in Agricultural Research, 2, 1-43.

Зехра, А., Брнс, Ј., Лиу, ЦК, Манза, П., Вирс, ЦЕ, Волков, НД и Ванг, ГЈ (2018). Зависноста од канабис и мозокот: преглед. Весник за невроимуна фармакологија, 13 (4), 438-452.

Експерт за ментално здравје
MS, Универзитетот во Латвија

Длабоко сум убеден дека на секој пациент му треба единствен, индивидуален пристап. Затоа, во мојата работа користам различни методи на психотерапија. За време на моите студии, открив длабок интерес за луѓето како целина и верување во неразделноста на умот и телото и важноста на емоционалното здравје во физичкото здравје. Во слободното време, уживам во читањето (голем љубител на трилери) и одење на планинарење.

Најново од CBD