главоболка

Што предизвикува главоболка зад ушите?

Главоболката зад ушите е вид на главоболка која може да предизвика болка или непријатност во задниот дел на главата, вратот и ушите. Овој тип на главоболка се нарекува и окципитална невралгија или окципитална главоболка. Обично се карактеризира со остра болка со пукање која може да биде периодична или постојана.

Постојат неколку причини за главоболка зад ушите, вклучувајќи мускулна напнатост, иритација на нервите и основни медицински состојби. Во овој сеопфатен водич, ќе ги истражиме различните причини за главоболка зад ушите, како и достапните симптоми, дијагноза и опции за третман.

Мускулна напнатост

Мускулната напнатост е честа причина за главоболка зад ушите. Овој тип на главоболка може да биде предизвикан од долго седење или стоење во одредена положба, лошо држење на телото или прекумерна употреба на електронски уреди. Кога мускулите на вратот и рамената стануваат затегнати и напнати, тие можат да предизвикаат болка и непријатност во главата, вклучително и зад ушите.

Симптоми:

 • Болка или непријатност во вратот, рамената и задниот дел од главата
 • Нежност во мускулите на вратот и рамената
 • Ограничен опсег на движење во вратот
 • Главоболка која се влошува со активност

Дијагноза:

Лекарот може да дијагностицира тензиска главоболка со преглед на мускулите на вратот и рамената и проверка на нежност и затегнатост.

третман:

 • Одмор и релаксација: Паузирањето од активноста што ја предизвикала главоболката за напнатост и одморот може да помогне да се ублажат болката и непријатноста.
 • Масажа: Масирањето на вратот и рамената може да помогне да се олабават затегнатите мускули и да се олесни напнатоста.
 • Топлинска терапија: Нанесувањето топла облога на вратот и рамената може да помогне да се намали болката и да се промовира релаксација.
 • Физикална терапија: Работата со физиотерапевт може да помогне да се подобри држењето на телото и да се зајакнат мускулите на вратот и рамената за да се спречат тензичните главоболки.

Иритација на нервите

Иритацијата на нервите може да предизвика и главоболка зад ушите. Тилен нерви, кои се движат од горниот 'рбетниот мозок до скалпот, може да се иритираат или воспалени, предизвикувајќи болка и непријатност во главата и вратот.

Симптоми:

 • Болка со пукање или прободување во задниот дел на главата и вратот
 • Чувствителност на светлина и звук
 • Пецкање или вкочанетост во скалпот
 • Главоболка која се влошува со движење

Дијагноза:

Лекарот може да дијагностицира окципитална невралгија со преглед на вратот и главата и проверка на нежност и чувствителност. Може да се нарачаат и тестови за снимање, како што се МРИ или КТ скен за да се исклучат други основни состојби.

третман:

 • Лекови: Ублажувачите на болка без рецепт, како што се ибупрофен или ацетаминофен, можат да помогнат во ублажување на болката и непријатноста. Може да се препорачаат и лекови на рецепт, како што се мускулни релаксанти или нервни блокатори.
 • Нервни блокови: Инјектирањето на локален анестетик во окципиталните нерви може да помогне во блокирањето на сигналите за болка и да обезбеди олеснување.
 • Физикална терапија: Вежбите за истегнување и зајакнување може да помогнат да се намали напнатоста во вратот и рамената и да се спречи нервната иритација.

Мигрена

Мигрената е вид на главоболка која може да предизвика болка и непријатност во различни делови на главата, вклучително и зад ушите. Мигрените често се карактеризираат со мачна или пулсирачка болка и може да бидат придружени со други симптоми, како што се гадење, повраќање и чувствителност на светлина и звук.

Симптоми:

 • Мачна или пулсирачка болка на едната страна од главата
 • Гадење или повраќање
 • Чувствителност на светлина и звук
 • Аура, која може да вклучува визуелни нарушувања или пецкање во лицето или рацете

Дијагноза:

Лекарот може да дијагностицира мигрена врз основа на симптомите и физичкиот преглед. Може да се нарачаат и тестови за снимање за да се исклучат други основни состојби.

Најново од Медицински