Ѕвездите над Хаваи ги трансформираат животите на позитивни мотивациски начини низ очите на ѕвездите

Ѕвездите над Хаваи ги трансформираат животите на позитивни мотивациски начини низ очите на ѕвездите

На почетокот на 2007 година открив книга што го менува животот, Наоѓање на вашата Северна ѕвезда од Марта Бек. Во тоа време не се чувствував како да го живеам животот што требаше да го живеам. Уживав во полето на кариера во кое работев повеќе од 16 години, но луѓето со кои работев не беа професионални ниту страствени за нивната работа. Оваа книга ми дојде како да е вистинското време да ја најдам, а со „Северна ѕвезда“ во нејзиниот наслов, таа навистина беше судбина. Додека ги читав и препрочитував деловите од оваа книга во текот на следните неколку недели до месеци, една доцна вечер џогирав по плажата, размислувајќи за мојот живот, конкретно за работата и за тоа каде бев во мојата кариера. Бев сам без никој наоколу и застанав да погледнам преку океанот.

 Небото блескаше со ѕвезди кои сјаеа како дијаманти, а јас веднаш бев привлечен назад во мојата младост кога како дете секогаш ги гледав ѕвездите, планетите и Месечината. Имав три мали деца во тоа време, и во текот на претходните десет години, кога сите беа родени, им дадов имиња на ѕвезди: Орион, Магелан и Карина. Имавме дури и младо куче што го нарековме Космос. Еден глас во мене рече дека ова е она што требаше да го правам, споделувајќи ја мојата страст за универзумот со другите. Кога се вратив дома и во текот на следните неколку месеци, истражував бизниси со гледање ѕвезди, како и како да започнам сопствен бизнис.

Најдов неколку луѓе кои прават бизниси со гледање ѕвезди на островите Мауи и Хаваи. Ги контактирав и направив истражување за тоа како тие ги водеа нивните бизниси, опремата што ја користеа, па дури и присуствуваа на нивните програми за гледање ѕвезди. Во декември 2007 г. Ѕвезди над Хаваи е роден како dba (doing business as) под Ола Мана Охана, ДОО, што значи „Внатрешна сила на работното семејство“. Се пласирав во заедницата во која живеев и на крајот потпишав договор со хотел во одморалиштето Ко Олина. Се преселив во ова одморалиште во 1999 година. Се наоѓа на подветрената страна на островот Оаху. Подветрената страна на овој остров е место за сушење, а потоа остатокот од островот (т.е. страна на ветер или централна област на островот) и има многу појасни ноќи годишно од која било друга локација на островот. Оваа локација е уште еден пример за ситуации и одлуки донесени, несвесно, во текот на годините што ме носеа до оваа дестинација во која почнував да се будам и да ја прифаќам. Првата официјална година водење на бизнисот во 2008 година имавме многу основна, но успешна година. Во 2009 година, економијата опадна поради рецесијата во САД, туризмот падна, а ѕвезденото шоу беше негативно погодено со помали продажби и приходи во споредба со 2008 година. Сфатив дека ако ќе преживеам како бизнис, треба да бидам на повеќе локации. До 2011 година, сега обезбедував шоуа со ѕвезди на сите три хотели и временско споделување во одморалиштето во кое живеев. Освен девет месеци помеѓу 2020 и 2021 година, каде што COVID го затвори бизнисот на 9 месеци и рецесијата во 2009 година Блип, годишните ѕвездени шоуа, продажбата е стабилна, при што приходите од 2007 година се зголемени за над 1,000% во 2022 година како што се приближуваме до нашите 15th годишнина во декември 2022 година.

Што се однесува до тоа како функционира Stars Above Hawaii, кога ќе пристигнете на ѕвезденото шоу ќе бидете пречекани и ќе се сретнете со вашите колеги истражувачи. Ѕвезденото шоу ќе започне со опишување на ноќното небо и како ѕвездите се движат низ небото. Ова ќе биде поврзано со тоа како Полинезијците ги користеле ѕвездите за навигација. Додека ги следиме линиите на ѕвездите на Хаваи со употреба на моќен зелен ласер кој дава изглед на допирање на ѕвездите погоре, ѕвездите ќе бидат именувани на хавајски, како и на други културни јазици, доколку е применливо со присутни гости. Ова ќе биде проследено со употреба на џиновски компјутерски телескоп(и) каде гостите го гледаат универзумот одблиску и лично, гледајќи внатре во кратерите на Месечината до прстените на Сатурн, Јупитер во боја со неговите месечини, други планети и надвор во галаксијата и пошироко, поминувајќи низ животниот циклус на ѕвездите од новородени ѕвездени јата до повеќебојни ѕвездени системи и понатаму до остатоците од експлодираните ѕвезди. Додека се одвива гледањето, се одржуваат дополнителни дискусии со гостите кои опфаќаат голем број теми од интерес со истражувачите на ѕвездите во групата, почнувајќи од науката зад астрономијата до други културни сфаќања и митологии ширум светот.

Истражувачите на ѕвезди до ѕвезденото шоу се на возраст од 5 до 100 години, од деца до тинејџери до возрасни, од ноќни излегувања на пријатели до вечери за состаноци на парови и меден месец до постари лица. Самото ѕвездено шоу е семејна забава за сите. Stars Above Hawaii, исто така, враќа на заедницата преку хуманитарни емисии со ѕвезди, јавни разговори и добротворни телескопски подароци за училиштата. Враќањето на заедницата е подеднакво важно како и водењето на ѕвездите, бидејќи активноста е „edu-tainment“ (едукативна забава) и го зајакнува нашето име на бренд кај локалната заедница и ги инспирира младите да посегнат по ѕвездите. Stars Above Hawaii буквално ги трансформира животите на позитивни мотивациски начини низ очите на ѕвездите.

Stars Above Hawaii е специјализирана ниша на побарувачката на Оаху, како единствена професионална програма за шоу ѕвезди од светска класа на островот. Предизвиците со кои се соочуваме се главно надворешни по природа, како што се светските економски ситуации кои можат да влијаат на туризмот. Времето е исто така главен фактор, бидејќи ние сме на отворено на плажа со вистинската Земја како наша опсерваторија. Ни треба барем половина чисто небо за да уживаме во глетките. Времето е толку критичен фактор, што е важно да се живее што е поблиску до локацијата на ѕвезденото шоу. Може да биде облачно или дождливо на само неколку милји подалеку, но сепак кристално чисто за да се одржи ѕвезденото шоу на локацијата на настанот. Како пример, еднаш имавме многу јасна ѕвездена ноќна ѕвезда, кога имаше поплави кои се случуваа во централните области на островот. Ние, исто така, се потпираме на нашите веб-страници-домаќини кои ни овозможуваат да обезбедиме емисии со ѕвезди на нивните својства. Без поддршка од домаќинот, би било многу тешко да се обезбеди оваа активност.

Можностите со кои се соочуваме се неограничени како и самиот универзум. Во текот на изминатите 15 години преминавме од еден хотел во повеќе хотели за локациите на местата; ние преминавме од потпирање на продажбата на хотели до нивните домашни гости до додавање дополнителни продажби на интернет-страници од нашата сопствена веб-локација, а сега имаме бројни туристички агенции и социјални мрежи кои ги продаваат нашите емисии со ѕвезди и денес. Сите „истражувачи на ѕвезди“ (нашите гости) имаат корист од одењето на шоуто со ѕвезди, бидејќи нашите ѕвездени шоуа се универзални за луѓето од сите возрасти од целиот свет. Нашата страст за она што го работиме и високата технолошка опрема, исто така, придонесуваат за искуството на шоуто со ѕвезди, што го носи на повисоко ниво на уживање, како што многу гости постојано ни кажуваат.

Мој совет до другите бизниси е да ја пронајдете вашата страст и да го следите вашето блаженство. Моите инспиративни херои надвор од моите родители беа Карл Саган и Џозеф Кембел. Откријте ги повторно вашите ментори кои ги воделе вашите соништа и мисли кога сте биле млади. Фокусирајте се на тоа како можете да ги претворите тие соништа во реалност и да ја создадете таа реалност. Направете должно внимание за тоа што другите го прават што сакате да го направите и направете план за да ги постигнете вашите цели, проценувајќи ја побарувачката за вашиот бизнис, локацијата, потребните трошоци и како планирате да се поврзете со други бизниси кои ќе ги поддржат вашите деловни потреби за успех. Најдете ниша што ве прави да се истакнете како уникатни (т.е., на ѕвездите им ги истакнуваме линиите и културата на хавајските ѕвезди, бидејќи овде живееме, а многу малку, ако има некои други го прават тоа).

Јас се викам Грегори Мекартни, основач на Stars Above Hawaii. Се надевам дека уживавте во овој напис, бидејќи оставивме многу златни грутки тука за да учиме, а кога сте на Хавајските острови, се надеваме дека ќе ве видиме под Ѕвезди над Хаваи! Алоха!

Анастасија Филипенко е психолог за здравје и здравје, дерматолог и слободен писател. Таа често ги покрива убавината и негата на кожата, трендовите во храната и исхраната, здравјето и фитнесот и врските. Кога не пробува нови производи за нега на кожата, ќе ја најдете како оди на часови по велосипед, се занимава со јога, чита во парк или пробува нов рецепт.

Најново од Business News

Voices of Travel Business

Voices of Travel е патување и јазичен бизнис/блог кој ги охрабрува луѓето да патуваат и да го истражуваат