3i2ari.com е бизнис со недвижен имот кој на своите клиенти им нуди фракциона сопственост на имот - Зиад Черфан

3i2ari.com е бизнис со недвижен имот кој на своите клиенти им нуди фракционална сопственост на имот - Зиад Черфан

3i2ari.com е бизнис со недвижен имот кој на своите клиенти им нуди фракциона сопственост на имот. Ние сме специјализирани и за стекнување имот во странство. Нашата визија е да ги направиме инвестициите во недвижности достапни за поголем број луѓе. Најголемата бариера за влез на пазарот на недвижности е капиталот. Во едноставни термини, многу луѓе немаат доволно пари за да поседуваат недвижен имот. За да се надмине оваа бариера, на нашите клиенти им даваме можност да поседуваат делови од имот со семејството, пријателите или некои други наши клиенти.

Клиентите не контактираат преку нашата веб-страница за контакт форма и не информираат за капиталот што би сакале да го инвестираат и дали сакаат да го поседуваат имотот со семејството и/или пријателите, или дали би сакале да ги усогласиме со потенцијалните сосопственици. Откако ќе ги имаме сите потребни информации, на нашите клиенти им наоѓаме совршен имот што одговара на нивните капитални и инвестициски интереси (т.е. станбен, комерцијален итн.). И Voila! Не само нашите клиенти можат да влезат на пазарот на недвижности со мал капитал. Но, тие можат да се забавуваат инвестирајќи во нивните омилени видови имоти. Без разлика дали би сакале да поседуваат студио и да го изнајмат, да имаат стан погодна за Airbnb или да купат земјоделски или обработливи површини и да засадат некои органски култури во него, тие исто така можат да го сторат тоа. Уште повеќе, на нашите клиенти им даваме можност 3i2ari да управува со нивната инвестиција за даден надомест. Ова значи дека можеме да управуваме со нивните имоти за нив, како што се лизинг, наплата на кирии и одржување. Создадовме и структура за гласање, која им овозможува на сосопствениците на имотот да донесат каква било одлука поврзана со имотот. Во одредени прилики, на пример, еден сосопственик би сакал да престојува во имотот одреден временски период. Или друг косопственик има одлична инвестициска идеја за имотот. Тие можат да одлучат што да прават што да прават со нивните имоти врз основа на гласање. Ова е паралелно со правен документ што секој сосопственик го потпишува при купувањето на нивните акции од имотот, во кој тие се согласуваат структурата со гласање да се користи за идно донесување одлуки поврзани со имотот.

Што го разликува 3i2ari.com од другите бизниси за продажба на акции со недвижнини

Откривме дека за голем број ентузијасти за недвижнини, овој вид на сопственост е многу поинтересен од купувањето акции на некоја апликација за недвижнини. Купувањето акции на апликации за недвижен имот е слично на инвестирањето во акции за дивиденда или на девизните пазари. Тоа е шпекулативен тип на инвестиција што не му дава можност на инвеститорот да поседува физичко средство. Клиентите привлечени кон нас се тип на инвеститори кои претпочитаат да имаат физичко средство при рака. Некои имаат идни планови да го купат средството за себе од сосопствениците, додека други имаат инвестициски идеи за нивните имоти. На пример, еден куп пријатели може да бидат заинтересирани да поседуваат куќа на плажа. Тие би сакале да го изнајмат на Airbnb за одредени периоди од годината и да се враќаат месечно, додека се забавуваат и престојуваат во него во други периоди. Тоа го можат кај нас, почнувајќи со скромен капитал. Освен тоа, откривме дека најголемиот процент од нашите клиенти во странство би сакале да поседуваат куќа во Либан. Нивниот план е да престојуваат во него за време на нивната посета на Либан (најчесто во лето). И за време на нивното отсуство, тие бараат од нас да ги закупиме и управуваме имотите за нив што генерира месечен принос додека се во странство.

Друга една од нашите услуги е стекнување имот во странство. Пандемијата COVID-19 имаше свое влијание врз економијата и следствено на пазарите на недвижности ширум светот. На пример, во Либан цените на недвижностите паднаа во одредени области за 300%. Многу меѓународни инвеститори ги насочија погледите кон либанскиот пазар на недвижности. Сакаа да купат натопи, но немаа средства да го сторат тоа. Тоа го решивме со тоа што им обезбедивме можност да го завршат целосниот правен процес за сопственост на имотот од странство. Особено, либанската дијаспора во Соединетите Американски Држави, Канада и Бразил го сочинуваат мнозинството од нашите клиенти во странство.

Слика 1: услуги 3i2ari.com.

За сопственикот на 3i2ari.com

Јас сум истражувач во аеронаутика. Поминав четири години во Обединетото Кралство, во кои завршив магистерски студии и магистерски студии по аеронаутичко инженерство на Империал колеџ во Лондон и во кој бев вработен и за истражување на вртлози на врвовите на крилата. На почетокот на пандемијата СОВИД-19 се преселив во Либан, мојата родна земја, бидејќи случаите во ОК се зголемуваа со неочекувани стапки. Во тој период работев од далечина со Империал колеџ во Лондон на публикација во Американскиот институт за аеронаутика и астронаутика и видов можност на пазарот на недвижности. Тогаш цените значително се намалуваа, додека фиат валутите имаа ризична перспектива, а либанските банки неисполнија обврските. Така, не само што цените на недвижностите значително паднаа, што беше одлична можност да се купи падот, туку и ризичната перспектива на банките и лошиот кредитен рејтинг (кредитниот рејтинг на Moody's беше C, а S&P беше D) им обезбедија на луѓето силен поттик да ги инвестираат парите што ги имаа на нивните банкарски сметки.

Предизвици и решенија за предизвиците со кои се соочи 3i2ari.com

Примарниот предизвик со кој се соочив беше лансирањето по ниска цена. Мојот бизнис бара адвокати за регистрација на имот и за други правни аспекти вклучени во фракционата сопственост на имот. Не сакав да ангажирам адвокати во раните фази за да ги минимизирам трошоците за лансирање колку што е можно повеќе. Така, се јавив во адвокатска канцеларија и им понудив партнерство од случај до случај. Тоа значи дека за секоја регистрација на имот, договор или кој било друг правен документ или работа, тие добиваат фиксна сума пари. Значи, не би ризикувал никаков капитал. Моите адвокати добиваат плата откако клиентите ќе одлучат да купат имот. Уште повеќе, за да заштедам во трошоците за изнајмување, имав полиса само за термин. Така, кога клиентите ќе го поминат нашиот онлајн процес и ќе решат да купат имот, им закажавме состанок во нашата партнерска адвокатска канцеларија и ѝ плативме на адвокатската канцеларија надомест за изнајмување канцеларија во нивната фирма за еден ден. Вториот примарен трошок беше ангажирање брокери. За да го скратам и тоа, контактирав со брокери кои работеа самостојно (хонорарци) и им ја дадов следнава понуда: можете да ги објавите вашите имоти на веб-страницата на мојата компанија и за секој продаден имот ќе ви наплатиме само 0.5% провизија, што ќе биде трошоците за одржување на нашата веб-страница и маркетинг на имотите. Така, не само што не морав да плаќам на брокери, туку додадов на провизијата од 2.5% на мојата компанија од нашите клиенти, имав провизија од 0.5% од брокерите што додава вкупно 3% провизија по продаден имот. Последната голема цена беше изградбата на веб-страницата на компанијата. Имав големо искуство во кодирање од мојата академска кариера во аеронаутиката. Но, не во градењето веб-страници. Моето искуство беше во пресметување со високи перформанси што значи употреба на таканаречените супер компјутери за решавање на напредни пресметковни проблеми. Така, зедов онлајн курс за градење веб-страници на одредена платформа и сам ја изградив веб-страницата. Вкупните трошоци за започнување на мојот бизнис беа изненадувачки ниски. Тоа беше само приближно 50 американски долари, што е трошокот за купување на името на доменот на веб-страницата и неговото хостирање.

Слика 2: Една од рекламите на 3i2ari на социјалните мрежи https://www.instagram.com/3i2ari/.

Можности за 3i2ari.com

Имав среќа да го започнам мојот бизнис во точно време во кое изгледите на банките беа неизвесни, а цените на недвижностите значително паднаа. Тоа беше толку голема и ретка можност за мојот бизнис. Ваквата комбинација на лош кредитен рејтинг и голем пад на цените на недвижностите воопшто се случува ретко и е предизвикана од големи настани, што во овој случај беше пандемијата COVID-19. Дополнително на тоа, нашата иновација во делот на сопственоста на имот ни овозможи пристап до поширок опсег на клиенти од конвенционалните фирми за недвижнини. Таа можност моментално е достапна и во други земји, што ни дава голем мотив да се прошириме. Комуницираме со искусни и заинтересирани поединци кои би биле добри кандидати за потенцијални партнери во странство. Ние им обезбедуваме веб-локација наменета за недвижен имот и бесплатен пристап до нашите адвокати, додека со нив ја споделуваме провизијата за продажба.

Совети за започнување иновативни бизниси

Мојот совет за сите кои започнуваат нов бизнис, а особено за оние кои иновираат во бизнисот, е да не се фокусираат толку многу на бариерите. Мора да почнете од некаде и да ги сфатите работите во текот на процесот. Иновативните бизниси се соочуваат со многу непознати, бидејќи по дефиниција, никој претходно не го правеше истиот бизнис. Затоа, нема многу ресурси за учење. Ова обично ги плаши многу луѓе од извршување на нивните идеи. Ако можете да најдете паметни начини да ги минимизирате вашите трошоци и да ја лансирате вашата деловна идеја во разумен буџет, тогаш само одете по тоа. Но, во исто време бидете доволно флексибилни за да го модифицирате и прилагодите вашиот бизнис модел на она што му треба на пазарот. Водам два бизниси додека докторирав по аероакустика на врвниот инженерски универзитет во Канада. Да пренагласам бариерите, немаше да започнам ниту еден од моите бизниси. Мојата примарна грижа на пример беше управувањето со времето. Но, јас работев околу тоа со градење на вистински тимови во секој од моите бизниси, и сè функционираше добро.

Анастасија Филипенко е психолог за здравје и здравје, дерматолог и слободен писател. Таа често ги покрива убавината и негата на кожата, трендовите во храната и исхраната, здравјето и фитнесот и врските. Кога не пробува нови производи за нега на кожата, ќе ја најдете како оди на часови по велосипед, се занимава со јога, чита во парк или пробува нов рецепт.

Најново од Business News