Производителот на автомобилски бои Stardustcolors се разликува од другите

Stardustcolors : производител на бои за автомобили различен од другите

Stardustcolors SAS е основана во 2009 година на југот на Франција од Вилијам Перез, претприемач и уметник, специјализиран за украсување возила.

Stardustcolors стана првиот производител на бои со специјални ефекти на европскиот континент.

Ова многу специјализирано поле претставуваше микро пазар, дотогаш монополизиран од две американски компании, ALSACORP и HOUSE OF KOLORS. Имаше неколку препродавачи на овие производи од американско производство во европските земји, но немаше вистински производител на европско тло и производите беа многу тешко да се добијат, особено поради проблемите со испраќањето на боите по воздушен пат од САД.

Stardustcolors ја промени ситуацијата, станувајќи првата компанија во Европа која може да се натпреварува со своите американски конкуренти во областа на боите со специјални ефекти, вклучувајќи автомобилски бои.

Значи, што е овој ниша пазар и што точно е специјална боја?

Ова се прилично извонредни бои, кои беа измислени во 1980-тите. Тие се извонредни по тоа што можат или се чини дека реагираат. Овие се автомобилски бои особено што може да ја промени бојата, или од аголот на набљудување, или од светлината или од топлината…

Визуелните ефекти што ги даваат овие бои се исклучителни и претставуваат вистинска револуција во светот на класичните бои.

Компанијата се развиваше многу брзо и стабилно за да стане доминантен играч низ цела Европа. До денес, Бои за ѕвезден прав продолжува да расте и да создава нови иновации во светот на боите и пигментите.

Светло: приказна за страст за бои и пигменти 

Водени од страста за бои и ефекти, Stardustcolors го измисли својот бизнис. Надминувајќи многу подалеку од американските конкуренти, француската компанија продолжува без забавување на својот пат, бизнис кој секојдневно го измислува и создава.

Пронајдокот на различни специјални бои создаде нова потреба кај приватните и професионалните клиенти. Сосема нов свет се отвори за уметници, сликари на тело, професионалци за дизајн…

Тоа е еден вид преродба и обновување на класичните бои и бои кои користеле пигменти добро познати стотици години. Благодарение на пигментите и проѕирните нијанси, но и на одличните својства што ги нуди модерната хемија, Stardust успеа да ја обнови бојата.

Многу од боите создадени од Stardustcolors произведуваат боја преку светлина, со проѕирност, со рефлексија, па дури и со фосфоресценција!

Духот на основачот на компанијата и неговата страст за боја го делат сите кои ги откриваат овие прекрасни бои. На пример, постои реална потреба од креативност и персонализација кај приватните клиенти, дали да се украсува мотоцикл, велосипед, скулптура... Голем дел од буџетот на поединци е резервиран за реализација на различни времиња, хоби и страсти.

Откривањето на сложени техники на сликање со спреј или дури и аеросол не ги обесхрабрува овие млади уметници. Напротив, благодарение на интересните и детални туторијали, овие специјални и технички бои за автомобили предизвикуваат секој да сака да успее во својот исклучителен и единствен проект и да стане креативен уметник во недела, дома во својата гаража!

Да се ​​открие, да се придружува во техничката реализација и да успее секој проект, на пример сликање автомобил, тоа е улогата и првата цел на тимот на Stardust, многу пред едноставната меркантилна мисла на традиционална компанија. Тоа е вистинската страст на занаетот.

Што ја направи компанијата успешна 

Бројните специјални бои кои се развиени од Stardust денес се претставени во каталог кој вклучува речиси 3000 референци.

Сите овие специјалитети нудат нови перспективи за широк спектар на клиенти.

Денес, околу 50% од нашите клиенти се приватни лица или професионалци.

меѓу овие клиенти се мали занаетчии, но и големи компании, вклучително и меѓународни луксузни брендови, автомобил производители или индустријалци. Без разлика дали во светот на декорацијата, автомобилската или безбедноста, сите овие специјални завршетоци нудат нови можности и нови решенија.

Бидејќи Stardust не произведува само бои со специјални ефекти! Тој всушност е посветен на применети истражувања за сите специјални производи. Овие можат да бидат специјални прајмери: тие се прајмери ​​кои можат да создадат адхезија на широк спектар на потпори, како што се, на пример, стакло, пластика, кожа, хром, метали, јаглерод…

А Stardust, исто така, произведува специјални завршни материјали: зборуваме за низа чисти премази кои можат да обезбедат посебни визуелни функции или технички својства. Ова може да биде, на пример, чисти премази за храна или чисти премази против пламен. Тие се, исто така, блескави чисти премази или анти-UV премази, чисти премази против гребење, чисти премази против топлина способни да ги блокираат сончевите инфрацрвени зраци…

Нема ограничување, до денес, на имагинацијата и креативноста на тимот на Stardust. Благодарение на многу блискиот однос со своите клиенти, вистинското слушање на нивните потреби, големата флексибилност, Stardust ги добива овие нови идеи, едноставно барајќи решенија за сите овие конкретни барања.

Историјата на основачот и причините за создавањето на компанијата 

Првично, основачот на компанијата беше уметник кој ја практикуваше техниката на четкање со воздух, главно на возила. Техничноста на овие потпори и нејзините производи е многу специфична и воопшто не одговара на традиционалните уметнички слики, на светот на сликање на декорација на ѕидови, или сликарството во масло, акварелот…

Начините на нанесување со прскање и многубројните технологии на мастила и бои навистина овозможуваат покривање, украсување или персонализирање на секаков вид поддршка. Тоа е она што брзо го разбра креаторот на компанијата, кој веднаш го увиде огромниот потенцијал на неговите пигменти и специјални бои.

По години работа во примената на бои насекаде низ светот, основачот ќе се врати во Европа, решен да ги шири овие нови иновативни бои. Тој е убеден дека ќе биде успех и наскоро ќе може да се бојадисува секаков вид на објект, од апарати за кафе до чаши, велосипеди, па дури и фасади.

Изборот на активноста беше поттикнат и од желбата да се избегнат сите нешта што се веќе видени, веќе направени, веќе познати и на кои конкуренцијата ги има сите шанси да задуши успешен проект.

Предизвикот на Stardust беше победен уште на самиот почеток, со многу позитивни повратни информации од сите типови клиенти, кои веднаш штом беше отворена веб-страницата, го покажаа својот ентузијазам и ги нарачаа овие револуционерни бои, без разлика на нивната цена.

Предизвиците со кои се соочува компанијата

Компанијата од самиот почеток се фокусираше на понудата на максимален број производи, притоа почитувајќи ги тешките регулаторни стандарди во хемискиот свет. Ова е прилично контролиран свет, особено во однос на еколошките стандарди, со растечка желба од страна на владите во последниве години да ги регулираат емисиите на испарливи органски соединенија.

Напорна работа е дадена да не се ограничи креативниот импулс и постојаното создавање на нови бои и бои.

Токму благодарение на оваа работа, која и овозможи на компанијата да се структурира себеси и своите понуди, компанијата се наметна наспроти другите помалку организирани конкуренти во Европа.

Денес, Stardust се потпира на мрежа која работи во 9 европски земји, со дистрибуција, но и производство за различни брендови. Така, компанијата успеа да се зацврсти и на регулаторно ниво и да ја диверзифицира својата активност.

Предизвиците кои компанијата си ги постави за следните години се главно преминот од формули базирани на растворувачи кон акрилни формули кои не загадуваат, но и развојот на брендот во неколку области на клиентите, како што е, на пример, светот на велосипедизам, светот на изработката на модели и автомобилскиот свет.

Можностите со кои се соочува компанијата/пазарот 

Во споредба со високо развиената конкуренција во областа на класичните бои, Art семејства или индустрија, има уште многу да се направи на пазарот на специјални бои.

Ова е насоката што сака да ја преземе Stardust, сега поминувајќи ја океанската граница. Добро воспоставен сега во Европа, Стардаст сака да се натпреварува со историските компании на нивната територија, како и во САД, Австралија, но и на пазарите во развој како Бразил, Индија, Блискиот Исток.

Понудата на бои, прајмери ​​и лакови со специјални ефекти сега е добро структурирана, со етикети и каталози. И различните брендови на групата Stardust уживаат по 12 години активност одлична репутација, не само во Европа туку и пошироко.

Секогаш постои одредена срамежливост или одбивност од страна на дилерите да влезат во поле кое не е совладано. Точно е дека боите со специјални ефекти се поскапи и технички сложени производи.

Затоа, прашање е да се допре до мотивирани и способни дистрибутери на различни територии и да ги придружува, со цел да ги пропагира сите овие нови иновативни бои и да ги направи достапни за компаниите и поединците ширум светот.

Совети за другите за бизнис 

Кога сте страсни за вашата работа, никогаш навистина не работите. Страста е ветрот што го дува едрото на компанијата. Се работи за развивање на сè во што верувате и сакате во потполност. Не се работи само за идентификување на потреба и нејзино задоволување. Сè уште е можно да се измислуваат и креираат нови потреби. Кога си лидер во својата област, не гледаш што прави конкуренцијата. Се фокусирате на успехот на тие различни проекти. Слично на тоа, многу претприемачи веруваат дека не е можно да се успее само поради желбата за раст и финансиска добивка. Целта на бизнисот не е да оствари профит, туку да напредува и да донесе помош, услуга, подобрување во животот на другите.

Токму тоа е духот на StardustColors, чија единствена цел е создавање на најубавите бои и успех на сите проекти на своите клиенти.

MS, Универзитетот Дурам
GP

Работата на матичен лекар вклучува широк опсег на клиничка разновидност, што бара големо знаење и ерудиција од специјалист. Сепак, сметам дека најважно за семејниот лекар е да биде човек затоа што соработката и разбирањето помеѓу лекарот и пациентот се клучни во обезбедувањето успешна здравствена заштита. Во моите слободни денови, сакам да бидам во природа. Уште од детството, јас сум страствен за играње шах и тенис. Секогаш кога имам слободно време, уживам да патувам низ светот.

Најново од Business News