Les Vignes Du Marje е производ на долг сон кој конечно стана реалност

Les Vignes Du Marje е производ на долг сон кој конечно стана реалност

Семеен бизнис изграден од сонувачи кои веруваа во својата земја и покрај сите шанси.

•        Керол Тајар Кури: Основач, управен партнер (членка на Здружението на жени лидери)

•        Имад Кури: Ко-основач и генерален директор

•        Кристофер Хури: Коосновач

•        Натали Кури: Коосновач

Отсекогаш уживала во чаша вино, но никогаш не се замислувала дека се занимава со производство на вино, Керол Тајар Кури приказната со виното започна во 2010 година, кога таа и нејзиното семејство се вратија во Либан откако беа во Дубаи повеќе од 20 години.

По ослободувањето на југот на Либан, Хури конечно би можела да размисли за инвестирање во парцела од пет дунами (5,000 квадратни метри) земја што ја поседувала во нејзиниот роден град.Џејдет Марџејун“, град на јужната граница на Либан, каде и таа и нејзиниот сопруг “Имад Кури“ потекнуваат од.

Нејзината главна цел е да придонесе за ревитализација на економијата на нејзиното сакано село, генерирање работни места за локалната заедница, привлекување локален туризам и што е најважно градење на темелите и врските што нејзините деца можат да ги имаат кон нивната земја.Либан"

По темелна анализа на пазарот во областа, Керол сфати дека нема винарии во регионот, што и ги отвори очите за можноста за развој на една во Марџејун, Затоа првата акција би била првично да се побара знаење и стручност од стручни лица во областа, допирна основа во тестирањето на параметрите на земјиштето, почвата, климата за идниот успех на лозјето и соодветноста на профилот на теренот.

Немајќи никакво искуство во земјоделството или лозарството, Khoury знаеше дека нејзиниот проект за производство на вино ќе бара надворешна експертиза и знаење; Поминаа денови, а иако идејата да започне свој ВИНЕРИЈА никогаш не ѝ оставила памет, Khoury не презел чекори во таа насока.

Откако реши да инвестира во полесен и побезбеден пат, таа ја засади земјата со маслинки, борови и калинки, засновајќи ја својата одлука на она со што областа и тамошните земјоделци беа навикнати да се занимаваат, како што се грижата за маслинови култури и производството на маслиново масло. , имајќи предвид дека горенаведеното нема да се коси со нејзиниот долгорочен стремеж и оригинален план бидејќи покрај лозјата често се садат маслинови дрвја.

In 2016, Khoury беше запознаена со Vigna Verde преку нејзините работни контакти; Вински консултант кој им помага на заинтересираните инвеститори да ги одгледуваат своите лози, да ги опремат своите винарии и да произведуваат вина од сите сорти. Оваа средба ја поттикна да се впушти во нејзиниот проект за производство на вино.

Таа одлучи да ја нарече својата етикета за вино LES VIGNES DU MARJE / Вин Ду Марје, во почит на Марџејун. www.lesvignesdumarje.com

Соработката започна со одредување на видовите грозје и сорти што ќе одговараат на почвата на целната земја, каде што завршивме со садење Syrah, Cabernet Sauvignon, Viognier, Sauvignon blanc и Muscat.

Со оглед на тоа што на лозјата на Khoury ќе им требаат три години да созреат, а како дел од нивниот постоечки консултантски договор, капацитетите на Vignaverdie се користат за дел од производството, додека паралелно планира да започне мала целосна винарија со бистро ресторан во Marjeyoun како завршна фаза на Вин Ду Марје е во тек (целосен рок на проектот, три до пет години).

4 години подоцна, а од август 2022 година, винаријата беше отворена и работеше во Марџејун со годишно производство на 40,000 шишиња годишно. Еве ги линковите за TripAdvisor

Khoury планира да управува со сопствената дистрибуција, сметајќи на поддршката од Марџејунис и локално и во странство, кои беа многу возбудени што слушнаа за оваа иницијатива; Иселениците кои живеат во Канада, Соединетите Американски Држави, Бразил, и многу други земји беа желни за лансирањето на производот и продажното место, сметам на нивната страст за Марџејун и земјата за да го направи виното успешно, особено затоа што нема ништо слично на тоа во областа“, вели Керол Кури.

Нашиот бизнис можеше да го одржи и заштити својот континуитет и покрај влошувањето на либанската криза само една година по лансирањето на фирмата. Тоа беше во можност да го стори тоа со соочување со предизвиците со стабилни чекори и цврсти планови засновани на отвореност кон странските пазари со цел да обезбеди стабилен приход во странски валути, што ја натера да се држи настрана од опасните реперкусии диктирани од падот на либанската лира во нејзината матичната земја.

Сериозно „Ниту една компанија или институција не е поштедена од влијанијата на тешката криза што го зафати Либан; Веќе две години, либанските бизниси се затвораат и ја напуштаат земјата. На Les Vignes Du Marje решивме да се соочиме со кризата и да усвоиме стратегија за проширување на странските пазари, сметајќи на либанските иселеници да ги поддржат духовите и винската индустрија во нивната земја“.

Успеавме да создадеме мост со либанските иселеници преку веб-страници и платформи за социјални медиуми за да го поддржиме Либан, неговата индустрија и Марџејун, либанскиот град кој се наоѓа во лозјата на Les Vignes Du Marje“. „Либанските иселеници, познати по нивната љубов и лојалност кон Либан, презедоа иницијатива да ја поддржат фирмата и да ги купат нејзините производи од Либан. Преку договорот со ЛЕБЗОНА  (угостителство за онлајн шопинг низ целиот свет). „Оваа стратегија му овозможи на Les Vignes du Marje да склучи договори со арапските земји, особено во ОАЕ – Дубаи, каде што сега се пласираат различни производи на пазарот. Ги искористивме и американските пазари, особено Канада, каде што во моментов имаме агент по блиската соработка со либанската амбасада во Канада“.

Европските пазари се следната цел на Les Vignes Du Marje, бидејќи либанската фирма се стреми да стапне во Германија, САД и други европски земји во текот на претстојните неколку месеци“, додавајќи дека Les Vignes Du Marje имаше извонредно учество на Expo. Дубаи 2020 година претходно оваа година каде беа изложени винските производи на фирмата, а Ле Вин ду Марје Роуз собра оценка од 88/100.

 „Les Vignes du Marje се труди да ја поддржи работната сила во Марџејун, со тоа што ги прави производите во градот, вклучувајќи мајчина душица, кичка, фрикех и маслиново масло достапни за либанските иселеници на веб-страниците и платформите на социјалните медиуми. Фирмата успеа да го продаде производството во градот и да обезбеди приход во странска валута на голем дел од жителите на Марџејун“.

Les Vignes Du Marje нуди денес „широк спектар на производи од црвено, бело и розе вино, имено: Le Vin Du Marje, Le Rouge Du Marje (92 поени APVSA NEWYORK 2020), Couvent De M (Црвен замок добитник на наградата Coup de Coeur во 2019 година).

Покрај винските производи, Les Vignes du Marje нуди Arak (Arak du Marje) и Limoncello (Limoncello-Jdeida Rocks) заедно со целосна колекција на локални производи вклучувајќи мајчина душица, кичка, фрике, мед, маслиново масло, а наскоро и вотка и џин.

Зборувајќи за конкуренцијата во индустријата, верувам дека е добро бидејќи сите се натпреваруваат да ги понудат најдобрите производи по најдобри цени“, додавајќи дека „како мало претпријатие, Les Vignes Du Marje, нема конкурентска предност во однос на цените, бидејќи се увезуваат шишиња, тапи и други потребни додатоци. Сепак, брендот успеа да ги убеди потрошувачите со својот висок квалитет“.

Кури ја повика владата „да им помогне на индустријалците да увезуваат суровини за винариите и да се отворат за странските пазари со преземање мерки за олеснување на извозот. Ова ќе обезбеди одржливост на либанските фирми, ќе ги задржи можностите за работа и ќе ја активира економијата“.

Ја истакнав и „неопходноста од усвојување на царинската цена на доларот што не претставува тежок товар за индустријалците и му овозможува на винскиот сектор да продолжи, бидејќи претставува едно од светлите лица на Либан“.

„Идните планови на фирмата се состојат од натамошно проширување на странските пазари и подигање на високото име на либанската индустрија преку нејзиниот бренд преку конкуренција со меѓународни производи, следејќи ги стапките на многу либански индустријалци кои го промовираа мотото „Произведено во Либан“ во многу земји низ светот.

Последниот збор за да успееме треба да имаме страст и упорност. Без обете, не можеме да одиме напред во нашите соништа: оди на разговор!

Нутриционист, Универзитетот Корнел, MS

Верувам дека науката за исхрана е прекрасен помошник и за превентивно подобрување на здравјето и за дополнителна терапија во лекувањето. Мојата цел е да им помогнам на луѓето да го подобрат своето здравје и благосостојба без да се измачуваат себеси со непотребни ограничувања во исхраната. Јас сум поддржувач на здрав начин на живот – спортувам, возам велосипед и пливам во езерото цела година. Со мојата работа, бев прикажан во Vice, Country Living, Harrods магазинот, Daily Telegraph, Grazia, Women's Health и други медиуми.

Најново од Business News