Sneha's Care е посветена на создавање општество каде што сите животни се третираат хумано

Sneha's Care е посветена на создавање општество каде што сите животни се третираат хумано

Грижата на Снеха е непрофитна организација основана во 2015 година во областа Лалитпур во Непал која е посветена на создавање општество каде што сите животни се третираат хумано. Заштитата на животните во заедницата од сите форми на злоупотреба, суровост и тортура е главниот фокус на работата.

За да се случи ова, Sneha's Care започна различни проекти за благосостојба на животните и кучињата од заедницата за да се спречи суровоста кон животните. Со цел да создадеме ригорозни политики за благосостојба на животните, ние ја промовираме благосостојбата на животните и работиме со владини агенции и други организации со слични визии. Сметаме дека ставањето крај на какви било форми на експлоатација и злоупотреба на животни треба да биде цел за секој поединец, организација и влада.

Од кампањи како вакцинација против беснило, стерилизација/кастрирање, хранење за време на катастрофи, работна благосостојба на животните програми за програмите за благосостојба на животните во заробеништво, информирањето на училиштата, исхраната базирана на растенија и застапувањето, забраната за транспорт на живи животни, ние сме вклучени во различни проекти кои не само што се занимаваат со благосостојбата на животните, туку и со животната средина. Промовирањето на веганството директно вклучува намалување на експлоатацијата на животните и оттука, со едукација за придобивките од исхраната базирана на растенија преку нашата програма, успеавме да го промениме начинот на размислување на луѓето во заедницата до одреден степен. Sneha's Care досега лекуваше и спаси повеќе од 50,000 животни. Со нашата посветеност и хуман едукативен проект, луѓето се посвесни за тековната суровост кон животните. Излеговме со програми каде што ги едуцираме и опремуваме луѓето со информации и алатки што им се потребни за да го направат вистинскиот избор и да ги преземат основните чекори. На животните на кои им треба спасување и на оние кои се повредени им служи квалификуван тим од ветеринари, техничари, персонал и волонтери. Во засолништето Sneha's Care моментално се сместени голем број ранети и парализирани кучиња, како и напуштени фарма на животни кои вклучуваат крави, биволи, кози, овци и свињи кои се згрижени и лекуваат.

Sneha's Care неуморно работи на воведување политики за благосостојба на животните во Непал за да ја заштити благосостојбата на животните и да обезбеди казни за каква било злоупотреба и суровост врз животните, заедно со управувањето со засолништето. Дополнително, Sneha's Care интензивно ја промовира свеста за благосостојбата на животните на национално ниво и ги едуцира луѓето да имаат сочувство за сите животни.

Нашиот основач - Снеха Шреста (Како почна се...)

„Животните се наши пријатели и ние не им штетиме на нашите пријатели“ - Снеха Шреста

Снеха никогаш не била љубител на животни, дури ни љубител на кучиња, се согласила да купува миленичиња и покрај нејзината резервација, но не сакала нечисти улични кучиња. Потоа купи две кученца, од кои едното беше Зара, која брзо ја освои Снеха со нејзината лојалност, добрина и нежност. Како што минувало времето, таа сметала дека Зара не е само куче. Таа и беше како ќерка. Зара зрачеше со среќа и љубов. Секој ден на портата чекаше Снеха да се врати од работа. Снеха беше целосно несвесна дека ѝ се навикна Зара да си игра со неа и да ја чека на портата, но еден ден Зара ја немаше. Снеха откри дека тоа е интригантна глетка. Додека продолжила да ја бара Зара за да провери дали има проблем, открила дека исфрла крв. Потоа дознала дека соседот и го отрул кучето, се згрозила и набрзина ја одвела Зара на клиника. За жал, по четири дена Зара го напушти светот. За соседите, кучето беше само вознемирувачки лае без вистинско значење, но за Снеха, кучето го претставуваше целиот нејзин свет, нејзиното семејство и нејзината среќа. Снеха го следела ритуалот за своето куче на ист начин како што Хиндусите следат одредени ритуали за плачење или жалење за покојникот 13 дена, воздржувајќи се од сол и други задоволства.

По инцидентот, Снеха сфатила дека има силен афинитет кон кучињата и се почувствувала поттикната да зборува во нивно име откако видела како Зара издржала и колку неправедно. Таа ја доведе во прашање безбедноста на кучињата присутни на улиците и заедницата бидејќи нејзиното куче не беше безбедно во нејзиниот дом. Последователно, таа почна да забележува кучиња насекаде каде што одеше како резултат на нејзиното изменето гледиште за нив. Секогаш со себе носела пакетчиња со бисквити за да ги гали и нахрани кучињата на кои наишла. Како што продолжи, можеше да види колку од нив имаат рани и и требаше итна медицинска помош. Таа ги виде страдањата на кучињата, многумина со случаи на удари, болести, напуштени, болни и оние кои страдаат од злоупотреба/суровост.

Почнала да плаќа простор во одгледувачницата во соседството за да им обезбеди дом, нега и редовна храна на кучињата од заедницата, бидејќи не можела да го гледа нивното страдање. За помалку од еден месец, одгледувачницата беше полна. Доколку имала свое засолниште и екипаж за да и помогне, таа верувала дека може да им помогне на уште повеќе кучиња и да работи поефикасно. Таа потоа го создаде засолништето откако ја продаде својата куќа. На крајот сфатила колку симпатии чувствува за кучињата од заедницата и развила свеж поглед на сите животни. Иако ги сакала сите животни, сфатила дека покажува љубов само кон кучињата. Таа почна да забележува дека има бројни дополнителни животни на кои им е потребна грижа и медицински третман.

Како застапник за правата на животните и основач на Sneha's Care, нејзината единствена цел е да ги заштити животните од сите форми на злоупотреба, суровост и тортура. Тоа беше нејзиниот ентузијазам, посветеност и одлучност што ја тераше да напредува за благосостојбата на животните. Од суштинско значење е да се всади сочувство за сите животни кај младите луѓе и да се наметнат строги закони за да се промовира идејата дека СЕКОЈ ЖИВОТ Е ВРЕМЕЕН.

„И не сме само ние кои можеме да научиме сочувство. Најважно е да се има хуманост. Не само луѓето ве учат на хуманост; Научив хуманост од овие животни. Овие животни ме научија на сè.“ - Снеха Шреста

Предизвици со кои се соочува организацијата

Водењето организација која промовира благосостојба на животните бара многу напор, посветеност и упорност. Способноста на организацијата да работи непречено е речиси невозможна без поддршка и финансирање. Одржувањето на ангажираноста на јавноста и донаторите е голем предизвик за организациите за заштита на животните. Предизвици како што се ограничени ресурси, собирање доволно средства за поддршка на операциите, ангажирање и мобилизирање на локалните заедници, создавање ефективни и трајни промени, справување со голем обем на операции за спасување животни и одржување јасна и ефективна комуникација со јавноста, волонтерите и другите засегнати страни, подигање на јавната свест и разбирање за прашањата за благосостојбата на животните, законите и регулативите и несоодветно спроведување на постоечките закони. Други предизвици вклучуваат недостаток на унифицирани пораки меѓу организациите, тешкотии во грижата за болни или повредени животни, како и конкуренција од други непрофитни организации.

Ова може да стане малку контроверзно ако зборуваме за жртвување животни во име на религијата што е поврзано со ритуалите и обичаите кои се практикуваат со векови. Ова е уште еден предизвик со кој се соочуваат организациите за заштита на животните. Злоупотребата на животните, тортурата и експлоатацијата во име на религијата се тотално неприфатливи, така што ние се соочуваме со овој предизвик од почетокот до овој датум, но се трудиме максимално да му ставиме крај со изготвување закони и стандарди за благосостојба на животните.

Понатаму, изнаоѓањето долгорочни, безбедни и соодветни домови за спасените животни, намалувањето на стапките на еутанизација и создавањето свест за прашањата за благосостојбата на животните се сите предизвици со кои се соочува организацијата. Зборувајќи за засолништето, уште еден сериозен предизвик со кој се соочуваме во моментов е преместувањето на нашето прифатилиште. Ни беше наредено да го отстраниме нашето засолниште од местото каде што моментално се наоѓаме. Ова се должи на поплаките на локалното население кое живее во тој крај. Кога се изгради засолништето Sneha's Care, местото каде што се наоѓа сегашното засолниште, тоа беше отворен простор, далеку од станбената област каде што луѓето ретко престојуваа, но полека поради урбанизацијата, луѓето почнаа да живеат во близина на нашето засолниште. Сега сме принудени да го отстраниме нашето засолниште и се знае дека ќе ни требаат огромни средства за изградба на ново засолниште. Нашето сегашно засолниште е дом за 170+ кучиња и фарми како свињи, крави, биволи, кози и овци. Така, се трудиме максимално да размислиме за идеи за собирање средства и како можеме да ги префрлиме нашите животни во нов простор што е можно поскоро.

Можности за организацијата

Како организација која е решена да работи за благосостојбата на животните, ние веруваме во создавање на хумано општество кое ќе има сочувство кон сите животни и ќе дава поддршка за ставање крај на експлоатацијата на животните.

Организациите за заштита на животните имаат можност да направат значителна разлика во животот на животните. Можеме да се залагаме за посилно законодавство и регулативи за поддршка на благосостојбата на животните, како и обезбедување засолниште и грижа за животните на кои им е потребна дополнителна помош и медицинска помош. Организациите можат да создаваат иницијативи за едукација на животните, да работат на помагање да се стави крај на суровоста кон животните и да се поддржат иницијативите за стерилизација/кастрирање за да помогнат во контролата на пренаселеноста на животните. Со многу различни опции на располагање, организациите за заштита на животните имаат моќни и позитивни можности да го направат светот подобро, посветло место за сите животни.

Дополнително на ова, организациите можат да им помогнат на напуштените животни да се посвојат преку нивните настани, да ја подигнат јавната свест за етичкиот третман на животните, да понудат можности за волонтери и практиканти за оние кои се заинтересирани да дадат значаен придонес и да работат со локалните власти и други организации. да се креираат и имплементираат политики од корист на животните.

Развојот на технологијата и унапредувањето на истражувањето се важни во застапувањето за животните и помагањето да го живеат својот најдобар живот. Преку нашите програми, можеме да го подобриме здравјето и благосостојбата на животните и да направиме разлика во нивната локална заедница. Исто така, можеме да го зголемиме нашиот дофат за да им помогнеме на животните на повеќе места и да промовираме похумани и одржливи практики за да помогнеме во намалувањето на страдањето на животните ширум светот. Конечно, организациите имаат потенцијал да собираат средства и да соработуваат со други организации со истомисленици за да создадат поголемо влијание за благосостојбата на животните.

Совети за другите

Нашата компанија работи повеќе од осум последователни години, а насоките што ги нудиме се јасни, но сепак корисни за постигнување на целите на секој што сака да иницира или поддржи постоечка организација за да ги постигне нејзините цели.

Мисијата и визијата треба да бидат јасни, така што треба да се вклучи и развивање јасна изјава за мисија која ги опишува целите на организацијата, како што се поддршка на правата на животните или зголемување на благосостојбата на животните. Погрижете се сите во организацијата да ја знаат вашата цел и да работат кон заеднички цели.

● Обезбедете транспарентност во работењето и комуникацијата со јавноста

● Зголемете го ангажманот на јавноста преку поддршка на кампањи и допирање до заедницата преку активности како што се волонтирање и собирање средства.

● Истражувајте и развивајте планови за долгорочна одржливост, како буџетирање и собирање средства.

● Користете ја технологијата и социјалните медиуми за да ја промовирате свеста и да создадете значајни врски со поддржувачите.

● Организирајте работилници/настани за едукација и информирање на пошироката јавност. Воспоставете професионален работен тим кој може точно и ефикасно да ги распределува задачите.

● Документирајте ги податоците за спасување на животните, успешно опоравување и посвојување, користете ги за да ги информирате идните стратегии.

● Воспоставете односи со локалните законодавци, бизниси и други организации за да се изгради свест и да се залага за посилни мерки за благосостојба на животните. Координирајте со локалната самоуправа и други граѓански организации за да добиете поддршка.

● Развијте партнерства со организации за спасување животни и засолништа за промовирање на благосостојбата и образованието. Соработувајте со други професионалци во полето за благосостојба на животните за поддршка и совет.

● Обезбедете обука, образование и помош за волонтерите: обучете ги и поттикнете ги волонтерите да обезбедат нивно соодветно ангажирање и да го максимизираат нивното влијание. Обратете се до потенцијалните волонтери и поддржувачи за да ја рашират веста и да добиете поголема помош

● Инвестирајте во маркетинг и комуникација – ширете ги информациите за организацијата и нејзината мисија користејќи различни канали. Користете ги социјалните медиуми - креирајте и водете онлајн кампањи за да ја подигнете свеста и да ја вклучите јавноста.

● Развијте и имплементирајте ефективен план за собирање финансиски средства: Ова е неопходно за да се одржи вашата организација и нејзините програми

.

Барбара е хонорарен писател и советник за секс и врски во Dimepiece LA и Peaches and Screams. Барбара е вклучена во различни едукативни иницијативи кои имаат за цел да ги направат советите за секс подостапни за секого и да ги разбие стигмата околу сексот во различни културни заедници. Во слободното време, Барбара ужива да шета низ старите пазари во Брик Лејн, да истражува нови места, да слика и да чита.

Најново од Business News