Wake to Wake Watersports - моторизирана приватна компанија за чартер водени спортови лоцирана во Туркс и Каикос

Wake to Wake Watersports – моторизирана приватна компанија за чартер водени спортови лоцирана во Туркс и Каикос

Wake to Wake Watersports – Ние сме моторизирана приватна компанија за чартер водени спортови лоцирана во Туркс и Каикос. Ние управуваме со чамци кои се специјално дизајнирани за водени спортови. Нашите главни спортови се вејксурфањето и вејкбордингот, но нудиме и скијање на вода, подвигнување, туби, нуркање и истражување - во основа се што е забавно во прекрасните води на Туркс и Каикос, ние го правиме тоа! Имаме и локален делфин Џоџо (@jojothedolphin) кој особено ги сака нашите чамци и често сурфа, плива или само се дружи со нашите гости.  

Нашиот леб и путер е бизнис со водени спортови, каде што имаме тим од 12 луѓе кои управуваат со приватни чартери за водени спортови за туристите од Туркс и Каикос. Најдовме голем успех со ова и развивме одлична база на лојални клиенти, силно присуство на социјалните мрежи и добро познат бренд во нашата индустрија. Моите надежи за Wake to Wake во блиска иднина е да се прошириме подалеку од водените спортови и да го зголемиме брендот со серија VLOG што ќе ја лансираме на YouTube и линија за производи што се надеваме дека ќе ја промовираме/продаваме преку нашите социјални канали и ќе ја продадеме на нашите гости.  

Приказната на основачот/сопственикот и што ги мотивирало да започнат бизнис  

Марк де Фрејн го основаше Wake to Wake во 2017 година со сон да го понуди најдоброто искуство во водените спортови во светот. Туркс и Каикос е поздравен од туристичките компании, познати личности и секој искусен патник како остров на Карибите со најчистите води и најдобрите плажи во светот. Спарувањето со делфин за сурфање и чамци за водени спортови му овозможува на Wake to Wake да го исполни овој сон.  

Марк првпат почна да ги посетува Туркс и Кајкос со своето семејство во 2006 година и веднаш се заљуби во земјата. После тоа, неговото семејство често ги посетуваше островите и допрва требаше да најде друга локација што може да го победи рајскиот амбиент на Туркс и Кајкос. После долги години посета на островите, Марк реши да подели резиме на еден одмор и успеа да се вработи работејќи во локална теретана со сон да живее островски живот. Ја сакаше работата, но најде дека неговата страст е на вода и секогаш го поминуваше своето време на одмор правејќи некој вид на воден спорт; Вејкбординг, лопатка, китбординг итн. Марк ја следеше својата страст и во 2017 година го основаше Wake to Wake Watersports. 

Предизвиците со кои се соочува бизнисот/пазарот  

Wake to Wake се бореше (како и секој бизнис поврзан со туризмот во Туркс и Кајкос) преку СОВИД бидејќи целата земја ги затвори своите граници околу 4 месеци. Туризмот е над 90% од индустријата за вработување овде кај Турците, така што целиот остров навистина се мачеше кога престанавме да ги пуштаме туристите. Горда сум што можам да кажам дека ги задржавме сите наши момци платени преку СОВИД и излеземе на другиот крај посилни!  

За жал, со нестабилноста ширум светот со пандемии, потенцијални рецесии, војни итн, кај нас секогаш постои неизвесност поради фактот што туризмот е една од првите погодени индустрии во овие времиња. Ова е нешто што секогаш морам да го имам на ум и да се подготвам кога планирам за иднината и осигурувам дека нашиот тим ќе продолжи да се плаќа и дека е способен да ги помине сите падови на пазарот.  

Друга моја грижа е ризикот од урагани во текот на нашата сезона на урагани (сезоната на врвот е септември/октомври). Имаме среќа што немаме сериозен ураган од 2017 година (ураганот Ирма), но ако дојде, може да направи сериозна штета на нашиот бизнис и на островот и ќе има трајно негативно влијание врз туризмот во Туркс и Каикос. 

Можностите со кои се соочува бизнисот/пазарот  

Видовме многу успешни маркетинг на светот преку социјалните медиуми (конкретно Instagram и TikTok @waketowaketc). Ова ни отвори многу врати да работиме со некои од најдобрите спортисти во нашата индустрија, познати модели/видеографи и врвни брендови. Овие можности ни овозможија брзо да растеме како што тоа го правевме во последните 4/5 години и постојано ни нудат повеќе можности да продолжиме да го развиваме нашиот бренд и да се прошириме во други области на бизнисот; стока, медиуми, проширување на водените спортови што ги нудиме итн.  

Совети за другите за бизнис  

Мојот најголем совет до секој што сака да води сопствен бизнис би бил да најде нешто што го сака и за кое е страсно и никогаш нема да се чувствува како работа. Ако уживате во вашата работа и сте страстни за неа, тие долги денови нема да ви изгледаат толку заморни и секогаш ќе имате силна желба да продолжите да го развивате вашиот бизнис. Има многу добрите и лошите страни за водење сопствен бизнис, но на крајот на денот, одлуките и насоката на вашиот бизнис лежат на вашите раменици и треба да бидете во можност самоуверено да го водите вашиот бизнис во насоката што ја сакате. да одите и да ги поддржите вашите одлуки, дури и ако во моментот тие не изгледаат како правилна одлука, со доволно нагон и решителност (која доаѓа од правењето нешто што го сакате и за кое сте страсни) ќе ги донесете тие одлуки правилно.  

Водењето сопствен бизнис, исто така, понекогаш може да биде многу одзема и исцрпува, со долги денови и често чувство како да не добивате никаде без разлика колку напорно се обидувате да одите напред. Она што навистина го открив ми помогна е да се обидам да го организирам вашето време колку што е можно повеќе, посветувајќи време во денот за конкретни задачи/состаноци, пишување списоци со задачи за да се осигурам дека ќе останете на вистинскиот пат. На тој начин, дури и ако се чувствувате како ништо да не е постигнато, можете да погледнете назад на вашите списоци со задачи или да погледнете на денот што сте го планирале и да видите што е постигнато. Сфаќам особено со мојот бизнис бидејќи има многу различни аспекти за негово водење, списоците со задачи се одлични за да ме одржуваат на вистинскиот пат и да ме спречат да се одвлечам од друга задача.  

основач

тим 

Zyzz (@zyzzraham) Нашето познато куче-чамец кое е познато по тоа што сурфа со нас, се дружи со нашите гости и плива со делфинот Џоџо (@jojothedolphin)

Џоџо Делфинот (@jojothedolphin) Познат локален делфин познат по сурфање со нас, пливање со нас, виси со моето куче Зиз 

Веб-сајт  

– www.waketowake.tc 

СОЦИЈАЛНИ КАНАЛИ  

– www.instagram.com/waketowaketc 

– https://www.tiktok.com/@waketowaketc 

ЛОГО/ЗАБОРУВАЊЕ 

Анастасија Филипенко е психолог за здравје и здравје, дерматолог и слободен писател. Таа често ги покрива убавината и негата на кожата, трендовите во храната и исхраната, здравјето и фитнесот и врските. Кога не пробува нови производи за нега на кожата, ќе ја најдете како оди на часови по велосипед, се занимава со јога, чита во парк или пробува нов рецепт.

Најново од Business News

Voices of Travel Business

Voices of Travel е патување и јазичен бизнис/блог кој ги охрабрува луѓето да патуваат и да го истражуваат