artrit psoriatik

Çfarë duhet të dini për artritin e rëndë psoriatik

Artriti psoriatik (PsA) është një sëmundje kronike autoimune që prek miliona njerëz në mbarë botën. Zakonisht shfaqet te njerëzit me psoriasis, një gjendje e lëkurës që shkakton njolla të kuqe dhe me luspa në lëkurë. PsA mund të shkaktojë inflamacion dhe dëmtim të kyçeve, si dhe pjesëve të tjera të trupit, si sytë, zemra dhe mushkëritë. PsA e rëndë mund të shkaktojë dhimbje të konsiderueshme, paaftësi dhe ulje të cilësisë së jetës. Në këtë udhëzues gjithëpërfshirës, ​​ne do të diskutojmë se çfarë duhet të dini për PSA të rëndë, duke përfshirë simptomat, shkaqet, faktorët e rrezikut, diagnozën dhe trajtimin.

Simptomat e PSA të rënda:

PsA e rëndë mund të shkaktojë një sërë simptomash që mund të ndryshojnë nga personi në person. Disa simptoma të zakonshme të PSA të rënda përfshijnë:

Dhimbje dhe ënjtje të kyçeve: Kjo është simptoma më e zakonshme e PsA. Dhimbja dhe ënjtja e kyçeve mund të ndodhin në çdo nyje, por janë më të zakonshme në gishtat e duarve, gishtat e këmbëve dhe në pjesën e poshtme të shpinës.

Ngurtësia: Njerëzit me PsA mund të përjetojnë ngurtësi në nyjet e tyre, veçanërisht në mëngjes ose pas periudhave të pasivitetit.

Lodhja: PsA e rëndë mund të shkaktojë lodhje dhe lodhje, të cilat mund të ndikojnë në aktivitetet e përditshme të një personi.

Gama e reduktuar e lëvizjes: PsA mund të shkaktojë reduktim të gamës së lëvizjes në nyjet e prekura, duke e bërë të vështirë kryerjen e disa aktiviteteve.

Ndryshimet e thonjve: PsA mund të shkaktojë ndryshime në thonjtë, duke përfshirë gropa, kreshtat dhe zbardhjen e ngjyrës.

Problemet me sytë: PsA e rëndë mund të shkaktojë inflamacion në sy, gjë që mund të çojë në skuqje, dhimbje dhe shikim të paqartë.

Problemet e lëkurës: PsA shpesh shoqërohet me psoriasis, një gjendje e lëkurës që shkakton njolla të kuqe dhe me luspa në lëkurë.

Shkaqet e PSA të rënda:

Shkaku i saktë i PSA-së së rëndë ende nuk dihet, por besohet se është një sëmundje autoimune. Në sëmundjet autoimune, sistemi imunitar i trupit sulmon qelizat dhe indet e shëndetshme, duke shkaktuar inflamacion dhe dëmtim. Në PsA, sistemi imunitar sulmon nyjet dhe pjesët e tjera të trupit, duke shkaktuar inflamacion dhe dëmtim. Ka disa faktorë që besohet se kontribuojnë në zhvillimin e PSA të rëndë, duke përfshirë:

Gjenetika: PsA dihet se ekziston në familje, duke sugjeruar që gjenetika mund të luajë një rol në zhvillimin e sëmundjes.

Faktorët mjedisorë: Faktorët mjedisorë, të tillë si infeksionet ose lëndimet, mund të shkaktojnë zhvillimin e PsA te njerëzit që janë gjenetikisht të predispozuar ndaj sëmundjes.

Mosfunksionimi i sistemit imunitar: Në PsA, sistemi imunitar duket se është i çrregulluar, duke bërë që ai të sulmojë indet e shëndetshme.

Faktorët e rrezikut për PSA të rënda:

Ka disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e një personi për të zhvilluar PSA të rëndë, duke përfshirë:

Historia familjare: Njerëzit me një histori familjare të PsA ose psoriasis janë në rrezik të shtuar të zhvillimit të sëmundjes.

Psoriasis: Njerëzit me psoriasis, veçanërisht psoriasis të rëndë, janë në rrezik të shtuar të zhvillimit të PsA.

Mosha: PsA mund të ndodhë në çdo moshë, por është më e zakonshme tek njerëzit midis moshës 30 dhe 50 vjeç.

Gjinia: PsA prek burrat dhe gratë në mënyrë të barabartë, por disa studime sugjerojnë se burrat mund të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë forma të rënda të sëmundjes.

Obeziteti: Obeziteti është një faktor i njohur rreziku për PSA, pasi mund të rrisë inflamacionin në trup.

Diagnoza e PSA të rëndë:

Diagnoza e PSA-së së rëndë zakonisht përfshin një kombinim të një ekzaminimi fizik, historisë mjekësore dhe testeve laboratorike. Gjatë ekzaminimit fizik, mjeku juaj do të ekzaminojë nyjet tuaja dhe do të kërkojë shenja të inflamacionit ose dëmtimit. Mjeku juaj mund t'ju pyesë gjithashtu për historinë tuaj mjekësore dhe çdo simptomë që keni përjetuar.

MS, Universiteti i Tartu
Specialisti i gjumit

Duke shfrytëzuar përvojën e fituar akademike dhe profesionale, këshilloj pacientët me ankesa të ndryshme për shëndetin mendor - humor depresiv, nervozizëm, mungesë energjie dhe interesi, çrregullime të gjumit, sulme paniku, mendime dhe ankthe obsesive, vështirësi në përqendrim dhe stres. Në kohën time të lirë, më pëlqen të pikturoj dhe të bëj shëtitje të gjata në plazh. Një nga obsesionet e mia të fundit është sudoku - një aktivitet i mrekullueshëm për të qetësuar një mendje të shqetësuar.

Më të rejat nga Medical