bradikardia simptomatike

Çfarë është bradikardia simptomatike?

Bradikardia i referohet një rrahjeje të zemrës që është më e ngadaltë se normalja, e përcaktuar zakonisht si më pak se 60 rrahje në minutë. Ndërsa një rrahje e ngadaltë e zemrës mund të jetë një shenjë e aftësisë së shkëlqyer fizike në disa individë, në të tjerë, mund të tregojë një gjendje mjekësore themelore. Kur bradikardia shoqërohet me simptoma, ajo quhet bradikardia simptomatike.

Bradikardia simptomatike ndodh kur rrahjet e zemrës janë aq të ngadalta sa nuk mund të pompojë mjaftueshëm gjak për të përmbushur kërkesat e trupit. Kjo mund të çojë në një sërë simptomash, duke filluar nga të lehta në të rënda. Në këtë udhëzues gjithëpërfshirës, ​​ne do të shqyrtojmë shkaqet, simptomat, diagnozën dhe opsionet e trajtimit për bradikardinë simptomatike.

Shkaqet e bradikardisë simptomatike

Bradikardia simptomatike mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh. Disa nga shkaqet më të zakonshme përfshijnë:

Plakja: Ndërsa njerëzit plaken, qelizat e stimuluesit natyror të stimulimit të zemrës në zemër mund të fillojnë të përkeqësohen, duke çuar në një ritëm më të ngadaltë të zemrës.

Ilaçet: Disa medikamente, të tilla si beta-bllokuesit, bllokuesit e kanaleve të kalciumit dhe ilaçet antiaritmike, mund të ngadalësojnë ritmin e zemrës.

Sëmundjet e zemrës: Gjendje të tilla si sëmundja e arterieve koronare, sulmi në zemër, dështimi i zemrës dhe kardiomiopatia mund të çojnë në bradikardi.

Hipotiroidizmi: Një gjëndër tiroide joaktive mund të çojë në një ritëm të ngadaltë të zemrës.

Infeksionet: Disa infeksione, të tilla si sëmundja Lyme, mund të ndikojnë në sistemin elektrik të zemrës dhe të çojnë në bradikardi.

Defekte kongjenitale të zemrës: Disa njerëz lindin me anomali strukturore në zemrat e tyre që mund të çojnë në bradikardi.

Simptomat e bradikardisë simptomatike

Simptomat e bradikardisë simptomatike mund të ndryshojnë në varësi të ashpërsisë së gjendjes. Në disa raste, njerëzit mund të mos përjetojnë fare simptoma. Megjithatë, kur shfaqen simptoma, ato mund të përfshijnë:

Lodhja: Kur rrahjet e zemrës janë shumë të ngadalta, trupi mund të mos marrë mjaftueshëm oksigjen, duke çuar në lodhje.

Mungesa e frymëmarrjes: Ndërsa zemra përpiqet të pompojë mjaftueshëm gjak, mushkëritë mund të mos marrin oksigjen të mjaftueshëm, duke çuar në gulçim.

Marramendje: Një rrahje e ngadaltë e zemrës mund të çojë në një rënie të presionit të gjakut, gjë që mund të shkaktojë marramendje ose marramendje.

Të fikët: Në raste të rënda, rrahjet e ngadalta të zemrës mund të shkaktojnë të fikët ose sinkopë.

Dhimbje gjoksi: Në disa raste, bradikardia mund të shkaktojë dhimbje gjoksi, veçanërisht nëse shoqërohet me kushte të tjera të lidhura me zemrën, siç është angina.

Konfuzion: Kur truri nuk merr mjaftueshëm oksigjen, mund të ndodhë konfuzion ose çorientim.

Diagnoza e bradikardisë simptomatike

Nëse jeni duke përjetuar simptoma të bradikardisë, mjeku juaj mund të kryejë një sërë testesh për të përcaktuar shkakun dhe ashpërsinë e gjendjes. Këto teste mund të përfshijnë:

Elektrokardiograma (EKG): Një EKG është një test joinvaziv që regjistron aktivitetin elektrik të zemrës. Ky test mund të ndihmojë në përcaktimin nëse ka ndonjë anomali në ritmin e zemrës.

Monitori Holter: Një monitor Holter është një pajisje portative EKG që e mbani për një ose dy ditë për të regjistruar ritmin e zemrës suaj. Ky test mund të ndihmojë mjekun tuaj të përcaktojë nëse rrahjet e zemrës suaj janë vazhdimisht të ngadalta.

Regjistruesi i ngjarjeve: Regjistruesi i ngjarjeve është një pajisje që e mbani për një periudhë më të gjatë kohore, zakonisht deri në një muaj. Ky test regjistron ritmin e zemrës tuaj kur përjetoni simptoma të bradikardisë.

Barbara është një shkrimtare e pavarur dhe një këshilltare për seksin dhe marrëdhëniet në Dimepiece LA dhe Peaches and Screams. Barbara është e përfshirë në iniciativa të ndryshme arsimore që synojnë t'i bëjnë këshillat për seksin më të aksesueshme për të gjithë dhe të thyejnë stigmat rreth seksit në komunitete të ndryshme kulturore. Në kohën e saj të lirë, Barbara kënaqet duke ecur nëpër tregjet e vjetra në Brick Lane, duke eksploruar vende të reja, duke pikturuar dhe duke lexuar.

Më të rejat nga Medical